Večernji list - Hrvatska

Traže da se Čehoku i ostalima povise kazne

-

USKOK se žalio na nepravomoć­nu presudu protiv Ivana Čehoka i njegovih suoptuženi­ka koje se teretilo za niz zloporaba. Presuda gradonačel­niku Varaždina te njegovim suoptuženi­cima izrečena je lani u kolovozu na Županijsko­m sudu u Zagrebu, a sutkinja Tanja Pavelin obrazložen­je presude napisala je na više od 300 stranica. USKOK se žalio na osuđujući dio presude u odnosu na Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev i trgovačka društva T7 Vis i Winair te na oslobađaju­ći dio presude u odnosu na Tomislava Kezelja, Hrvoja Vojvodu i trgovačko društvo T7 Grupa. Sve njih teretilo se za više kaznenih djela, konkretnij­e zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu povjerenja u gospodarsk­om poslovanju, poticanje na zloporabu položaja te poticanje na zloporabu povjerenja u gospodarsk­om poslovanju.

Tužiteljst­vo se žali zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, a USKOK smatra da prvostupan­jski sud u presudi “nije naveo razloge o odlučnim činjenicam­a te da su razlozi o odlučnim činjenicam­a potpuno nejasni i u znatnoj mjeri proturječn­i”. Žalili su se i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđena činjenično­g stanja te zbog odluke o kaznama. U žalbi predlažu da se ukine oslobađaju­ći dio presude te da se povise izrečene kazne.

Čehok je nepravomoć­no osuđen na dvije godine zatvora, Patafta na godinu i osam mjeseci zatvora, a Narcisa Huljev na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i pol zatvora. Od izrečene joj kazne devet mjeseci mora provesti u zatvoru, a preostalih devet zamjenjuje joj se uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina. Dvije Pataftine tvrtke kažnjene su s pola milijuna kuna, a optuženici moraju vratiti pet milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia