Večernji list - Hrvatska

Građani Garešnice sve više odvajaju otpad

-

Garešnički Komunalac dobio je zadatak da osigura materijaln­e i tehničke uvjete za odvojeno prikupljan­je i odvoz pojedinih vrsta otpada na području Garešnice i susjednih općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica. U kojoj je fazi taj posao i što će on donijeti građanima objasnio je direktor Komunalca, Dražen Bengez.

– Već se godinu dana intenzivno pripremamo za taj opsežan posao. Trenutačno smo u fazi prikupljan­ja izjava o korištenju naših usluga skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada i uvodimo u sustav svako kućanstvo i tvrtku. Nakon što prikupimo izjave slijedi izračun cijene, a uvjeren sam da će ona, kad sva domaćinstv­a potpišu izjave, biti niža od sadašnje. Naime, visina cijene ovisi i o broju korisnika, a mi smo već utvrdili da jedan dio njih nije bio uveden u sustav – kaže Bengez te dodaje kako su nedavno na kamione ugradili sustav za čipiranje koji služi za očitavanje kanti, a uskoro će i njih čipirati, podijeliti kante za biootpad i krenuti s novim načinom naplate i odvoza otpada na cijelom našem području.

Uz tehnički dio posla za koji je zadužen Komunalac vrlo je važno putem informativ­nih i edua kativnih aktivnosti apelirati na svijest građana i potaknuti ih da razvrstava­ju otpad. Da su reakcije građana pozitivne, kaže Bengez, potvrđuje podatak da su u 2018. odvojeno prikupljen­e puno veće količine otpada nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Građani su komunalni otpad odvojeno odlagali u kontejnere na tzv. zelenim otocima u gradu.

 ??  ?? Garešnički Komunalac tehnički se priprema za odvojeno prikupljan­je i odvoz otpada
Garešnički Komunalac tehnički se priprema za odvojeno prikupljan­je i odvoz otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia