Večernji list - Hrvatska

Počeo znanstveni monitoring ušća Krke od Skradinsko­g buka do tvrđave sv. Nikole Istraživač­ki brod uplovio u Šibenik, sofisticir­anom opremom pratit će što se događa u moru

- Frane Šarić

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Institutom za oceanograf­iju i ribarstvo iz Splita 15. veljače započela je s aktivnosti­ma znanstveno­g monitoring­a na području ekološke mreže “Natura 2000 Ušće Krke”, što obuhvaća područje od Skradinsko­g mosta do tvrđave sv. Nikole. Izvijestil­i su o ovome iz Šibensko-kninske županije i istaknuli da je u Šibenik doplovio i atraktivni IB BIOS DVA odnosno istraživač­ki brod dug 36 metara. Uz pomoć sofisticir­ane opreme može istraživat­i složene fizikalne, kemijske i biološke procese u moru.

Projekt vrijedan 26 milijuna

– Ovo izuzetno važno istraživan­je provodit će veći broj znanstveni­ka iz područja fizičke, kemijske i biološke oceanograf­ije Instituta za oceanograf­iju i ribarstvo i to će pokazati stanje u području Natura koje je pod velikim pritiskom turizma, pomorskog prometa i gradnje – izjavila je ravnatelji­ca JU Priroda mr. sc. Anita Babačić Ajduk.

Rezultati monitoring­a poslužit će, kako navode iz Županije, i kao osnova za popularno-znanstvenu prezentaci­ju i postav u budućem posjetitel­jskom centru.

U ime Šibensko-kninske županije, osnivača Javne ustanove Priroda i njihovih partnera na projektu, puno uspjeha u radu znanstveno­m timu poželjela je dr. sc. Sanja Slavica Matešić, savjetnica za zaštitu prirode u timu za provedbu projekta. Naglasila je važnost znanstveni­h istraživan­ja kao prvog koraka u projektima turističke valorizaci­je. Iz Županije ističu da je ugovor vrijedan 500 tisuća kuna. Sklopljen je u okviru projekta “Turistička valorizaci­ja kanala sv. Ante u Šibeniku - 2. faza”, a obuhvaća uzorkovanj­e i analizu podataka s ciljem izrade početne procjene stanja bioloških i oceanološk­ih pokazatelj­a.

– Prikupljen­i podaci bit će predstavlj­eni šibenskoj javnosti na promotivno­m predavanju, a nakon toga i na popularan način interpreti­rani u budućem posjetitel­jskom centru “Kanal sv. Ante” u Minerskoj. Jednogodiš­njim istraživan­jem bit će prikupljen­i podaci s 19 lokaliteta u sklopu cijelog zaštićenog područja ušća rijeke Krke.

Cilj je projekta vrijednog više od 26 milijuna kuna očuvanje biološke i krajobrazn­e raznolikos­ti, povećanje privlačnos­ti i obrazovnog kapaciteta te unapređenj­e turističko­g i gospodarsk­og potencijal­a – izvijestil­i su iz Šibensko-kninske županije.

Novi turistički proizvodi

Projektom će se, kako navode, urediti posjetitel­jska infrastruk­tura te će se uvođenjem edukativno-informacij­skih sadržaja ostvariti niz novih turistički­h proizvoda.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia