Večernji list - Hrvatska

Vukovarska županija treća u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU s projektima vrijednima više od 2,3 milijarde kuna

- Branimir Bradarić

Prema službenim podacima Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU, Vukovarsko-srijemska županija u samome je vrhu u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz fondova EU. Prema povlačenju sredstava iz sva tri operativna programa (Operativni program konkurentn­ost i kohezija, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijal­i i Program ruralnog razvoja) od početka financijsk­e perspektiv­e do zaključno 31. siječnja 2019. godine VSŽ je na trećem mjestu s ugovorenim projektima čija vrijednost prelazi 2,3 milijarde kuna. Vukovarsko-srijemska županija na trećem je mjestu i s najviše ugovorenih projekata EU po glavi stanovnika (14.883,69 kn).

Sustavni rad

– Prije svega mogu reći kako sam se borio za razvoj ljudskih potencijal­a u našoj županiji. Stalno naglašavam kako imamo mlade, stručne, obrazovane ljude koji znaju pisati projekte. Ponosan sam na našu županijsku razvoju agenciju, ali i ostale lokalne razvojne agencije koje pomažu pri izradi i izrađuju projekte za svako mjesto u našoj županiji kako bi se omogućio gospodarsk­i razvoj ovoga kraja, otvaranje novih radnih mjesta te se spriječilo iseljavanj­e s ovog područja – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Govoreći o ostvarenim rezultatim­a i činjenici da je županija u samome vrhu Hrvatske po sredstvima povučenim iz fondova EU, županijska pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković rekla je kako to nije slučajno kao i da su ostvareni rezultati plod zajedničko­g i sustavnoga rada.

– Prate se natječaji i radi se puno, tako da smo ostvarili odlične rezultate koji su plod rada županijske razvojne agencije, svih lokalnih agencija, lokalnih akcijskih udruga, gradova i općina. Veliku ulogu u svemu tome ima i Projekt Slavonija – rekla je Čobanković.

Istaknula je kako je županija realiziral­a ili krenula u realizacij­u niza velikih, ali i malih projekata. Posebno je ukazala na činjenicu kako se krenulo u realizacij­u nekih strateških projekata poput gradnje Agro-tehnološko­g centra vrijednoga 30 milijuna kuna koji 100-postotnim iznosom sufinancir­a Ministarst­vo poljoprivr­ede. Tu je i Drvno-tehnološki centar vrijedan 25 milijuna kuna, ali i projekti navodnjava­nja Sopot i Blato.

Brojni projekti u realizacij­i

U realizacij­i je i projekt nadogradnj­e i elektrifik­acije postojeće željezničk­e pruge od značaja za međunarodn­i promet Vinkovci– Vukovar, gradnja Arheološko­g parka Vučedol kao i još neki projekti navodnjava­nja.

– I u idućim godinama planiramo ne samo zadržati ovu razinu, nego povući i više sredstava bude li to moguće. Radi se na realizacij­i niza manjih projekata prekograni­čne suradnje. Tu je i gradnja Transportn­o-logističko­g centra Luke Vukovar, Autoparka Lipovac, Zimovnika kod Opatovca... Radit će se i na uređenju starih iločkih zidina, što je projekt vrijedan oko 60 milijuna kuna – zaključila je Čobanković.

Ponosan sam na županijsku razvoju agenciju, ali i lokalne razvojne agencije koje pomažu pri izradi i izrađuju projekte za svako mjesto u našoj županiji kako bi se omogućio gospodarsk­i razvoj kraja, otvaranje novih radnih mjesta te se spriječilo iseljavanj­e BOŽO GALIĆ, vukovarsko-srijemski župan VSŽ JE NA TREĆEM MJESTU I S NAJVIŠE UGOVORENIH PROJEKATA EU PO GLAVI STANOVNIKA, 14.883,69 KUNA

 ??  ?? ŽUPAN BOŽO GALIĆ pohvalio je rad agencija koje su zaslužne za provedbu brojnih projekata kao što su gradnja Agro-tehnološko­g centra, Drvno-tehnološko­g centra te projekti navodnjava­nja Sopot i Blato
ŽUPAN BOŽO GALIĆ pohvalio je rad agencija koje su zaslužne za provedbu brojnih projekata kao što su gradnja Agro-tehnološko­g centra, Drvno-tehnološko­g centra te projekti navodnjava­nja Sopot i Blato

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia