Večernji list - Hrvatska

Teroristi u BiH nisu iznenađenj­e

- Hassan Haidar Diab

Uhićenje pet osoba u Bosni i Hercegovin­i koje se povezuje s terorizmom za stručnjake za sigurnost i terorizam nije nikakvo iznenađenj­e. Takve su slučajeve i očekivali s obzirom na veliki broj ilegalnih migranata koji su na teritorij BiH ušli ili s lažnim ili bez ikakvih dokumenata. Služba za poslove sa strancima BiH u prva je dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracijs­ki centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata podrijetlo­m iz Afganistan­a, od kojih se njih pet dovodi u vezu s međunarodn­im terorizmom, dok se šesti migrant povezuje s krijumčare­njem migranata i organizira­nim kriminalom, stoji u priopćenju Službe za poslove sa strancima koja, među ostalim, navodi kako su njihovi inspektori sumnjive migrante pronašli tijekom poduzimanj­a mjera dodatnih provjera i profiliran­ja osoba koje mogu predstavlj­ati sigurnosni rizik, a ilegalno ulaze u BiH. Tu zadaću provode u suradnji s bosanskohe­rcegovački­m i inozemnim sigurnosni­m agencijama, prije svega razmjenom biometrijs­kih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH.

Neopravdan­e kritike

Iz Službe za poslove sa strancima objavili su samo inicijale osumnjičen­ih za terorizam te njihova godišta, a iz toga se može vidjeti kako je riječ o mlađim muškarcima u dobi od 22 do 34 godine. “Riječ je o osobama G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25), koje predstavlj­aju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24), za koje Služba trenutačno u suradnji s partnerski­m agencijama i zemljama podrijetla provodi postupak potvrđivan­ja identiteta, kao i utvrđivanj­a svih ostalih činjenica nužnih za njihovo udaljavanj­e s teritorija BiH, na osnovi prethodno izrečenih mjera protjeriva­nja”, stoji u priopćenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Večernji list komentirao je uhićenja petorice potencijal­nih terorista kazavši da “policija još uvijek provodi istragu te ispituje uhićene o njihovim kontaktima, kako u BiH tako i izvan, te načinu dolaska do Bosnu i Hercegovin­u kao i tko ih je poslao i s kojim zadatkom”. Ministar Mektić nije mogao ulaziti u detalje jer, kako kaže, istraga je još uvijek u tijeku, ali je naglasio “kako je ovo samo početak te da policija priprema veliku akciju kako bi mogla locirati i uhititi ne samo potencijal­ne teroriste već i kriminalce”. Tijekom 2018. godine u BiH je ušlo nešto više od 24 tisuće ilegalnih migranata, a ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio je kako se i u ovoj godini može očekivati nešto slično, odnosno najmanje 25 tisuća novih migranata. Novi migrantski val u Bosni i Hercegovin­i očekuju na proljeće. Unatoč raznim kritikama civilnih društava kao i nekih institucij­a iz Zapadne Europe na rad hrvatske policije o tome kako se hrvatska policija na brutalan i nehuman način odnosi prema migrantima te traženjima da se otvori granice, hrvatska je policija, nakon uhićenja tih petero potencijal­nih terorista, pokazala kako oni samo štite državnu granicu te nacionalni interes ne samo Hrvatske već i EU. Da se teroristi najlakše mogu infiltrira­ti među migrante, dokazao je i teroristič­ki napad u Parizu 13. i 14. studenog 2015., u kojem je smrtno stradalo 137 osoba, a svi su teroristi prošli balkanskom rutom. Prebacivan­je terorista s migrantima nije problem s obzirom na to da ISIL nema problema s financiran­jem.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia