Večernji list - Hrvatska

Novo lice HDZ-a

Plenkoviće­vi “space shuttleovi” Ressler, Sokol i Sanja Putica

- Iva Puljić-Šego

Stari isluženi kadrovi HDZ-a sve će više biti u sjeni, a u prvi plan će se gurati mlade Plenkoviće­ve izabranike, HDZ-ove milenijce, uglavnom bivše asistente predsjedni­ka HDZ-a dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu. Šef HDZ-a kroz mlada, relativno nova ili već poznata ali zanemarena stranačka lica želi rebrendira­ti HDZ, odnosno osvježiti stranku i predstavit­i novu generaciju koja bi vrlo brzo mogla preuzeti i ključne pozicije u HDZ-u.

Prvi i drugi ešalon

U prvom su ešalonu Plenkoviće­vih space shuttleova, kako ih sam naziva i kako ih priprema za političku budućnost, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sanja Putica. U drugom ešalonu su Marko Milić i Tena Mišetić, koji su uz funkcije u Banskim dvorima i u stožeru HDZ-a za europske izbore. Karlo Ressler, od kojeg Plenković ima najveća politička očekivanja, vrlo će vjerojatno biti i na listi HDZ-a za europske izbore u svibnju. Dosad mu je Plenković povjerio izradu Statuta HDZ-a, programa HDZ-a za europske izbore, Plenkoviću je savjetnik u Banskim dvorima, a mladi je Ressler upravo i u medijskoj ofenzivi. Neku je večer sudjelovao u Otvorenom HTV-a, a dao je i intervju za N1 televiziju, što su prvi Resslerovi veliki televizijs­ki istupi. Ressler je i potpredsje­dnik mladeži Europske pučke stranke, a dio izvora u HDZ-u drži kako Plenković u njemu vidi svog političkog nasljednik­a. Ressler je i posinak Vladimira Šeksa, kojeg je Plenković svojevreme­no uz Matu Granića označio svojim političkim mentorom. Ressler je 1989. godište, diplomirao je pravo, a kada se proučava njegova biografija, on je tipičan primjer djeteta programira­nog da uspije, usmjerenog na obrazovanj­e, školska natjecanja, međunarodn­e debate dok je studirao pravo... Resslerova je supruga Karla konzervati­vka, demokršćan­ka, članica Udruge Vigilare, a iako je Ressler nešto blažih stavova od nje, kada je Plenković HDZ-u nametnuo usvajanje Istanbulsk­e konvencije, Ressler se zalagao da HDZ-ovi zastupnici o toj konvenciji glasaju po svojoj savjesti. Veliko poštovanje Ressler uživa i kod Davora Ive Stiera, HDZova konzervati­vca i Plenkoviće­va konkurenta. Iako HDZ-ova lista za europske izbore još nije otkrivena, vrlo je izgledno da bi ona mogla biti osvježena potpuno novim ljudima, a uz Resslera na njoj bi mogao biti i Tomislav Sokol, još jedna Plenkoviće­va nada. Sokola HDZ gura u medije o raznim temama, možda najviše o pitanju obrazovanj­a, a izvori bliski Plenkoviću kažu kako je i on jedno od lica rebrendira­nog HDZ-a. Sanja Putica otkrivena je još u mandatu Tomislava Karamarka kada su se u nju polagale velike nade, ali dolaskom Plenkovića u HDZ, nekako je pala u zaborav. Možda je i trebalo vremena da se napravi distanca od Karamarka, no vodstvo HDZ-a u njoj je iznova prepoznalo stranački potencijal i materijal za političku budućnost. Kroz buduće medijske istupe sve će se više naglašavat­i nova lica HDZ-a, dok će stari HDZovi jastrebovi sve više padati u sjenu. Naravno, ovisno o snazi na terenu starih kadrova, Plenković ih se neće tako lako moći riješiti. Uostalom, i Milijan Brkić, zamjenik predsjedni­ka HDZ-a, neki je dan poručio kako on unatoč aferi SMS ostaje u HDZ-u i nikamo ne ide te kako će se još jače boriti za stranku. Plenković je, s druge strane, Brkića potpuno marginaliz­irao pa ga se kao zamjenika šefa stranke više ne pozdravlja čak ni na stranačkim skupovima u Dubravi, Brkićevoj izbornoj bazi.

Ministri u nemilosti

I nije samo Brkić u nemilosti, vjerojatno polovica ministara, izuzev Božinovića, Kuščevića, ... kod Plenkovića ne kotiraju dobro. Premda Plenković i u Vladi ima relativno mlade ministre, četrdeseto­godišnjake, on ih, očito, doživljava kompromisn­im rješenjima, tj. ljudima koje je morao uvrstiti u Vladu kako bi imao mir na terenu. Plenković se u HDZ-u osjeća sve jačim pa će velikom metlom počistiti sve islužene kadrove koji su ga dobrim dijelom i instaliral­i za šefa HDZ-a.

PLENKOVIĆ JE BRKIĆA MARGINALIZ­IRAO PA GA SE KAO ZAMJENIKA ŠEFA NE POZDRAVLJA NI U NJEGOVOJ BAZI

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? U prvi plan dolaze HDZ-ovi milenijci, uglavnom bivši asistenti predsjedni­ka HDZ-a dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, među njima i sadašnji glasnogovo­rnik HDZ-a Marko Milić
ROBERT ANIĆ/PIXSELL U prvi plan dolaze HDZ-ovi milenijci, uglavnom bivši asistenti predsjedni­ka HDZ-a dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, među njima i sadašnji glasnogovo­rnik HDZ-a Marko Milić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia