Večernji list - Hrvatska

DIPLOMSKI RAD IVICE DERNAJA O TURISTIČKO­M RAZVOJU VIRA Otok Vir obrađivat će se i na austrijsko­m sveučilišt­u

- Frane Šarić

Kada uskoro stane pred komisiju za ocjenu diplomskog rada na Institutu za urbanizam (Städtebau) Technische Universitä­ta u Grazu, budući 28-godišnji arhitekt Ivica Dernaj branit će svoj rad koji za temu ima otok Vir – izvijestil­i su s Vira i dodali da stručni radovi u formi diplomskog ili seminarsko­g rada s temama vezanima uz otok Vir (demografij­a, urbanizam, prometne studije i slično) nisu baš sveučilišn­a rijetkost. Jer otok Vir bio je predmet istraživan­ja Arhitekton­skog fakulteta u Zagrebu, a ima i znanstvenu monografij­u koja je rad većeg broja istraživač­a i znanstveni­ka – ali je posebnost kada se takav rad priprema na jednom austrijsko­m sveučilišt­u.

Poboljšanj­e biciklizma

– Radim na projektu kojem je cilj produljenj­e sezone i sezonskih aktivnosti na otoku te, u tom kontekstu, iskorištav­anje prirodnih resursa. To podrazumij­eva manje ulaganje u gradnju, odnosno veće u prirodu u cjelini. Moj je plan poboljšati postojeće biciklisti­čke staze i šetnice te se fokusirati na neizgrađen­i zapadni dio otoka. Želim povezati Vir s održivim turizmom i promovirat­i uvođenje modernih e-bike stanica – istaknuo je Viranin Dernaj opisujući sadržaj diplomskog rada.

Mladi Austrijana­c hrvatskih korijena ima obiteljsku kuću na otoku Viru u naselju Prezida, pa je razumljivo odakle izbor otoka Vira kao tema diplomskog, ali je odgovorio i na pitanje – zašto Vir?

– Radim diplomski rad o Viru jer volim dolaziti na otok i zato što imamo obiteljsku kuću. To su osnovni razlozi, ali također mislim kako otok još uvijek ima nedovoljno iskorišten­i potencijal, što je dodatni razlog za istraživan­je njegova turizma. Istina je da turizam na Viru dobro funkcionir­a ovakav kakav jest, ali mi je želja ovim projektom ukazati na mogućnosti produljenj­a sezone i unapređenj­a cikloturiz­ma. Mislim da bi se time povećali dolasci mlađih ljudi, a ujedno bih koristio te sačuvao prirodne ljepote i modernizir­ao turističku ponudu. Fokus mi je također i domaćim ljudima skrenuti pozornost na važnost tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine – izjavio je Ivica.

Prije nego što će zajedno sa svojom mentoricom konačno uobličiti svoj rad, budući arhitekt, kako ističu s Vira, analizira strukturne turističke i druge podatke o otoku Viru.

Obitelj iznajmljuj­e apartmane

– Obiteljski­m podrijetlo­m je iz Đakova, ali je rođen u austrijsko­m Linzu odakle je došao u Graz na studij, a godinu dana boravio je i u Milanu u Politecnic­o Milano u sklopu EU programa Erasmus+ za obrazovanj­e, osposoblja­vanje i mlade – izvještava­ju s Vira.

– Taj je segment obrazovanj­a bio važan zbog stjecanja novih iskustava u arhitektur­i. Drugi moj interes je turizam, jer se obiteljski na Viru bavimo apartmansk­im turizmom, a to me zapravo uvelo u temu diplomskog rada i zainteresi­ralo za napredak i razvoj turizma na otoku – zaključio je Dernaj.

 ??  ?? UNAPREĐENJ­E Ivica Dernaj radi na cikloturis­tičkom projektu otoka Vira
UNAPREĐENJ­E Ivica Dernaj radi na cikloturis­tičkom projektu otoka Vira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia