Večernji list - Hrvatska

UTJERIVAČE DUGOVA REGULIRAT ĆEMO POSEBNIM ZAKONOM

Agencije za naplatu potraživan­ja nitko ne nadzire, a otkupile su od banaka 31 mlrd. kuna duga građana Matija Arapović: Za dužnike smo povoljnije rješenje od drugih vjerovnika

- Valentina Wiesner

Agencije za naplatu potraživan­ja, ili kako im “tepaju” dužnici – utjerivači dugova – otkupile su od banaka od 2010. 31,02 milijarde kuna loše naplativih kredita, po diskontnoj cijeni koja se obično kreće u rasponu od 10 do 30% vrijednost­i, a od dužnika pokušavaju naplatiti – 100%. Ti su krediti dok su odobravani i otplaćivan­i bankama pod ingerencij­om HNB-a, no nakon što su promijenil­i vlasnika, i to bez suglasnost­i dužnika, iskliznuli su ispod radara supervizij­e, ali i bilo kakve druge kontrole i vizije da se stave pod nadzor. Kao Poncije Pilat, svi od njih peru ruke, a agencije ih trljaju jer im je posao unosan i počiva na nesrazmjer­noj matematici koje nigdje drugdje u financijsk­om svijetu nema. Jedino s čim imaju problema je reputacija. Nitko ih ne voli. A nisu ničiji: HNB samo vodi statistiku o tome koliko dugova otkupe od financijsk­ih institucij­a, Hanfa s njima nema ništa, Ministarst­vo pravosuđa kaže da su u ingerencij­i Ministarst­va financija, a Vlada koja bi se trebala izjasniti kad će ih i kako staviti pod neko regulatorn­o tijelo i donijeti zakon koji će im urediti poslovanje – šuti. Ni na upit o tome nisu nam odgovorili.

Mogući regulatori HNB i Hanfa

Do tada tvrtke, koje su samo od banaka u osam godina otkupile gotovo četvrtinu vrijednost­i proračuna, a gdje su još telekomuni­kacijske kompanije i komunalci, paralelno naplaćuju već ovršene kredite pa blokirani građani, uz iznos koji im se prisilnom naplatom usteže od plaće, moraju i njima otplaćivat­i mjesečni iznos koji im ponude kako im kamata ne bi enormno rasla. Istodobno traje teror telefonski­h poziva: višekratno nazivanje ovršenika, članova obitelji, rodbine, susjeda, a što je najgore i poslodavac­a kojima prijete da će njih teretiti ako ne ustegnu iznos od plaće. Blokirani svjedoče da im se nerijetko nakon takvih poziva ugovori o radu na određeno vrijeme ne produžavaj­u, poslodavac ih može držati “u šaci” jer su ucijenjeni dužničkim ropstvom, a njihov privatni problem postaje javan – prepričava­ju ga susjedi i rodbina s kojom ne moraju biti bliski. Nikakav GDPR tu ne pomaže – zaštiti osobnih podataka ovdje se reklo “laku noć”.

Kako je to sve moguće u zemlji u kojoj se svi žale na preregulir­anost, u kojoj su i u slučaju “švicarac” banke u sudskom procesu pale upravo na jednostran­oj promjeni promjenjiv­e kamatne stope bez suglasnost­i dužnika, a ovdje se cijeli dug bez suglasnost­i klijenta, seli drugom vlasniku? Sve je legalno jer se dug smije prodavati, no način na koji se to radi bez zakonske regulative ove branše, koja bi uključila zaštitu prava potrošača, izaziva mučan osjećaj da je nešto stvarno trulo u državi Danskoj. Agencije rade s blokiranim građanima i njihovi su predstavni­ci, kroz HUAN – Hrvatsku udrugu agencija za naplatu potraživan­ja u kojoj je osam tvrtki, agilno sudjeloval­i u raspravi o Ovršnom zakonu, prvo o njegovim izmjenama, a onda i o nacrtu novog. No ovršni ih zakon ne spominje, tamo im, kažu mjerodavni, nije mjesto.

– Ministarst­vo pravosuđa podupire prijedlog, što su ministar Bošnjakovi­ć i državni tajnik Salapić u nekoliko navrata javno komunicira­li, ali rad agencija za naplatu potraživan­ja kao i nadzor njihova rada nije u nadležnost­i Ministarst­va ni predmet reguliranj­a Ovršnim zakonom – kažu u Bošnjakovi­ćevu ministarst­vu.

U slučaju zakonodavn­e inicijativ­e čiji bi cilj bilo reguliranj­e nadzora nad radom agencija, radilo bi se, kažu, o materiji iz nadležnost­i Ministarst­va financija, odnosno regulatorn­ih tijela za nadzor financijsk­og sustava kao što su Hanfa i HNB jer riječ je o prijenosu novčanih tražbina i pitanjima iz područja pružanja financijsk­ih usluga. – U svakom slučaju, ako dođe do takve zakonodavn­e inicijativ­e, Ministarst­vo pravosuđa će je svakako pozdraviti i poduprijet­i – poručili su.

Priprema se direktiva EU

Poslovanje agencija još nije adekvatno regulirano ni u EU, no to ne znači da bismo trebali čekati supranacio­nalnu legislativ­u. Iz HNB-a, na koji se ministar pravosuđa referira kao na mogućeg supervizor­a, kao što je to u Mađarskoj i Bugarskoj, odvratili su nam da, u kontekstu kupoprodaj­e plasmana, sukladno članku 150. Zakona o kreditnim institucij­ama HNB izdaje mišljenje ako kreditna institucij­a prodaje materijaln­o značajan iznos plasmana.

Ako 31 milijarda nije značajan iznos, što jest? Naravno, središnja je banka mislila na pojedinačn­e izloženost­i, ne zbirnu brojku. No zbirna brojka govori o sistemskom riziku. A o njemu oni vole govoriti.

– Korisno je spomenuti da je Europska komisija u ožujku 2018. objavila prijedlog direktive kojom će se detaljnije urediti i poticati razvoj sekundarno­g tržišta neprihoduj­ućih kredita, uključujuć­i licenciran­je i nadzor nad osobama koje otkupljuju dugovanja kreditnih institucij­a kao i osobama koje se bave samo naplatom prodanih kredita – pojasnili su iz HNB-a.

Matija Arapović, predsjedni­k HUAN-a, poručuje da i oni podržavaju donošenje propisa koji će dodatno regulirati rad agencija.

– Upravo kako bi se oblikovao kvalitetan zakonski i poslovni okvir, agencije budućim autorima stoje na raspolagan­ju znanjem i iskustvom koje su stekle svakodnevn­im radom u segmentu naplate i otkupa potraživan­ja. Agencije od samog početka posluju u skladu s važećim zakonima i pozitivnim propisima RH – kaže. Tvrdi, međutim, da je netočno da nisu regulirani.

– Regulirane su Zakonom o obveznim odnosima, Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Ovršnim zakonom, Zakonom o stečaju potrošača... – kaže te argumentir­a da su za dužnika povoljnije rješenje od drugih vjerovnika jer pokušavaju utvrditi stvarne mogućnosti otplate. S njihovom se “povoljnošć­u” blokirani, koji godinama zazivaju regulaciju poslovanja, baš i ne bi složili, no izgleda da se i tu otvorio prostor za dogovor: prošli su se četvrtak sastali predstavni­ci HUAN-a i Udruge Blokirani koja je to objavila na svojoj Facebook stranici gdje su obznanili članovima da je bilo konstrukti­vno i da mogu očekivati skore dobre vijesti.

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? KREDITI MIJENJALI VLASNIKE Tvrtke za naplatu dosad su otkupile oko 31 milijardu kuna financijsk­ih potraživan­ja od banaka, što je gotovo četvrtina vrijednost­i Državnog proračuna
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL KREDITI MIJENJALI VLASNIKE Tvrtke za naplatu dosad su otkupile oko 31 milijardu kuna financijsk­ih potraživan­ja od banaka, što je gotovo četvrtina vrijednost­i Državnog proračuna
 ??  ?? NEHUMANE METODE Ovršene građane agencije uznemirava­ju stotinama poziva, nazivaju im obitelj, susjede, poslodavce...
NEHUMANE METODE Ovršene građane agencije uznemirava­ju stotinama poziva, nazivaju im obitelj, susjede, poslodavce...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia