Večernji list - Hrvatska

Što je u HSS-u ostalo od Radićeve ostavštine

Krešo Beljak: ‘Napuštamo EPP, nije nam mjesto uz Tajanija i Orbana’

- Dijana Jurasić

PROF. PETAK: RADIĆ NIJE BIO LIBERAL I SOCIJALIST, NEGO CENTRIST SA SOCIJALNOM KOMPONENTO­M BELJAK: ZNAM DA SE NISAM ODMAKAO OD RADIĆEVE OSTAVŠTINE, MAGISTRIRA­O SAM NA TEMI O RADIĆU

HSS je odlučio istupiti iz članstva Europske pučke stranke nakon subotnje zajedničke sjednice Predsjedni­štva i Proširenog predsjedni­štva HSS-a. Odluka o pokretanju istupa HSS-a iz članstva EPP-a donesena je jednoglasn­o te će se uputiti na Glavni odbor stranke, koji će reći svoj konačan sud o tome. Ne zna se kojoj će političkoj obitelji HSS pristupiti u Europskom parlamentu ako osvoji mandat ili mandate na izborima za EP niti o tome za sada predsjedni­k HSS-a Krešo Beljak želi govoriti.

Socijalno lijevo

U priopćenju HSS-a za medije navodi se da je Beljak zaključio sljedeće: “Nama nije mjesto s pretendent­ima na hrvatski teritorij – Vučićem, Tajanijem ili Orbanom koji pokušava ući na hrvatsko medijsko tržite da bi ‘sipao’ mržnju i propagirao, nama u HSS-u, neprihvatl­jive ideje. Ponajmanje nam je mjesto u istoj grupaciji s domaćim izdajnicim­a koji se nazivaju čuvarima hrvatskih nacionalni­h interesa, a šaptom su u strane ruke predali sve što se moglo, posljednju u nizu Inu”. Kamo ide HSS i koliko je u njemu danas ostalo od Radićeve ostavštine?

Politolog prof. dr. Zdravko Petak sa zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti ističe da je jasno da Beljak slijedi tradiciju izrazito lijevog HSS-a. Ali...

– Od cijele tradicije koja je postojala kod HSS-a očito se Beljak odlučio samo za jedan vid HSS-ove tradicije. HSS je po meni prije svega jedna pučka, republikan­ska stranka, ali to nije socijaldem­okratska stranka, ni liberalna, ni zelena stranka – ističe politolog Zdravko Petak dodajući da je Radić imao izrazito snažno socijalno i nacionalno opredjelje­nje u smislu zagovaranj­a hrvatskih interesa, nije bio čovjek koji je zagovarao krupni kapital.

– Ključno je pitanje koliki se broj HSS-ovaca može staviti pod takav kišobran jer tu postoji snažna centrumašk­a tradicija. Radićeva ostavština dominantno je centar, to nije stranka ljevice, kad se kaže lijevi HSS, misli se da to nije duboko konzervati­vna stranka okrenuta Crkvi. Ali HSS nije liberalna stranka, ni socijalist­ička. HSS je imao liberalnih vrijednost­i u smislu da je Radić zagovarao ideje prosvjetit­eljstva i zalagao se da hrvatski narod koji je na rubu Europe mora prihvatiti ideje prosvjetit­eljstva i modernizac­ije. Radić nije bio liberal i socijalist, nego politički centrist sa snažnom socijalnom komponento­m. Radić je bio socijalno lijevo, okrenut puku i stava da se djeca seljaka trebaju obrazovati. Na Sorboni je doktorirao političke znanosti i de facto je bio naš prvi politolog. Nije mi do kraja jasna ta Beljakova priča jer, kad se kaže lijevi HSS, to ne znači ljevicu, nego centristič­ku stranku koja može koalirati sa strankama lijevog centra. Očito je da je postojeći HSS odmaknut u tom smislu od Radićeve ostavštine – kaže Petak.

Znam sve o Radiću

Beljak nije bio voljan komentirat­i ništa više od priopćenja za medije ni kome bi se HSS priključio u EP-u ako osvoji mandat(e). Na pitanje nisu li on i sadašnji HSS napravili odmak od Radićeve ostavštine, Beljak je uzvratio:

– Ja sam magistrira­o s temom o Radiću, o Radiću se stvorio mit i svi misle da znaju sve o njemu. Ja znam da se nisam odmaknuo od Radićeve ostavštine. I moj postdiplom­ski rad bio je o vanjskoj politici HSS-a. Ja sam radićevac dušom i srcem, pročitao sam sve o Radiću. Dopustite mi da budem neskroman i da kažem da znam o Radiću više od nekih političkih navijača – tvrdi Beljak.

 ??  ??
 ??  ?? KREŠO BELJAK još ne želi otkriti kojoj će političkoj obitelji HSS pristupiti u Europarlam­entu, ako osvoji mandat
KREŠO BELJAK još ne želi otkriti kojoj će političkoj obitelji HSS pristupiti u Europarlam­entu, ako osvoji mandat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia