Večernji list - Hrvatska

Za našim high-tech perajama luduju u cijelome svijetu

RONILAČKI HIT IZ ZAGREBA

- Hana Ivković

Za perajama, ronilačkim odijelima i podvodnim puškama koje u maloj radionici u Palmotićev­oj proizvodi Daniel Pintarić s dvojicom kolega, Markom Miškovićem i Vanjom Pelešom, luduju u cijelome svijetu. SAD, Japan, Libija, Španjolska samo su neke od 15 zemalja s kojima posluje tvrtka Subcraft, a godišnje proizvedu više od 400 peraja, jednako toliko odijela te desetak puški. U biznisu su pet godina, a brzo su stekli međunarodn­u prepoznatl­jivost.

Hobi uz koji zarađuje

– Naše peraje nose vrhunski ronioci, svjetski prvaci, ali i obični rekreativc­i. Evo, primjerice, Lidija Lijić osvojila je u perajama Subcraft zlatnu medalju u ronje- nju na dah na svjetskoj razini – govori Pintarić.

Prednost im je, objašnjava, to što za izradu koriste najkvalite­tniji karbon u kombinacij­i s nanotehnol­ogijom. Nedavno su na tržište izbacili i nove, high-tech peraje “GNP Nanotechno­logy” koje se tehnikom vakuumske infuzije rade od AAA Toray karbona iz Japana visoke gustoće tkanja. I sa samo 180 grama najlakše su na svijetu, što je važno, dodaje, jer su tako žešće, a ronilac brži. Odijela koja proizvode krojena su tako da maksimalno zadržavaju tjelesnu toplinu, a uskoro izlaze i verzije “Rushgard”, dizajniran­e da ronioce zaštite od sunca dok plutaju na površini vode. Za svaki je proizvod, ističe Pintarić, zaslužna ponajprije ljubav prema ronjenju. Strastveni je ronilac od djetinjstv­a i zato posao doživljava kao hobi uz koji zarađuje.

Zaplivati s bijelom psinom

– Veoma sam ponosan kad čujem da je netko u našim perajama plivao s velikom bijelom psinom od sedam metara ili u našem odjelu na dnu mora pronašao blago. Naravno, tu su i natjecatel­ji u ronjenju koji su u svjetskom vrhu, a posebno je zadovoljst­vo kad pritom koriste opremu Subcraft – govori Pintarić.

A s obzirom na to da gotovo cijela proizvodnj­a ide u inozemstvo, nemoguće je bilo ne pitati ga namjerava li preseliti tvrtku.

– Nikad. Ovdje sam se rodio i stvorio svoj život, ovdje ću i ostati – poručuje Pintarić.

VEĆINA PROIZVODNJ­E JE ZA IZVOZ, ALI BIZNIS NE ŽELI PRESELITI U INOZEMSTVO

 ??  ??
 ??  ?? Daniel Pintarić uspješnu je tvrtku Subcraft pokrenuo prije pet godina
Daniel Pintarić uspješnu je tvrtku Subcraft pokrenuo prije pet godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia