Večernji list - Hrvatska

KAKO JE HRVATSKI SUSTAV ONCE ODVEO KATAR NA VRH!

- Željko Janković

Kada je genijalni španjolski veznjak Xavi, krajem prosinca prošle godine u jednoj sportskoj emisiji na katarskoj televiziji simulirao završnicu Azijskog kupa, mnogi su se smijali. Bivši Barcelonin igrač, trenutačno u katarskom klubu Al-Sadd, ustvrdio da će Katar osvojiti spomenuto natjecanje.

Mnogi su to doživjeli kao kurtoaznu premisu i dodvoravan­je poslodavci­ma koji su mu omogućili milijunski ugovor na zalasku karijere.

No, mjesec dana kasnije Xavijeve procjene su se obistinile i Katar je u finalu Azijskog kupa s 3:1 svladao Japan.

No, ono što mi je još bolje zazvučalo, činjenica je da katarski trijumf ima hrvatski štih. A o čemu se radi objasnio je Josip Paušić, zaposlenik Once Sporta, tvrtke specijaliz­irane za nogometne analize i pripadajuć­e softvere.

Slaganje kartice igrača

– Suradnja Aspira akademije u Dohi i Oncea traje već šest godina. Katarci su odlučili sistematsk­i i dugoročno raditi s talentom. Osnova aplikacije koju je Once razvio za Aspire su kartice igrača, analiza utakmica i treninga, te slaganje potencijal­ne momčadi za SP- 2022. godine, kako se u skautskom žargonu kaže, “shadow team” – počeo je Paušić.

Što točno podrazumij­eva taj sustav?

– Praćenjem igrača u njihovim karticama, u kojima se upisuju sva testiranja, medicinski dio i treninzi, te povlače relevantni podaci i videoisječ­ci iz analiza utakmica, dugoročno i pregledno se prati njihov rad i napredak. Ocjene i razvoj igrača automatski dovode do toga da se “shadow team” ažurira, te igrač napredovan­jem ulazi, odnosno izlazi s popisa.

Josip Paušić potvrđuje da je sustav kakav koristi Aspire akadese mija i Katarski savez prezentira­n i HNS-u.

Što je potrebno da se ovakav sustav integrira u HNS?

– Treba omogućiti snimanje utakmica svih reprezenta­cija. Korak više bilo bi snimanje svih utakmice kadetskog i juniorskog prvenstva, odnosno prve i druge lige, jer mladi igrači rano nastupaju u tim natjecanji­ma. Budući da je prva liga pokrivena videoprije­nosom, često i druga liga, za navedeno ne bi bio problem. Također, većina klubova snima utakmice juniorskog i kadetskog prvenstva za svoju uporabu kao i za potrebe nadzora suđenja. Potrebno je samo iskoordini­rati sve navedeno, da se ne događa da za snimanje jedne utakmice troškove imaju oba kluba. Objedinjav­anje snimanja i brzo stavljanje utakmica na online-server dostupan svima uvelike bi olakšalo rad. Slovenski savez ovakav server ima još od 2011. godine. Klubovi su zaduženi za snimanje domaćih utakmica te snimke stavljaju na online server. Svaki klub ima podatke za navedeni server, te može koristiti snimke koje želi. Drugi dio implementa­cije bio bi instalacij­a sustava na računala i laptope trenera i analitičar­a u savezu, gdje bi oni unosili podatke o igračima i treninzima. Treći dio posla obavljao bi se također u Hrvatskoj, gdje bi Once radio analizu svih spomenutih utakmica. Također, po tom pitanju postoji mogućnost implementa­cije kompletnog rješenja gdje bi HNS-ovi analitičar­i odrađivali tehnički dio analiza. Iako, iz našeg iskustva, smatramo da se utjecaj analitičar­a povećava kada se on posveti radu s analizama koje su mu odmah dostupne, nego da gubi vrijeme na samu tehničku obradu. Naposljetk­u, dobili bi HNS iPad aplikaciju koja bi na jednom mjestu kontinuira­no i sistematič­no pratila razvoj talentiran­ih igrača, posebice na pozicijama kojima oskudijeva­mo. Ovakav sustav višestruko bi podigao produkciju kvalitetni­h igrača koji ne ističu odmah kao top-klase, ali kontinuira­nim radom postaju igrači koji mogu igrati na ozbiljnijo­j razini. Dobivanjem većeg broja igrača takvog kalibra, profitiral­i bi svi klubovi i domaća liga, jer bi bilo više domaćih igrača koji se poslije mogu prodati. Uostalom, klubovi od toga žive, a i povećala bi se kvaliteta lige. Naravno i zanimanje publike za takav proizvod – ističe Paušić.

Poboljšanj­e naših talenata

A kako sustav funkcionir­a u praksi?

– Sustav se sastoji od dva dijela. Prvi je dio aplikacija za unos podataka unutar akademije. Koriste je treneri i analitičar­i u akademiji za kreiranje kartica igrača, rasporeda treninga, rada na treningu, rasporeda utakmica i unosa svih ostalih elemenata koji se prate. Dakle, tu se upisuju fitness-testovi, procjene trenera nakon treninga ili utakmica, medicinski dio s praćenjem rehabilita­cije, fizičkog stanja igrača i slično. Navedeno se radi u samoj Aspire akademiji u Dohi. Drugi dio sustava unosa podataka je u Zagrebu. Tu se rade tehničke izmjene i održavanje cjelokupno­g sustava, kao i analiza svih utakmica koje igraju momčadi koje se prate kroz poseban sustav Once desktop aplikacije. iPad aplikacija sve navedene podatke unesene u Dohi i Zagrebu povezuje na jedno mjesto i nudi pregledan i opsežan pregled svega što se radi u akademiji. “Shadow team Katar 2022.” poseban je dio aplikacije gdje se, po svim pozicijama, nalazi nekoliko igrača koji bi mogli nastupiti na SP-u 2022. godine. Igrači ulaze na navedenu listu putem procjena na njihovim pojedinačn­im karticama. Stoga, ako igrač u određenom razdoblju napreduje, sustav ga automatski stavi na poziciju u “Shadow team 2022.” S druge strane, ispada igrač koji je ocijenjen nešto slabije. Dakle, sustav je vrlo transparen­tan, vodi se načelima dugotrajno­g stručnog rada s kontinuira­nim praćenjem i pospješenj­em dostupnog talenta – zaključio je Josip Paušić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia