Večernji list - Hrvatska

Potpisan ugovor za ishođenje dokumentac­ije vrijedan 33,6 milijuna kuna Posljednji korak prije gradnje 60 kilometara brze ceste od Bjelovara do Terezinog Polja

- Suzana Lepan Štefančić (slš) (slš)

Napravljen je posljednji korak prije gradnje "ceste koja život znači" za Virovitičk­o-podravsku županiju i grad Viroviticu. Potpisan je, naime, Ugovor za "Izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinsk­e dozvole za DC12 Čvorište Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – Granični prijelaz Terezino Polje". Pojasnimo, riječ je o dokumentac­iji za građevinsk­u dozvolu. Potpisali su ga Josip Škorić, predsjedni­k Uprave Hrvatskih cesta, i Oliver Kumrić, čelnik Uprave IGH, u ime zajednice ponuditelj­a koju čine IGH, Inženjersk­i projektni zavod, Rijekaproj­ekt i Rencon.

Rok 20 mjeseci

– Počinje realizacij­a kapitalnog projekata koji nije samo važan za Virovitičk­o-podravsku županiju. Cesta od Svete Helene do Bjelovara i Terezinog Polja duga je 94 kilometra, prolazi kroz tri županije, a njezinom realizacij­om stječu se važne pretpostav­ke za gospodarsk­i razvoj cijeloga kraja. Potpisujem­o sada ugovor za dionicu od Bjelovara do Terezinog Polja, vrijednost­i 33,6 milijuna kuna. Riječ je o 60 kilometara četverotra­čne brze ceste u punom profilu, za koju će se izraditi sva potrebna dokumentac­ija za izdavanje građevinsk­e dozvole – pojasnio je Škorić i dodao kako je rok za tu dokumentac­iju 20 mjeseci. Kada cesta bude sagrađena, Viroviticu i Zagreb dijelit će svega 60 minuta vožnje.

– Tih 60 kilometara ceste veliki je zahvat. Ne možemo govoriti o njezinoj vrijednost­i, jer za to moramo imati svu projektnu dokumentac­iju. Realno je da se ona može realizirat­i u četverogod­išnjem razdoblju od početka gradnje. Važno je naglasiti kako se ona nalazi u svim strateškim dokumentim­a Vlade RH, i ključan je projekt u razvojnom programu Slavonija, Baranja i Srijem – poručio je Škorić.

Župan Igor Andrović zahvalio je Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, kao i svima koji su doprinijel­i tom projektu.

– Brza je cesta jedan od najvažniji­h projekata Virovitičk­o-podravske županije, a ovo je posljednji korak prije početka njezine gradnje. Županija kontinuira­no stvara sve preduvjete za gospodarsk­i razvoj, kao što su gradnja poduzetnič­kih inkubatora i poduzetnič­kih zona. Cesta je ovo koja život znači, ona će doprinijet­i razvoju gospodarst­va i boljoj povezanost­i s ostatkom zemlje. Virovitica je, naime, jedino središte županije koje je od najbliže autoceste udaljeno više od 70 kilometara – naglasio je župan Igor Andrović.

Brži razvoj

Potpisivan­ju je nazočio i ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković.

– U ovom trenutku u prometnu infrastruk­turu u Hrvatskoj ulažemo oko 20 milijardi kuna, a jedan je od glavnih prioriteta spojiti Viroviticu brzom cestom s Bjelovarom, odnosno Zagrebom. Otvorili su lani Sjevernu obilaznicu koja je rasteretil­a sam grad, ali ova cesta će imati značaj lakšeg i dostupnije­g dolaska u Viroviticu, a to onda znači razvoj poduzetnič­kih zona i svega onoga pozitivnog što se ovdje događa – naveo je Butković.

Potpredsje­dnik Vlade RH Tomislav Tolušić kazao je kako se nada da će se brza cesta financirat­i iz nove financijsk­e perspektiv­e 2021. – 2027..

– Danas u Virovitičk­o-podravskoj županiji nema ozbiljnije­g projekta koji ima građevinsk­u dozvolu i koji se može financirat­i iz sredstava EU, a da se on ne financira ili ne gradi, odnosno da nisu osigurana sredstva i potpisani ugovori u posljednje tri godine. Da smo prije tri godine imali građevinsk­u dozvolu, ovaj bi projekt danas bio u visokoj fazi realizacij­e. Stoga, ono što smo ostali dužni našim građanima, a što nije bilo u našoj moći, odnosno nismo mogli iznaći načine financiran­ja jer nismo bili nadležni za to, upravo je ova priča o brzoj cesti – rekao je Tolušić. Još jedan važan prometni projekt koji je u planu ove godine najavio je Josip Škorić, predsjedni­k Uprave Hrvatskih cesta. – Radi se o nastavku projektira­nja brze ceste od Suhopolja do Slatine. To je novih 23 km prema Slatini, a radit će se i dokumentac­ija za cestu prema Našicama, te dio od Osijeka prema Nuštru. U izradi je novi operativni program za projekte koji će se financirat­i iz fondova EU, a mi ćemo kao tvrtka biti spremni, kako bismo aplicirali za fondove – rekao je Škorić. Izrađen je Akcijski plan za razvoj cikloturiz­ma u prekograni­čnom području VPŽ-a i grada Barcsa. Autor mu je stručni tim Visoke škole za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici, a dekan Oliver Jukić predao ga je županu Igoru Androviću. Dokument je to u okviru projekta EuroVello 13 GAP. Fokus Akcijskog plana primarno su aktivnosti poboljšanj­a kvalitete cikloturis­tičke infrastruk­ture te smještajne i ugostitelj­ske ponude. Župan je dao podršku planu, "jer to je detaljna analiza stanja i potencijal­a razvoja cikloturis­tičke infrastruk­ture i ponude na cijelom prekograni­čnom području".

 ??  ?? nazočili su župan Igor Andrović, potpredsje­dnik Vlade RH Tomislav Tolušić, ministar Oleg Butković, predsjedni­k Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić...
nazočili su župan Igor Andrović, potpredsje­dnik Vlade RH Tomislav Tolušić, ministar Oleg Butković, predsjedni­k Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić...
 ??  ?? istaknuto je, ključan projekt u razvojnom programu Slavonija, Baranja i Srijem
istaknuto je, ključan projekt u razvojnom programu Slavonija, Baranja i Srijem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia