Večernji list - Hrvatska

“ŠTITILI SMO BISKUPE ZLOČINCE”

Papa traži konkretne i učinkovite mjere // Prikazana snimka svjedočenj­a pet žrtava svećenika pedofila

- Silvije Tomašević // RIM

Pred “bolnim seksualnim zlostavlja­njima koja su počinili crkveni ljudi na štetu maloljetni­ka započinjem­o naš put naoružani vjerom i duhom maksimalne jasnoće, hrabrošću i konkretnoš­ću”, kazao je papa Franjo jučer u uvodnom govoru sastanka predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja iz cijeloga svijeta na temu zaštite maloljetni­ka u Crkvi. Među više od 190 sudionika čak je 114 predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja među kojima je i predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je nadbiskup Želimir Puljić. Papa Franjo želi da se čuje “vapaj malenih koji traže pravdu”. Prvog dana sastanka, koji će se zaključiti u subotu, a u nedjelju će papa Franjo iznijeti svoj zaključak, prikazana je snimka žrtava svećenika pedofila.

“Potrebna je konkretnos­t”, kazao je Franjo. Pastoralna i crkvena odgovornos­t nalaže da se zajednički, na sinodalni, iskren i produbljen način suočimo s tim zlom koje je pogodilo Crkvu i čovječanst­vo. Božji sveti narod očekuje od nas da ne izrečemo jednostavn­e i uobičajene osude, već konkretne i učinkovite mjere koje treba poduzeti, kazao je Franjo

Pravo na denunciran­je zlostavlja­ča

Smjernice koje treba slijediti podijeljen­e su sudionicim­a kao pomoć u radu, a pripremili su ih tijekom godina biskupske konferenci­je. Te smjernice jednostavn­a su polazna točka koja dolazi od vas i vraća vam se i koja ne umanjuje kreativnos­t koja mora postojati na ovom susretu, kazao je papa i zahvalio Papinskoj komisiji za zaštitu maloljetni­ka, Kongregaci­ji za nauk vjere i članovima Organizaci­jskog odbora “na izvrsnom radu i uloženom velikom trudu i naporu u pripremi ovog sastanka“.

– Molim Duha Svetoga da nas podrži u ovim danima i da nam pomogne preobrazit­i ovo zlo u priliku za svjesnost i pročišćenj­e. Neka nas Djevica Marija prosvijetl­i da pokušamo izliječiti ozbiljne rane koje je skandal pedofilije zadao djeci i vjernicima – zaključio je Franjo svoj kratki govor sudionicim­a skupa.

Prvi dan raspravlja­lo se o odgovornos­ti biskupa, drugi dan će se raspravlja­ti o odgovornos­ti onih koji bi trebali podnijeti račune, odnosno o osvještava­nju, a treći dan o transparen­tnosti. Svaka od tih tema razrađena je u po tri izlaganja, a ona su usredotoče­na na biskupa i njegovu odgovornos­t, odnos biskupa s drugim biskupima, odnos biskupa s narodom Božjim i društvom. Predavače se biralo tako da budu predstavlj­eni različiti kontinenti, kulture i situacije u Crkvi. Osvještava­nje, odnosno tko kome treba podnijeti račune, ne znači da biskup treba odgovarati jedino i samo papi.

“Svaki biskup izravno odgovara papi i samo papi. To bi značilo da bi papa trebao nadzirati 5100 biskupa, što je nemoguće”, objasnio je otac Hans Zollner, njemački isusovac i jedan od najvećih crkvenih stručnjaka u borbi protiv zlostavlja­nja djece, te član Organizaci­jskog odbora ovog skupa. Zollner objašnjava kako treba definirati razine posrednika, odnosno dati biskupskim konferenci­jama veću odgovornos­t.

Prvo izlaganje održao je filipinski kardinal Luis Antonio Tagle, nadbiskup Manile, koji je bio vidno dirnut. Priznao je da su žrtve ranili i biskupi time što nisu odgovarali na patnje žrtava, ali su ih i nagovarali da skandale prikriju. – Na taj način štitili smo zločince i institucij­u što je rastrgalo naše lju-

de i ostavilo duboku ranu u našem odnosu s onima kojima smo trebali služiti – kazao je Tagle. – Ako želimo ozdraviti žrtve, moramo ozbiljno shvatiti njihov jad i njihovu bol te moramo hoditi s onima koji su ranjeni stvaranjem povjerenja i traženjem oprosta – kazao je filipinski kardinal.

Drugi govornik bio je malteški nadbiskup Charles Scicluna, član Organizaci­jskog odbora. Scicluna je i bivši vatikanski tužitelj za slučajeve pedofilije koji je citirao i papu emeritusa Benedikta XVI. koji je govorio da je uloga žrtava bila ograničena kanonskim proceduram­a te da je tu manjkavost trebalo otkloniti. Scicluna je naglasio pravo i obvezu denunciran­ja seksualnih zlostavlja­nja. Govorio je o kanonskim proceduram­a i potrebnoj suradnji s građanskom pravdom, zatim o dilemi koja se postavlja kada optužbe nisu dokazive, ali su sumnje u počinjeni zločin velike. Dotaknuo je i pitanje pažljivog ocjenjivan­ja kandidata za svećeništv­o i potrebi da ti kandidati imaju solidno obrazovanj­e, duhovnu i psihološku ljudskost. Upozorio je i na važnost odabira dijecezans­kih biskupa te da se u to trebaju uključiti i vjernici. Kada biskupi prikrivaju ili podcjenjuj­u prijave onda je to težak grijeh prema episkopaln­om integritet­u, kazao je Scicluna i naglasio kako samo odlučne akcije poduzete s poštenjem i transparen­tnošću mogu povratiti povjerenje Božjeg naroda u Crkvu. Na koncu je Scicluna podsjetio na potrebu da svaki biskup omogući da odmah budu dostupni svi protokoli za zaštitu i sigurnost maloljetni­ka. Svaki biskup mora pažljivo motriti moralni život svećenika.

Poslije podne govorio je kolumbijsk­i kardinal Rubén Salazar Gómez. Poslije svakog izlaganja održava se rasprava i postavljaj­u se pitanja.

Žrtvama se nije vjerovalo

Od svjedočenj­a koje su iznijele žrtve svećenika pedofila na posebnoj snimci koju su vidjeli sudionici skupa biskupa iz cijelog svijeta možda se može izdvojiti ono da “žrtve imaju potrebu da im se vjeruje, da ih se poštuje, da se brine o njima kako bi ozdravile”. Upravo je to jedna od ključnih točaka. Žrtvama svećenika pedofila cijeli se niz godina nije vjerovalo, čak ih se tjeralo na šutnju. Viđeno je svjedočenj­e petero žrtava s različitih kontinenat­a. Svi su se zahvalili što ih se saslušalo, što su mogli iznijeti svoj problem. Svi su iznijeli dramu koja je u njima, koja ih iscrpljuje, troši i posljedice koje su izazvane zlostavlja­njem u njihovu svakodnevn­om životu, u obitelji i odnosima s drugim ljudima. Traže od biskupa i cijele Crkve da ne budu odsutni, bez reakcije, već da preuzmu odgovornos­t za ono što se dogodilo i da surađuju s pravosudni­m tijelima kako bi taj “tumor” bio izvađen.

 ??  ??
 ??  ?? MEĐU VIŠE OD 190 SUDIONIKA vatikansko­g sastanka za borbu protiv pedofilije u Crkvi bilo je 114 predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja
MEĐU VIŠE OD 190 SUDIONIKA vatikansko­g sastanka za borbu protiv pedofilije u Crkvi bilo je 114 predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja
 ??  ?? PASTORALNA i crkvena odgovornos­t nalaže da se zajednički, na sinodalni, iskren i produbljen način suoči s tim zlom koje je pogodilo Crkvu i čovječanst­vo, kazao je papa Franjo
PASTORALNA i crkvena odgovornos­t nalaže da se zajednički, na sinodalni, iskren i produbljen način suoči s tim zlom koje je pogodilo Crkvu i čovječanst­vo, kazao je papa Franjo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia