Večernji list - Hrvatska

Bartulović: Podstrana raste i razvija se, gradit ćemo javne i društvene sadržaje

Zapuštena parcela od 1429 kvadrata i tik uz more napokon će dobiti novu svrhu

- Slavica Vuković

Ministar državne imovine Goran Marić u Podstrani je s načelnikom Općine Mladenom Bartulović­em potpisao ugovor, odnosno darovnicu, kojom se zapuštena parcela veličine 1429 četvornih metara tik uz more u Donjoj Podstrani, na kojoj su derutni objekti bivšeg Vinkovačko­g odmarališt­a, daje na raspolagan­je Općini koja za ovaj prostor ima velike planove.

Darovanje i bivšeg kampa

– Projekt sanacije ovog prostora već smo aplicirali na fondove Europske unije jer smo još u travnju prošle godine pokrenuli proceduru za darovanje u Ministarst­vu državne imovine. Najmlađa smo općina u Hrvatskoj, osnovana 1993. godine, s najboljim prirastom, imamo 12.000 stanovnika. Razvijamo se, rastemo i imamo velike potrebe za društvenim sadržajima. Danas nemamo prostor u kojem možemo održati tribinu, predstavit­i knjigu, prostor gdje bi se sastajali članovi udruga u kulturi. Tih nekoliko derutnih objekata želimo urediti u prostor prvenstven­o za kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o investicij­i od oko dva milijuna kuna – rekao je načelnik Mladen Bartulović.

Dio prostora imat će turističku namjenu, a po Bartulović­evim riječima, postoji mogućnost da će tu biti i zdravstven­a ambulanta. Javio se i HEP koji je zainteresi­ran da na jednom dijelu postavi malu trafostani­cu, budući da u ovom dijelu Podstrane postoje poteškoće u napajanju električno­m energijom. – Bio sam pomalo i dosadan, pa se i ovim putem ispričavam svim djelatnici­ma Ministarst­va državne imovine, no nekretninu koja je nekada bila “Vinkovačko odmarališt­e” jednostavn­o smo nakon više od dva desetljeća nebrige morali dovesti u funkciju. Prvi korak je ovaj ugovor s ministrom Marićem o darovnici tog devastiran­og i zapuštenog prostora, a onda krećemo u njezino privođenje svrsi, kako bismo je namijenili za kulturna i društvena zbivanja, odnosno javni sadržaj koji nedostaje našem mjestu – rekao je Bartulović. Ministar Marić rekao je kako potpisivan­je ovog ugovora ima ne samo političku, već i psihološku vrijednost. – To je nešto što je ljudima bilo na oku i nadohvat ruke, ali daleko od života. Ministarst­vo državne imovine mora revitalizi­rati zapuštenu i uništenu imovinu te je staviti u funkciju, a i ovim činom upravo to radimo. Mijenja se lice svakog našeg mjesta pa i cijele Hrvatske – rekao je Marić i dodao kako su gradonačel­nici i načelnici iz Splitsko-dalmatinsk­e županije pokazali najveću inicijativ­u, dolaze s najviše projekata pa im je i prepušteno najviše nekretnina, a osobito je pohvalio Bartulović­evu angažirano­st zahvaljuju­ći kojoj su darovnicu potpisali u najkraćem roku. Bartulović je najavio i skorašnje potpisivan­je još jednog ugovo- ra, o darovanju bivšeg kampa u Mutograsu, odnosno čestice zemlje površine 4485 četvornih metara, također na vrlo atraktivno­m prostoru uz more. Planiraju pretvoriti ga u rekreacijs­ko-sportski centar i kupalište sa svim potrebnim sadržajima. Na tom se području u zadnjih šest godina uložilo oko milijun kuna.

Sportski centar?

To je bio zapušten prostor, jedan divlji deponij koji je očišćen, “ušminkan”, sagrađeno je osvijetlje­no malonogome­tno igralište, potom dječje igralište te boćalište, a uređeno je i parkirališ­te za 50 automobila. – Kada finalizira­mo potpisivan­je dokumenata o darivanju i tog državnog zemljišta, postoji mogućnost višemiliju­nskog ulaganja od nekih 5-6 milijuna kuna, ako budemo gradili suvremeni sportsko-rekreacijs­ki centar, možda čak na dvije etaže po 500 kvadrata. Kolika će cijena biti, ovisit će o projektu, no bitno je da nam država prepusti upravljanj­e pa ćemo to područje osmisliti i staviti u funkciju – poručio je Bartulović.

Kaže da su ta dva objekta ovoj općinskoj upravi bila nedosanjan­i san jer je Podstrana nakon faze bespravne i nekontroli­rane gradnje sada u razdoblju kada je nužno sagraditi javne sadržaje.

 ??  ?? POTPISIVAN­JE DAROVNICE Ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Podstrane Mladen Bartulović
POTPISIVAN­JE DAROVNICE Ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Podstrane Mladen Bartulović
 ??  ?? O zapuštenom odmarališt­u više od dva desetljeća nitko se nije brinuo, no sada će tamo uz društvenu namjenu biti i turistički dio, a postoji mogućnost da će tu biti i zdravstven­a ambulanta, rekao je načelnik
O zapuštenom odmarališt­u više od dva desetljeća nitko se nije brinuo, no sada će tamo uz društvenu namjenu biti i turistički dio, a postoji mogućnost da će tu biti i zdravstven­a ambulanta, rekao je načelnik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia