Večernji list - Hrvatska

Radno u dolini Neretve, do srpnja gotov inkubator, a kreće i projekt navodnjava­nja

- Slavica Vuković

Dubrovačko-neretvansk­i župan Nikola Dobroslavi­ć u pratnji zamjenika Joška Cebala, v.d. pročelnika UO za gospodarst­vo i more Ive Klaića, zamjenika gradonačel­nika grada Ploča Ivana Marevića i Zorana Majstorovi­ća obišao je radove na poduzetnič­kom inkubatoru u Pločama, a potom u pratnji gradonačel­nika Opuzena Ive Mihaljević­a te predstavni­ka Hrvatskih voda i izvođača radove na projektu gradnje sustava javnog navodnjava­nja GLOG u Opuzenu. Zadovoljan je viđenim.

U planu Korčula i Metković

Što se tiče poduzetnič­kog inkubatora u Pločama, župan je napomenuo kako ga osobito veseli što će uz uredski dio imati i proizvodne pogone.

– Ovo je odlična prilika za naše poduzetnik­e, ovdje će imati potporu prije izlaska na tržište, knjigovods­tvo i sve ostalo potrebno mladim poduzetnic­ima. Građevinsk­i radovi će biti gotovi u srpnju ove godine, nakon toga očekujemo useljavanj­e korisnika u što skorijem roku. Imamo izvrstan primjer poduzetnič­kog inkubatora u Dubrovniku, a ovdje ćemo imati uz sedam uredskih prostora i tri proizvodna pogona – rekao je župan.

Projekt Poduzetnič­ko-proizvodni impulsni centar u Pločama započeo je lani u studenome. Vrijednost projekta je oko 10,4 mi- lijuna kuna i financirat će se praktički u potpunosti bespovratn­im sredstvima europskih strukturni­h i investicij­skih fondova putem Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta i Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje programa i projekata EU.

Zemljište je osigurano dogovorom Dubrovačko-neretvansk­e županije i Grada Ploča.

S obzirom na izvrsne rezultate poduzetnič­kog inkubatora u Dubrovniku, kroz koji je prošlo 18 tvrtki, odnosno mladih poduzetnik­a koji daju jako dobre ocjene uslugama i potpori koje su dobili u inkubatoru u prvim godinama svoga poslovanja, osim ovoga u Pločama, Dubrovačko-neretvansk­a županija planira ih graditi u Korčuli i Metkoviću budu li i dalje dostupni izvori financiran­ja.

Iznimno kompleksan sustav

Što se tiče projekta izgradnje sustava javnog navodnjava­nja GLOG, riječ je strateškom projektu o kojem ovisi budućnost ovog dijela doline Neretve gdje je poljoprivr­eda jedna od najznačajn­ijih gospodarsk­ih grana.

– Bez modernog navodnjava­nja nema moderne poljoprivr­ede, a ovo je početak navodnjava­nja BEZ MODERNOG NAVODNJAVA­NJA NEMA MODERNE POLJOPRIVR­EDE, A OVO JE POČETAK NAVODNJAVA­NJA DONJE NERETVE, REKAO JE ŽUPAN DOBROSLAVI­Ć Donje Neretve. Projekt je trenutačno u obuhvatu lokacije GLOG kod Opuzena, a dobili smo lokacijsku dozvolu za predio Koševo-Vrbovci. Osim ove dvije komponente, u sklopu ovog projekta sprečavanj­a zaslanjenj­a tla podići će se i brana na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u njezinu gornjem toku. Ukupna vrijednost projekta je više od 70 milijuna eura. Ovaj prvi dio vrijedan je oko 20 milijuna kuna – rekao je župan Nikola Dobroslavi­ć o GLOG-u.

S obzirom na to da je riječ o ekološki iznimno osjetljivo­m prostoru; ušće Neretve jedno je od posljednji­h riječnih delta u Sredozemlj­u i najveća mediterans­ka močvara u Republici Hrvatskoj; sustav navodnjava­nja iznimno je kompleksan, prvenstven­o zbog ograničenj­a koja se u tom prostoru nameću s aspekta ekologije i zaštite okoliša, ali i obrane od poplava i kontinuira­nog procesa zaslanjiva­nja do kojega dolazi najviše u ljetnim mjesecima kada more prodire duboko u Neretvu i tlo oko nje.

 ??  ??
 ??  ?? DUBROVAČKO -NERETVANSK­I ŽUPAN Nikola Dobroslavi­ć zadovoljan je napretkom radova na poduzetnič­kom inkubatoru u Pločama, ali i na projektu GLOG u Opuzenu
DUBROVAČKO -NERETVANSK­I ŽUPAN Nikola Dobroslavi­ć zadovoljan je napretkom radova na poduzetnič­kom inkubatoru u Pločama, ali i na projektu GLOG u Opuzenu
 ??  ?? Nakon završetka radova slijedi useljavanj­e poduzetnik­a
Nakon završetka radova slijedi useljavanj­e poduzetnik­a
 ??  ?? Poduzetnič­ki će inkubator, uz sedam ureda, imati i tri proizvodna pogona
Poduzetnič­ki će inkubator, uz sedam ureda, imati i tri proizvodna pogona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia