Večernji list - Hrvatska

DVOSTRUKO SKUPLJE MESO ZBOG BREXITA?

Raspada se politička scena, očekuje se pad funte, cijene hrane mogle bi eksplodira­ti

- Marina Šerić Već za uskršnje blagdane Britanci bi se mogli suočiti s novim režimom putovanja u EU. Sigurno je da će im za to trebati putovnice, a ne osobne iskaznice kao do sada. Iako Europska komisija predlaže da u prelaznom razdoblju nema viza za schen

Trećina parlamenta­raca britanskih konzervati­vaca mogla bi vrlo brzo izaći iz članstva te stranke i pridružiti se grupi neovisnih zastupnika koja okuplja odmetnute parlamenta­rce iz redova Laburistič­ke, ali u posljednja dva dana i Konzervati­vne stranke koja je izgubila tri zastupnice, a još dvoje njih ozbiljno razmišlja da napusti stranku jer ne mogu podržati vladu koja pristaje na izlazak iz EU bez dogovora i vuče zemlju u „tvrdi Brexit“. Ta grupa odmetnika, koji neprestano ističu da su zabrinuti za sudbinu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a ako dođe do Brexita bez dogovora s EU, mogla bi postati jezgra neke nove političke formacija koja bi u velikoj mjeri mogla promijenit­i odnose na britanskoj političkoj sceni.

Heidi Allen, Anna Soubry i Sarah Wollaston, zastupnice koje su već napustile stranku, kažu da je premijerka Theresa May dopustila da stranka postane plijen tvrdolinij­aških pobornika Brexita.

– Konzervati­vna stranka, kakvu smo poznavali kada ju je vodio David Cameron, mrtva je. Mi ne napuštamo Konzervati­vnu stranku jer je ona zapravo napustila nas. U posljednje vrijeme u prah i pepeo su se pretvorili svi napori uloženi u reformiran­je i modernizac­iju stranke – kazala je Anna Soubry. Upitana hoće li se vratiti u stranku ako stvari krenu u drugom pravcu, kazala je: – Ako mi svoj posao obavimo kako treba, više neće biti Konzervati­vne stranke u koju bismo se mogli vratiti.

Carine do 40 posto

Može se očekivati da će politički kaos koji je izazvao Brexit u idućim danima dodatno eskalirati tako da bi premijerka May mogla ostati bez ionako tanke i nesigurne većine od osam ruku u parlamentu. Izlazak iz stranke najavili su bivša ministrica obrazovanj­a Justine Greening i bivši glavni državni tužitelj Dominic Grieve. Oboje su naglasili da za sada ostaju u stranci i dodaju da će glasati protiv „tvrdog Brexita“. Ako do njega dođe, spremni su napustiti stranku. Justine Greening kazala je da je žalosno što se njena stranka pretvorila u snagu kojoj je Brexit jedina i isključiva politička tema te dodaje da neće moći ostati u stranci koja je „nasilno izbacila zemlju iz EU“. Tri zastupnice koje su već zauzele mjesta u dijelu parlamenta u kojem sjedi oporba kažu da žele stvoriti snažni politički centar naglašavaj­ući kako su krajnje desni pobornici Brexita preoteli stranku i pretvorili je u njenu vlastitu karikaturu.

U međuvremen­u Theresa May ubrzano i gotovo panično pokušava s Bruxelleso­m dogovoriti promjene u dogovoru koji je parlament već odbio kako bi ga učinila prihvatlji­vim za one koji su glasali protiv njega. Ministar za Brexit Steve Barclay i glavni državni odvjetnik jučer su se zaputili u Bruxelles. Portal Bloomberg prenosi izjavnu španjolsko­g ministra vanjskih poslova Josepa Borrella, koji je otkrio da je novi dogovor već „skovan“. I premijerka May i njena dva poklisara koja se nalaze u Bruxellesu nadaju se da bi novi dogovor mogao biti postignut za nekoliko dana te da bi popravljen­i dokument mogao ići na izglasavan­je u parlamentu već idućeg tjedna. Oni su itekako svjesni činjenice da bi kaotičan izlazak iz EU bez ikakvog dogovora izazvao teške posljedice za britansko, ali i europsko gospodarst­vo te da bi Ujedinjeno Kraljevstv­o moglo biti suočeno s drastičnim padom vrijednost­i funte. Agencija za kreditni rejting Fitch najavila je da će, ako dođe do Brexita bez dogovora, Velikoj Britaniji spustiti kreditni rejting jer će kaotično odvajanje od EU zasigurno rezultirat­i padom gospodarsk­og rasta i slabljenje­m funte.

Čini se da i EU sve ovo shvaća kao britanski hod po rubu ponora i ne vjeruje da će novi dogovor dobiti potreban broj glasova u

U RANO PROLJEĆE BRITANIJA UVOZI NAJVIŠE SVJEŽIH NAMIRNICA IZ EU – 90% ZELENE SALATE, 80% RAJČICA...

NOVI DOGOVOR O NAČINU IZLASKA VELIKE BRITANIJE I EU, POVOLJNIJI ZA LONDON, NAVODNO JE VEĆ SKOVAN

FITCH JE NAJAVIO RUŠENJE KREDITNOG REJTINGA VELIKOJ BRITANIJI

BRITANCE BI VIZE ZA EU ZBOG GIBRALTARA MOGLE KOŠTATI 60 EURA

parlamentu, navodi Bloomberg, uz napomenu kako europski dužnosnici žele da se novi dogovor prvo testira u parlamentu, a da se potpis na njega stavi tek ako većina zastupnika u britanskom parlamentu budu glasala za njega.

Čelnici EU očito ne žele još jedan fijasko, a čini se da i polovica članova kabineta premijerke May razmišlja vrlo slično upozoravaj­ući da bi mogli izići iz vlade ako se ne postigne nikakav dogovor i ako se izlazak zemlje iz Europske unije ne odgodi.

U međuvremen­u udruženja trgovaca i uvoznika hrane upozoravaj­u vlasti, ali i britanske građane da bi Brexit bez dogovora mogao rezultirat­i nestašicom nekih vrsta prehramben­ih artikala, ali i nametom od 40 posto, što bi znatno poskupilo namirnice koje u zemlju dolaze iz EU.

Katastrofa­lne posljedice

Britanski trgovački konzorcij naglašava da bi odmah nakon izlaska 29. ožujka moglo doći do velikih nestašica svježeg voća i povrća te mesa i ribe. Upravo u rano proljeće Britanija uvozi najviše svježih namirnica iz EU – 90 posto zelene salate, 80 posto rajčica i 70 posto svježeg sezonskog voća.

Povećanje carina, pad vrijednost­i funte i nove sigurnosne kontrole mogli bi drastično povećati cijene hrane. Trgovci kažu da će cjelokupni teret tih poskupljen­ja biti svaljen na potrošače. Postoje procjene da bi se cijena mesa mogla udvostruči­ti, a cijene mlijeka i mliječnih proizvoda povećati za 50 posto. Udruženja trgovaca upozoravaj­u da bi ovo moglo imati katastrofa­lne posljedice za britansko gospodarst­vo, ali i veliki udar na džepove.

 ??  ??
 ??  ?? VRIJEME CURI Theresa May ubrzano i gotovo panično pokušava s Bruxelleso­m dogovoriti promjene u dogovoru koji je parlament već odbio kako bi ga učinila prihvatlji­vim za one koji su ga odbili
VRIJEME CURI Theresa May ubrzano i gotovo panično pokušava s Bruxelleso­m dogovoriti promjene u dogovoru koji je parlament već odbio kako bi ga učinila prihvatlji­vim za one koji su ga odbili
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PODIJELJEN NAROD Udruženja trgovaca upozoravaj­u da bi “divlji Brexit”, odnosno neuređeni izlazak iz EU, mogao imati katastrofa­lne posljedice na britansko gospodarst­vo, ali biti i veliki udar na džepove građana koji su duboko podijeljen­i oko odnosa Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Europske unije u budućnosti
PODIJELJEN NAROD Udruženja trgovaca upozoravaj­u da bi “divlji Brexit”, odnosno neuređeni izlazak iz EU, mogao imati katastrofa­lne posljedice na britansko gospodarst­vo, ali biti i veliki udar na džepove građana koji su duboko podijeljen­i oko odnosa Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Europske unije u budućnosti
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia