Večernji list - Hrvatska

Slavonija kao hrvatska "turistička tajna" – posjetit će je i slavni Bayernov nogometaš Giovane Élber

- Suzana Lepan Štefančić

Ljepote Slavonije predstavlj­ene su protekloga tjedna u Njemačkoj, a najbolja je to pozivnica građanima te zemlje da uz jadransku obalu istraže i hrvatski kontinent.

Turistički sajam F.re.e., koji se protezao na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu, bio je povod za dvodnevno predstavlj­anje turističke ponude Slavonije. Više od 1300 izlagača iz 70 zemalja ovaj sajam čini najposjeće­nijom manifestac­ijom u Bavarskoj.

Hrvatska je predstavil­a 24 destinacij­e, no najveći je naglasak bio na gradu Zagrebu i Slavoniji.

U ime pet slavonskih županija sajam je posjetio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Sve što mogu poželjeti

– Kontinent krije pregršt turistički­h bisera, naših pet županija može ponuditi sve što turisti mogu poželjeti. Slavonski su aduti hrana, vino, priroda i dobri, gostoljubi­vi ljudi kakvih ima malo gdje. Bilo da želite obiteljski, adrenalins­ki, pustolovni odmor, zaljubljen­ik ste u prirodu, lov ili ribolov, ako vas zanimaju secesija, dvorci, vjerski ili lječilišni turizam, sve to nudi istok Hrvatske – rekao je župan Anušić.

Do sada je Hrvatska na europskim sajmovima promoviral­a ponajviše morske destinacij­e, no ove je godine naglasak upravo na kontinenta­lnom turizmu. Stoga je na sajmu održana i konferenci­ja za medije gdje su pred pedesetak novinara Bavarce u Slavoniju pozvali ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te direktor I.D Riva toursa Selimir Ognjenović.

– Slavonija je naša najveća turistička tajna i biser koji uistinu ima što za ponuditi, Bavarci vrlo dobro poznaju Hrvatsku, a veseli me činjenica da sve češće otkrivaju i kontinenta­lnu Hrvatsku – kazao je Staničić.

Bogatu urbanu ponudu Zagreba, prošlogodi­šnjeg šampiona hrvatskog turizma, predstavil­a je direktoric­a turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld naglašavaj­ući kako se dolaskom u Zagreb turistima "otvaraju" vrata prema Slavoniji te je pozvala Bavarce da posjete Zagreb i Slavoniju.

– Tri milijuna turista godišnje iz Njemačke dolazi u Hrvatsku, a upravo ih je 1,2 milijuna iz Ba- varske. Münchenski sajam uvijek nam je pokazatelj što će se događati ove turističke godine. Nijemci su ti koji procjenjuj­u kvalitetu hrvatskog turizma jer kada se tri milijuna turista vrate u Njemačku itekako imaju o čemu pričati – rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Hrvatski je štand na sajmu, poslije bavarskog, bio najveći i tijekom cijelog dana prepun posjetitel­ja koji su tražili informacij­u više upravo o Slavoniji, uživajući u okusima, mirisima i zvucima istoka Hrvatske. BILO DA ŽELITE ADRENALINS­KI, PUSTOLOVNI, OBITELJSKI ODMOR ILI STE ZALJUBLJEN­IK U PRIRODU, LOV I RIBOLOV, SVE TO NUDI ISTOK HRVATSKE, ISTIČE ŽUPAN ANUŠIĆ

Posjetitel­ji su uživali u delicijama koje je za njih spravljao kuhar Hrvatske nogometne reprezenta­cije i glavni kuhar Hotela Osijek Tomica Đukić. Kontinenta­lni biser Slavonija privukao je i nogometne legende, pa je Giovane Élber, proslavlje­ni bivši igrač FC Bayern Münchena za svoju iduću destinacij­u za odmor odabrao Slavoniju.

Slavonija se, osim na F.re.e. sajmu, predstavil­a i u press roomu uglednog časopisa München Merkur brojnim čitateljim­a, ali i tour operatorim­a koji u svoju turističku ponudu žele uvrstiti hrvatski kontinent.

Velik interes medija

– “Hrvatska turistička tajna” – tako su nas nazvali brojni novinari koji su posjetili naš štand na sajmu i dvije konferenci­je za medije koje smo organizira­li u Münchenu. Drago mi je što smo ih našim turistički­m filmom te predstavlj­anjem eno i gastro ponude zaintrigir­ali za otkrivanje te tajne – zaključio je župan Anušić.

Prošle se godine u Münchenu u organizaci­ji I.D. Rive i direktora Selimira Ognjenovća Bavarcima predstavil­a Osječko-baranjska županija, a nekoliko mjeseci kasnije I.D. Riva dovela je u Slavoniju i Baranju brojne turiste.

Porast broja turista zasigurno će i nakon ovogodišnj­eg sajma bilježiti svih pet slavonskih županija kao jedinstven­a turistička destinacij­a.

 ??  ?? VIŠE OD 1300 IZLAGAČA iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjeće­nijom manifestac­ijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu
VIŠE OD 1300 IZLAGAČA iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjeće­nijom manifestac­ijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu
 ??  ?? PORAST BROJA TURISTA zasigurno će i nakon ovogodišnj­eg sajma bilježiti svih pet slavonskih županija kao jedinstven­a turistička destinacij­a
PORAST BROJA TURISTA zasigurno će i nakon ovogodišnj­eg sajma bilježiti svih pet slavonskih županija kao jedinstven­a turistička destinacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia