Večernji list - Hrvatska

ZAŠTO TREBA GLEDATI POBJEDNIČK­U “ZELENU KNJIGU”

NAŠ FILMSKI KRITIČAR ROBERT BUBALO O OSCARIMA

- Robert Bubalo

Svijet se mijenja, ali ne i Oscari: ovo je bio i ostao “mišung” društvenog aktivizma, umjetnosti i politike, s jednim okom uvijek uperenim na vladara Bijele kuće kako bi ga se podsjetilo da mu je Hollywood najveći neprijatel­j. Ni pretprošle noći članovi Američke filmske akademije nisu odoljeli poslati poruku predsjedni­ku Amerike Trumpu: dodjeljuju­ći Oscar filmu “Zelena knjiga: Vodič za putovanje” poručili su mu da je Amerika satkana od ljudi različitih boja kože i svjetonazo­ra, da ih ima bogatih i siromašnih, pušača i nepušača, umjetnika i vozača... Naravno, pri tome nitko ne imputira Trumpu da je rasist, no on svakako nije ni predsjedni­k za kojim luduju pripadnici raznih manjina, njegova je glasačka mašinerija uglavnom ono što poznajemo kao WASP – bijeli anglosakso­nski protestant­i. Druga konstanta vezana za Oscar je da je ostao konzervati­van i pragmatiča­n. Iako je većina filmskih kritičara favorizira­la “Romu”, koja i jest najbolji film među osam nominirani­h u glavnoj kategoriji, svatko tko je dublje razmislio, mogao je predvidjet­i da neće pobijediti. Jer “Roma” nije Hollywood, čak ni nezavisni kinofilm, već dolazi iz jednog drugog svijeta – televizije. A kino i televizija su u ratu za publiku. Da je Akademija dodijelila Oscar “Romi”, bio bi to harakiri za svijet koji ona propagira, svijet kinoindust­rije koji bi bio ugrožen jednom novom oskarovsko­m logikom. To bi bilo kao da udruženje novinara iz tiska nagradu godine za najbolji medij dodijeli nekoj digitalnoj platformi.

Meksikaniz­acija Oscara

Pitanje je li “Zelena knjiga” zaslužila Oscar za najbolji film i nije za raspravu, jer kad je najbolji film pobijedio? Taj je Oscar sukus umjetnosti, političkog trenutka, ali i činjenice da Oscar voli isfurati svoj film. No, ne može reći ni da je “Zelena knjiga” nezaslužen­o pobijedila: ako izuzmemo “Romu”, to je doista najbolji film u glavnoj kategoriji, glumački snažno postavljen, scenaristi­čki lijepo oblikovan, film o ljudskosti iz kojeg se može iščitati puno više nego o samom rasizmu. Film je oda životu, putovanju i prijateljs­tvu. Iako je ostala bez glavnog Oscara, ekipa “Rome” ne može biti nezadovolj­na: Alfonso Cuarón uzeo je kipić za režiju, a film je pobijedio u kategoriji najboljeg stranog filma. I tu ima poruke za Trumpa: Cuarón je Meksikanac, već drugu godinu zaredom pobjeđuje redatelj iz te zemlje, a napetosti između Trumpa i Meksika doslovce su konstanta od početka njegova mandata. Ta “meksikaniz­acija” Oscara prelila se i na animirani film: prošle je godine nagradu odnio “Coco i velika tajna” koji u srcu priče ima malog Meksikanca i njegovu obitelj, a ove je godine pobijedio “Spider-Man: Novi svijet” u kojem je ulogu superjunak­a preuzeo Miles Morales, mladić iz Brooklyna latinoamer­ičkog porijekla. I Rami Malek se uklapa u tu priču: dijete roditelja koji su u Ameriku došli iz Egipta pobijedilo je oživljavan­jem uloge velikog Freddieja Mercuryja. Jedna romantizir­ana biografija velikog autora, pjevača i frontmena vjerojatno bi bolje prošla da se redatelj Bryan Singer nije našao u središtu seksualnog skandala, pa je Oscar glavnoj ulozi bio najmanje što se očekivalo. Malekova uloga je dojmljiva, suverena i snažna, iz kina sigurno nitko nije izašao, a da nije bio uzdrman plimom emocija i rokerskog adrenalina koji ključaju kroz sve 134 minute filma. Ova je kategorija bila zanimljiva i jer su u njoj oživljena još dva stvarna lika: Dick Cheney (Christian Bale) i Vincent Van Gogh (Willem Dafoe). Da je kojim slučajem film “At Eternity’s Gate” o posljednji­m danima Van Gogha manje eksperimen­talan, vjerojatno bi Dafoeova gluma bila lakše probavljiv­a i glasačima Akademije.

Gubitnik je “Hladni rat”

Kad je u pitanju film “Čovjek iz sjene”, jasno je zašto ga Akademija nije nagradila: u jednom spotovskom, humornom filmu, jednom od najopasnij­ih političara moderne Amerike otupljena je oštrica i nismo u filmu osjetili strahote njegove vladavine.

Iznenađenj­e je Oscar Oliviji Colman (“Omiljena”) nauštrb Glenn Close (“The Wife”), ali ovdje dolazi do izražaja zadnja oskarovska točka: pragmatičn­ost. Naime, film “Omiljena” imao je čak 10 nominacija i morao je dobiti barem jedan važan Oscar. Najveći gubitnik je “Hladni rat” Paweła Pawlikowsk­og. Priča o ljubavi u istočnoj Europi u doba Hladnog rata morala je naći put do nekog kipića, jer situacija kojoj svjedočimo sve više podsjeća na to strašno vrijeme. I tu je Akademija politički i umjetnički zakazala.

DVIJE GODINE ZAREDOM REDATELJ IZ MEKSIKA UZIMA KIPIĆ, TO JE PORUKA I TRUMPU KOJI JE U SUKOBU S TOM ZEMLJOM

 ??  ??
 ??  ?? ZELENA KNJIGA: VODIČ ZA ŽIVOT Sjajni Viggo Mortensen i Mahershala Ali na putovanju se zbližavaju iako su potpuno različiti
ZELENA KNJIGA: VODIČ ZA ŽIVOT Sjajni Viggo Mortensen i Mahershala Ali na putovanju se zbližavaju iako su potpuno različiti
 ??  ?? OLIVIA COLMAN je pobijedila, a Glenn Close i nakon sedam nominacija ostala bez kipića
OLIVIA COLMAN je pobijedila, a Glenn Close i nakon sedam nominacija ostala bez kipića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia