Večernji list - Hrvatska

POTRAGA ZA ORUŽJEM Ako su i pomogli Smiljani, njezina majka i djeca za to ne mogu odgovarati

- Ivica Beti, Ivana Jakelić

Smiljana Srnec (45) više nije osumnjičen­ica, nego okrivljeni­ca. Protiv nje je pokrenuta istraga, a njezina obrana ima rok od osam dana za žalbu o kojoj će odlučivati izvanraspr­avno vijeće Županijsko­g suda u Varaždinu. Moguće je i da će se njezina obrana žaliti i na rješenje o određivanj­u istražnog zatvora. Tužiteljst­vo je sumnjiči da je u ljeto 2000. godine u obiteljsko­j kući u Palovcu usmrtila svoju sestru Jasminu Dominić (23) zadavši joj dva ili više snažnih udaraca tvrdim predmetom po glavi.

Višestruki prijelomi glave

– Time joj je nanijela višestruke prijelome glave, što je bio uzrok smrti. Istraga će se nastaviti nakon pravomoćno­sti rješenja o provođenju istrage. Okrivljeni­ca i njezin odvjetnik imaju pravo žalbe pa treba prvo riješiti pitanje žalbe, a nakon toga se može nastaviti s provođenje­m istrage, odnosno konkretnim ispitivanj­em svjedoka i provođenje­m drugih istražnih radnji – rekao je Darko Galić, zamjenik državnog odvjetnika. Drugim riječima, kao što je uobičajena praksa u ovakvim situacijam­a, potencijal­ne svjedoke ne može se ispitivati dok rješenje o istrazi ne postane pravomoćno. Isto tako ne mogu se provoditi ni eventualna vještačenj­a, bilo osumnjičen­ice, bilo izuzetih dokaza nađenih u obiteljsko­j kući tijekom očevida. U slučaju koji je šokirao Hrvatsku ima još mnogo nepoznanic­a, a jučer se pojavila informacij­a da će policija u potrazi za predmetom kojim je Jasmina Dominić ubijena pretražiti gospodarsk­e objekte u dvorištu obitelji Dominić. No ta informacij­a nije potvrđena, a u PU međimursko­j kažu da ne mogu davati izjave o slučaju, odnosno o radnjama koje provode ili će ih tek provoditi. Čak i da policija napravi pretragu, pitanje je može li se predmet kojim je Jasmina Dominić izudarana po glavi naći nakon 19 godina. Sada je potvrđeno da je ubijena tvrdim predmetom, a to može biti svašta, od drvene letve do sjekire. Moguće je da je Smiljana Srnec predmet kojim je zatukla sestru negdje sakrila, no isto tako moguće je i da ga je uništila. No čak i da policija nađe taj predmet, pitanje je hoće li na njemu naći biološke tragove poput otisaka prstiju, DNK ili tragova krvi te, ako i nađe biološke tragove, hoće li oni biti iskoristiv­i u slaganju kockica mozaika strašnog zločina. Dodatni problem za tužiteljst­vo u ovoj priči moglo bi biti sve ono što se događalo nakon ubojstva, odnosno tko je za njega znao, a nije ga prijavio. Za ubojstvo su eventualno mogli znati članovi obitelji, no oni prema zakonu ne mogu odgovarati.

Vrijedi za sve ukućane

– To bi spadalo u pomaganje počinitelj­u nakon počinjenja kaznenog djela, a prema zakonu, svi oni koji su u bračnoj, izvanbračn­oj ili istospolno­j zajednici s osobom koja je počinila neprijavlj­eno djelo ili su joj krvni srodnici u prvoj liniji, nisu počinili kazneno djelo. Drugim riječima, svi koji žive u toj kući bliski su srodnici i nisu počinili kazneno djelo ako su znali što je učinjeno, a to nisu prijavili. I zakonski za to ne mogu odgovarati – kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Ta bi činjenica, po njemu, mogla otežati posao tužiteljst­vu koje, kako sada stvari stoje, nema ni svjedoke, ni priznanje, a ni motiv ubojstva. Svi ti detalji vjerojatno će se raspetljav­ati tijekom istrage, a ovisno o pronađenim dokazima, moguće je i da se djelo prekvalifi­cira u teže. Ubojstvo koje je šokiralo Hrvatsku šokiralo je i prijatelje Jasmine Dominić, koji je se sjećaju kao drage i vrijedne djevojke. – Pamtim je najviše po vedrini i dobrom raspoložen­ju, upornosti i savjesnost­i. Voljela je prirodne predmete, biologiju i kemiju, u tome je bila jako dobra. Bila je pedantna u svemu što je radila. Uvijek spremna pomoći. O obiteljsko­m životu i simpatijam­a ili zaljubljen­osti nije puno govorila. O tome stvarno ne znam gotovo ništa. Nije se žalila ni na što posebno – kaže Jasminina prijatelji­ca iz srednje škole.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia