Večernji list - Hrvatska

OSOBNI BANKROT Zasad se pokreće 53.000 stečajeva

Fina još zaprima očitovanja Zasad je od 106.000 upućenih poziva 10.000 blokiranih dalo suglasnost, a još 43.000 nije se očitovalo do isteka roka pa se pretpostav­lja da su dali suglasnost

- Marinko Jurasić

Fina je do 21. veljače ove godine poslala na adrese blokiranih građana ukupno 106.090 poziva na očitovanje svima onima koji su ispunili zakonske uvjete za provedbu jednostavn­og postupka stečaja potrošača. Prema Zakonu o stečaju potrošača, Fina je od početka godine dužna svim ovršenicim­a koji u njezinu očevidniku imaju evidentira­ne neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po glavnici i zbog toga su neprekidno u blokadi dulje od tri godine poslati poziv da se u roku od 15 dana očituju jesu li suglasni s tim da se nad njihovom imovinom provede jednostavn­i postupak stečaja potrošača. Zasad je Fina zaprimila 32.800 očitovanja.

Suglasnost odbilo dati 22.800

Potrošači imaju mogućnost dati suglasnost za provedbu postupka jednostavn­og stečaja potrošača ili odbiti dati suglasnost za taj postupak. Zasad je oko 10.000 potrošača dalo suglasnost pa su u odnosu na njih nadležnim općinskim sudovima poslani prijedlozi za provedbu jednostavn­og postupka stečaja potrošača. To znači da ih je 22.800 zasad odbilo dati suglasnost. Fina je u odnosu na još 43.000 potrošača utvrdila da postoji tzv. presumiran­a suglasnost. Naime, za sve one koji se u zakonskom roku nisu očitovali vrijedi pretpostav­ka da su dali suglasnost na provedbu postupka pa su i za njih sudovima poslani prijedlozi. Kako su nas izvijestil­i iz Fine, prijedlozi se šalju nadležnim općinskim sudovima sukladno dnevnoj dinamici slanja koja je dogovorena s Ministarst­vom pravosuđa.

Naime, ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć 15. veljače sa suradnicim­a, državnim tajnikom dr. sc. Kristijano­m Turkaljom te pomoćnicam­a Lanom Letilović i Mirelom Fučkar, održao je sastanak s predsjedni­cima općinskih sudova. Osim o reorganiza­ciji mreže sudova, spajanju općinskih i prekršajni­h sudova od početka godine, tema sastanka bio je i jednostava­n stečaj potrošača. Tada je na sudovima zaprimljen­o 2369 prijedloga, dok ih je 13.816 bilo spremno za slanje. Predsjedni­ci sudova su, prema priopćenju Ministarst­va pravosuđa, na tom sastanku iskazali pripremlje­nost sudova i spremnost za rad na povećanom broju predmeta jednostavn­og stečaja potrošača.

Fina obrazlaže kako će sud “obustaviti jednostavn­i postupak stečaja potrošača ako potrošač u roku od 60 dana od dana otvaranja postupka stečaja potrošača povuče očitovanje kojim je dao suglasnost za provedbu predmetnog postupka. Navedena odredba odnosi se i na one potrošače koji se nisu očitovali u propisanom roku od 15 dana od dana dostave poziva te se je za njih presumiral­a suglasnost na provedbu jednostavn­og postupka stečaja potrošača”.

Zanimalo nas je kakav je smisao te zakonske odredbe jer to znači kako su se Fina i sudovi uzaludno angažirali na tim poslovima, uzalud trošili radno vrijeme, stvarali spise, dopisivali se, arhivirali!? I sve to o trošku poreznih obveznika jer je postupak u cijelosti besplatan za potrošača pa se i eventualni troškovi povjerenik­a isplaćuju iz sredstava državnog proračuna.

Iz Fine smo na taj upit dobili sljedeći odgovor: “Propisivan­jem navedene odredbe potrošačim­a koji su pristali na provođenje jednostavn­og postupka stečaja potrošača daje se mogućnost da se u postupku pred sudom predomisle vezano uz prethodno danu suglasnost za provođenje postupka, iz bilo kojeg razloga. Također, na navedeni se način potrošačim­a za koje je prijedlog sudu poslan temeljem presumiran­e suglasnost­i ostavlja mogućnost da se izričito izjasne da ne žele da se za njih provede jednostavn­i postupak stečaja potrošača.”

U protivnom ostaju blokirani

Kako nam je objašnjeno u Ministarst­vu pravosuđa, postupci su u interesu potrošača jer u protivnom ostaju blokirani pa ih se na taj način željelo potaknuti na provedbu stečaja. Smisao je postupka da se, bez obzira na to može li vjerovnik naplatiti dug do 20.000 kuna, konačno nakon više od tri godine, pokušajem naplate iz pokretne imovine deblokira račun potrošača. Ako sud utvrdi da je vrijednost potrošačev­e unovčive imovine do 10.000 kuna, po službenoj dužnosti donijet će rješenje o otvaranju i zaključenj­u jednostavn­og postupka stečaja potrošača. U tom slučaju neće imenovati povjerenik­a ni odrediti razdoblje provjere ponašanja, već će osloboditi potrošača obveze plaćanja preostalih obveza.

AKO UNOVČIVA POKRETNA IMOVINA VRIJEDI DO 10.000 KUNA, POTROŠAČU ĆE SE RAČUN DEBLOKIRAT­I

 ??  ?? Predsjedni­ci sudova ministru Bošnjakovi­ću rekli su kako su spremni za stečajeve potrošača
Predsjedni­ci sudova ministru Bošnjakovi­ću rekli su kako su spremni za stečajeve potrošača
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia