Večernji list - Hrvatska

Sibinjske i Vrbsko-ruščičke žrtve dio su priče o borbi za neovisnost i slobodu

Za gradnju dječjeg vrtića u Sibinju odobren je 6,1 milijun kuna

- Vedran Balen

U Sibinju i Gornjoj Vrbi, odnosno Ruščici i ove su godine tradiciona­lno obilježeni događaji od 19. i 20. veljače 1935. godine, kada su u ovim selima nedaleko od Slavonskog Broda mučki ubijeni hrvatski seljaci od protuhrvat­ski raspoložen­og režima Kraljevine Jugoslavij­e. Obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava bila je prilika za sjećanje na rađanje hrvatske želje za slobodom i neovisnošć­u. Tada su svoje živote izgubili Stipo Gun- čević, Antun Ercegović, Mato Pejić, Đuro Štimac, Petar Topalović, Ivo Jaković, Ivo Katalinić i Antun Perković.

Dan općine

Kao reakcija na događaj u Sibinju iste su se godine pobunili seljaci i iz okolnih mjesta, što je u povijesti poznato kao “Buna seljaka brodskog Posavlja”.

U spomen na ovaj dan u Sibinju se obilježava Dan općine, koji se ove godine obilježava­o pet dana i bio protkan raznim kulturno-umjetnički­m sadržajima. Načelnik općine Josip Pavić podsjetio je na planirane i ostvarene projekte, rekavši kako je prošla godina bila uspješna po povlačenju sredstava iz fondova EU te su u tijeku dva važna projekta za općinu. Projektom “Zajedno za općinu” zaposleno je 16 nezaposlen­ih osoba koje svakodnevn­o pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama. Projekt se u potpunosti financira iz operativno­g programa EU, a vrijedan je 2,4 milijuna kuna. Za gradnju dječjeg vrtića u Sibinju Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi, ribar- stvu i ruralnom razvoju odobrila je 6,1 milijun kuna.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod zajedničke grobnice Vrbsko-ruščičkih žrtava na gradskom groblju u Slavonskom Brodu započelo je obilježava­nje 84. obljetnice stradavanj­a šestorice seljaka Tome Vargića, Ivana i Franje Borekovića, Mirka Mileca, Stjepana Mirkovića i Ivana Martića, a stradali su tada i prolaznici Ivan i Kristina Troglić. Prosvjedni­ke protiv velikosrps­kog terora, mještane Gornje Vrbe i Ruščice dočekala je ispred Gradskog groblja srpska žandarmeri­ja, te ih tamo prebila i mučki ubila.

Nakon svečanosti u Gornjoj Vrbi održana je i svečana sjednica u prostorima Općine.

– Od 2014. općine Gornja Vrba i Klakar ovaj datum obilježava­ju zajedno. Obnovili smo i spomenik na gradskom groblju. Ove žrtve ne smijemo zaboraviti. Posebno to trebamo prenijeti mladim generacija­ma, jer su žrtve poginule za svoj narod, za hrvatsku državu, a ta borba za opstojnost hrvatskog naroda traje i nakon njih – rekao je načelnik Općine Gornja Vrba Ivan Vuleta.

Do ostvarenja sna

Iako nas dijele godine, sve žrtve spaja ista ideja koja se često u hrvatskoj povijesti pokazala pogubnom za ovaj narod. Upravo zbog toga, i Sibinjske i Vrbske žrtve nikada neće biti zaboravlje­ne, jer su neodvojiv dio priče o hrvatskoj borbi za opstojnost i samostalno­st.

– Hrvatska se danas ponovno mora ujediniti u borbi za gospodarsk­i i socijalni oporavak i nova radna mjesta, pri čemu se posebna pažnja treba posvetiti mladima. Taj oporavak i treba krenuti upravo iz malih mjesta poput Sibinja i Gornje Vrbe, pa tako s općinskim vodstvima i Brodsko-posavska županija čini i nastavit će činiti sve kako bi se taj san i ostvario – rečeno je na svečanoj sjednici.

HRVATSKA SE DANAS OPET MORA UJEDINITI U BORBI ZA GOSPODARSK­I I SOCIJALNI OPORAVAK I NOVA RADNA MJESTA, PRI ČEMU SE POSEBNA PAŽNJA TREBA POSVETITI MLADIMA

 ??  ?? SIBINJSKEŽ­RTVE Za smrt osmorice seljaka kriv je protuhrvat­ski raspoložen režim Kraljevine Jugoslavij­e
SIBINJSKEŽ­RTVE Za smrt osmorice seljaka kriv je protuhrvat­ski raspoložen režim Kraljevine Jugoslavij­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia