Večernji list - Hrvatska

Večernjako­va ruža RTL-ova Damira Gregoret: Inat mi je glavno pogonsko gorivo

RTL-ova novinarka Damira Gregoret nominirana je u kategoriji TV osobe godine Privatno je, kaže, još temperamen­tnija nego na televiziji

- Anamarija Kronast

Damira Gregoret uzdanica je RTL-ova Informativ­nog programa, a gledatelji­ma se nametnula kao direktna i britka u izvještava­nju. Mnogi je vole zbog toga što političari­ma nikada ne dopušta da izbjegnu odgovor na pitanje, ma koliko se oni nekad trudili. Nominirana je za TV osobu godine, a glasača sigurno neće nedostajat­i. .

Poznati ste kao novinarka koja do kraja inzistira na odgovoru. U kojem trenutku ipak odustajete, postoji li nešto što vas može nagnati na povlačenje?

Nisam sklona odustajanj­u jer su političari javnosti dužni dati odgovore. Kada ih izbjegavaj­u, ne uskraćuju ih meni, nego građanima koji ih plaćaju, a mantra koju često koriste o tome da će ih građani kazniti na idućim izborima nije neka utjeha jer do izbora prolaze godine tijekom kojih su oni na redovitoj i izdašnoj plaći. Iako su im poslodavci građani, oni nemaju nikakav alat da ih kazne, a kamoli otpuste. Ono što ja kao novinarka mogu jest konstantno ih suočavati s pitanjima.

Sve je više uspješnih novinarki na televiziji. Je li ženama lakše ili teže u ovom poslu?

To me veseli jer volim raditi sa ženama, uz iznimke koje potvrđuju pravilo. Čini mi se da su, barem u ovom poslu, predanije i preciznije iako, naravno, ima i muških kolega koje krase isti epiteti. U redakciji RTL-ova informativ­nog programa žene su u uvjerljivo­j većini, više je žena i na novinarski­m i na uredničkim pozicijama, i glavna urednica je žena i takva mi radna sredina odgovara. Da je ženama generalno teže kojim god poslom da se bave, to je, nažalost, i dalje činjenica, ne samo u Hrvatskoj. No to nikako nije i ne smije biti razlog za odustajanj­e. Upravo suprotno. Meni je inat, preciznije dišpet, najbolje pogonsko gorivo.

Kojeg sugovornik­a ćete pamtiti kao osobu s kojom vam je uistinu bilo najteže?

Svaki sugovornik je drukčiji i na svoj način zahtjevan za razgovor koji je uvijek vremenski ograničen. Važno mi je da ga vodim željenim smjerom kako bi gledatelji dobili što konkretnij­e odgovore, a ne da intervju postane sugovornik­ov monolog ili PR uradak. Premijer Plenković se često, koje god pitanje bilo postavljen­o, vraća u prapovijes­t, tako sebi kupuje, a meni troši vrijeme jer ponavlja ono što se već zna. To zna biti iscrpljuju­će, baš kao i kad Milan Bandić na pitanje o babi odgovara o žabi.

Biste li rekli da ste i privatno tako temperamen­tni?

Puno više, na televiziji se kontrolira­m. Nekad više, nekad manje uspješno.

Što biste bili da niste postali novinarka?

Oduvijek sam htjela biti novinarka. Iako neformalno zapravo i jesam, još od osnovnoško­lske novinarske grupe.

Vaš suprug Igor Bobić također radi na televiziji. Uspijete li kod kuće izbjeći teme o poslu?

Ne. Oboje znamo da je to nemoguće, a ovaj posao ionako je puno više od posla.

Koga ćete povesti sa sobom?

Suprug Igor ide sa mnom, on mi je glavna potpora. A tu je i ekipa iz najbolje, RTL-ove informativ­ne redakcije. Svi su već najavili da dolaze.

PREMIJER PLENKOVIĆ SE ČESTO, KOJE GOD PITANJE BILO POSTAVLJEN­O, VRAĆA U PRAPOVIJES­T

NE ŽELIM DA SE INTERVJU PRETVORI U MONOLOG ILI SUGOVORNIK­OV PR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia