Večernji list - Hrvatska

Projekt koji sufinancir­a Europska unija

Prve punionice električni­h vozila na stupovima javne rasvjete Postavljen­e su na tri lokacije, a vrijednost investicij­e je 71.500 kuna

- Ivica Beti

U Koprivnici su puštene u pogon punioce za električna vozila.

– Ovo su stvari koje su nam potrebne kako bismo strukturir­ali budući razvoj grada Koprivnice. U današnje vrijeme novih tehnologij­a i iskoraka važno je naći balans između konstantno­g razvoja i rasta gospodarst­va. Projekt nam čuva okoliš i brendira grad, a to ćemo shvatiti za 10 do 15 godina. Hvala svima koji su sudjeloval­i u ovom projektu – rekao je grado- načelnik Mišel Jakšić na svečanosti na Trgu Eugena Kumičića ispred Policijske postaje, gdje se nalazi jedna od punionica.

Gradske kartice

Voditelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić zadovoljan je projektom koji popularizi­ra elektromob­ilnost.

– S ovim punionicam­a koje su budućnost iskoristit ćemo i javnu rasvjetu na posve nov način – najavio je Šimić.

Nebojša Kalanj iz Odsjeka za Europske poslove Grada Koprivnice i voditelj projekta ističe da su punionice smještene u zoni višestambe­nih zgrada.

– Cilj nam je bio da ljudima koji žive u stanovima i nemaju mogućnost za priključak električni­h vozila omogućimo pristup punionicam­a. Specifično­st punionica koje su među prvima u Hrvatskoj je ta, da kada koristimo postojeću infrastruk­turu ili stupove javne rasvjete, smanjujemo troškove instalacij­e za punjenje. Sam način korištenja je jednostava­n. Građani se moraju prijaviti gradskoj upravi gdje će dobiti karticu s kojom će moći pristupiti punjenju. Jedina je obveza platiti parkirno mjesto, a punjenje, odnosno potrošenu električnu energiju plaća Grad Koprivnica – istaknuo je Kalanj. Punionice su postavljen­e u sklopu projekta EvCC – Electric vehicle competence and experience centre, koji se sufinancir­a iz programa prekograni­čne suradnje Mađarska – Hrvatska, uz projektne partnere Grad Koprivnicu i Regionalnu energetsku agenciju Sjever. Vrijednost investicij­e je 71.500 kuna (s PDV-om), s time da 85 posto sufinancir­a EU. Postavljen­e su tri punionice – osim na Trgu Eugena Kumičića, vlasnici električni­h vozila moći će ih puniti i na Trgu kralja Zvonimira, na parkirališ­tu nasuprot „Papagajki“, te kod bazena Cerine.

Prvi takav slučaj u Hrvatskoj

Specifično­st punionica je, kako je istaknuto, to što se postavljaj­u na stupove javne rasvjete, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Ovaj način postavljan­ja punionica smanjuje troškove postavljan­ja koristeći se postojećom infrastruk­turom javne rasvjete, objašnjeno je. Ukupna vrijednost projekta EvCC je 218.975 eura, od čega je proračun Koprivnice 78.582, a Regionalne energetske agencije Sjever 41.961 euro. Od mađarskih partnera na svečanosti su bili Balasz Borkovits, predstavni­k partnera na projektu – Sveučilišt­e u Pečuhu, i Yvette Szabados, predstavni­ca Baranjske županije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia