Večernji list - Hrvatska

OD BISKUPA TRAŽIM DA JAČE SURAĐUJU S POLICIJOM

NEKA SE S LICA ZEMLJE IZBRIŠU ODVRATNE RADNJE

- Silvije Tomašević

Monstruozn­o bi bilo i da je zabilježen samo jedan slučaj zlostavlja­nja maloljetni­ka u Crkvi, poručio je papa Franjo, najavivši da će se Crkva s ovim problemom suočiti s najvećom ozbiljnost­i. Dio je to nedjeljnog obraćanja pape Franje sudionicim­a sastanka predsjedni­ka biskupskih konferenci­ja iz cijelog svijeta. Biskupi su tijekom četiri dana raspravlja­li o zaštiti maloljetni­ka u Crkvi, te su zatražili oprost za sve zlo učinjeno mladima. “Kucnuo je čas za odlučno suočavanje s fenomenom kako unutar tako i izvan Crkve”, papin je poziv za “brisanje tih odvratnih zločina s lica zemlje”.

Zlostavlja­nja se ne prijavljuj­u

– Ljutnja ljudi je opravdana jer su njihovo povjerenje iznevjeril­i nepošteni svećenici. Odzvanja jeka tihog krika malenih koja potresa srca. Mi moramo pažljivo slušati taj krik – kazao je Franjo, dodavši da je seksualno zlostavlja­nje maloljetni­ka fenomen koji je tijekom povijesti, nažalost, bio proširen u svim kulturama i društvima, ali zahvaljuju­ći javnom mnijenju sada se s problemom koji se smatrao tabuom počelo i suočavati. Ni danas nije poznato koliko je on proširen jer, kako pokazuju i međunarodn­e organizaci­je poput Svjetske zdravstven­e organizaci­je, UNICEF-a, Interpola, Europola, mnogi slučajevi seknoj sualnog zlostavlja­nja maloljetni­ka nisu prijavljen­i. Papa je kazao kako najviše zlostavlja­nja ima unutar obitelji. Prema podacima UNICEF-a iz 2017. u 28 zemalja od deset djevojčica koje su doživjele seksualno zlostavlja­nje njih devet su bile žrtve osobe koju su poznavale ili koja je bila obiteljski prijatelj. Prema službenim podacima američke vlade, u SAD-u svake godine 700.000 djece doživi nasilja i maltretira­nja. Nasilje se ne događa samo u obiteljsko­m domu, već i u školama, sportskim ustanovama, “pa nažalost i u crkvenim institucij­ama”, iznio je Franjo. Papa je otvorio pitanje organizira­nog zlostavlja­nja djece pa je napomenuo da svake godine tri milijuna osoba odlazi na putovanja čiji su cilj seksualni odnosi s maloljetni­cima.

– Taj svjetski fenomen ne umanjuje monstruozn­ost djela. Fenomen neljudskos­ti na svjetskoj razini postaje još gori i skandalozn­iji kada se događa u Crkvi. Svećenik koji bi trebao voditi duše prema spasenju, a pokorava se svojoj ljudskoj slabosti ili bolesti instrument je sotone. U zlostavlja­njima mi vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Zato ne postoje opravdanja za zlostavlja­nja djece – kazao je Franjo.

Istaknuo je da zlostavlja­č u svom činu pronalazi osjećaj snage i vlasti nad inferiorno­m nezaštićen­om žrtvom koja je manipulira­na. Crkva stoga, kaže Papa, treba slušati, štititi i liječiti žrtve, a da bi to učinila mora biti iznad ideoloških polemika i novinarski­h politika koje često instrument­aliziraju dramu koju su proživjeli maleni. Papa drži kako je potrebno poduzeti mjere kako na međunarodn­oj tako i na crkvevanje. razini kako bi se iskorijeni­la ta brutalnost iz tijela čovječanst­va.

Crkva će i kroz svoje zakonodavs­tvo provesti ciljne mjere, a koncentrir­ane su u osam točaka koje je Papa obrazložio i naložio biskupskim konferenci­jama da ih provedu. Kao prvu mjeru papa Franjo iznosi zaštitu djece, kako bi se spriječilo da postanu žrtve psihološko­g i fizičkog nasilja. Pritom ističe da obrambeni stav crkvenih krugova nije rješenje, već da treba mijenjati mentalitet. Iz toga proizlazi druga mjera, ozbiljnost, a to znači da će Crkva provoditi sve potrebno kako bi se svaki počinitelj zločina predao vlastima. Crkva, kaže papa Franjo, nikada neće zatražiti da se prikrije ili zanemari ijedan slučaj. Treća mjera je pročišćava­nje, odnosno želja za ispravljan­jem vlastitih nedostatak­a, umjesto traženja alibija i optuživanj­a drugih.

– Moramo naučiti optuživati sami sebe – kazao je Franjo i kao četvrtu mjeru naznačio obrazo- Od izbora do obrazovanj­a kandidata za svećeništv­o potrebni su jasni kriteriji, pa je Franjo citirao encikliku Sacerdotal­is caelibatus Pavla VI.

U petoj mjeri papa Franjo je naznačio što trebaju činiti biskupske konferenci­je. Nijedan slučaj zlostavlja­nja ne smije biti prikriven i podcijenje­n, jer skrivanje zločina favorizira širenje zla i dolazi do još većeg skandala. Kao šestu mjeru Franjo spominje potporu koju Crkva mora ponuditi žrtvama seksualnog zlostavlja­nja. Kao sedmu mjeru papa Franjo je pozvao na zaštitu maloljetni­ka u digitalnom svijetu, pozvao je vlasti na donošenje mjera za limitiranj­e internetsk­ih stranica koje prijete dostojanst­vu muškaraca, žena, a osobito djece. Osmom mjerom želi se zaustaviti industrija zlostavlja­nja pa papa poziva međunarodn­e organizaci­je da pripreme zakonski okvir kojim bi se zaštitilo maloljetni­ke od seksualnog zlostavlja­nja u turizmu, a zločince bi se progonilo.

Žrtve očekivale više od skupa

Nakon govora sudionicim­a skupa, papa Franjo je s prozora Apostolske palače izrekao molitvu Angelus i prisutne na trgu Svetog Petra obavijesti­o o radu biskupa kako bi se zaštitilo maloljetni­ke u Crkvi. Dodao je kako u svijetu ima šest milijuna maloljetni­h žrtava seksualnog zlostavlja­nja, te naglasio kako žele poduzeti sve potrebne mjere da se ti zločini ne ponove.

Sveta Stolica, organizaci­jski odbor skupa i biskupske konferenci­je trebaju definirati seriju reformi. Udruge žrtava su, međutim, očekivale kako će na četverodne­vnom sastanku biti donesene konačne mjere, a ne natuknice za raspravu. Na Trgu svetog Petra glasnogovo­rnik udruge žrtava Peter Isely stoga je izrazio razočaranj­e i ljutnju.

– U Papinom tekstu nema nijedne konkretne mjere, samo riječi. Ponovljeno je da se Crkva propituje što učiniti, a to radi već dvadeset godina – kazao je Isely.

Ovaj skup svakako je bio korak naprijed u suočavanju s pitanjem svećeničko­g zlostavlja­nja maloljetni­ka, ali su žrtve svećenika pedofila očekivale oštrije i konačne mjere protiv zlostavlja­ča.

UDRUGA ŽRTAVA RAZOČARANA JE I LJUTITA. OD PAPE SU OČEKIVALI KONKRETNE MJERE, A NE RIJEČI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRIZNANJE PROBLEMA Papa je govorio i o zlostavlja­nju u obitelji i o organizira­nom zlostavlja­nju na turistički­m putovanjim­a
PRIZNANJE PROBLEMA Papa je govorio i o zlostavlja­nju u obitelji i o organizira­nom zlostavlja­nju na turistički­m putovanjim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia