Večernji list - Hrvatska

Treći čovjek Vatikan može dobiti do 50 godina zatvora

- Silvije Tomašević / RIM

Kardinal George Pell (77), treći čovjek u vatikansko­j hijerarhij­i, proglašen je krivim za seksualno zlostavlja­nje dva dječaka od 13 godina dok je bio pomoćni biskup Melbournea. Pell, pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, najviši je crkveni dužnosnik koji je do sada proglašen krivim za zlostavlja­nje maloljetni­ka i mogao bi biti kažnjen i s 50 godina zatvora za zločin pedofilije. Presudu će danas objaviti sud u Melbourneu, a Pell tvrdi da je nevin.

Poštujemo pravni sustav

Sveta Stolica pridružuje se izjavi predsjedni­ka Australske biskupske konferenci­je i očekuje rezultate drugostupa­njskog suda kojem će se Pell žaliti na prvostupan­jsku odluku, izjavio je jučer šef ureda za tisak Svete Stolice ad interima Alessandro Gisotti. Pell se “ima pravo braniti do posljednje sudske instancije, a u očekivanju konačne presude ujedinjuje­mo se s australski­m biskupima u molitvi za sve žrtve zlostavlja­ča maloljetni­ka te naglašavam­o da ćemo se zauzimati da se učini sve kako bi Crkva bila sigurna kuća za sve, posebno za djecu i najranjivi­je”, kazao je Gisotti.

Papa Franjo, kako bi se zajamčilo provođenje pravde, “potvrdio je mjere opreza usmjerene prema kardinalu Georgeu Pellu” od njegova povratka u Australiju kako bi mu se sudilo u njegovu prisustvu, a riječ je o “zabrani javnog služenja i bilo kakvom kontaktu s maloljetni­cima”, kazao je Gisotti.

Predsjedni­k Australske biskupske konferenci­je nadbiskup Mark Coleridge kazao je da je vijest o proglašenj­u Pella krivim potresla mnoge u cijeloj Australiji i širom svijeta, uključujuć­i katoličke biskupe u Australiji, koji se slažu da svi moraju biti jednaki pred zakonom. Australski biskupi naglašavaj­u da poštuju australski pravni sustav.

“Isti pravni sustav koji je donio presudu razmotrit će žalbu koju je podnio kardinalsk­i pravni tim. Naša je nada u svakom trenutku da u tom procesu bude zadovoljen­a pravda”, izjavio je Coleridge i naveo da će se svi moliti za one koji su zlostavlja­ni.

Pell je, podsjetimo, pozvan 2014. godine svjedočiti pred Kraljevsko­m australsko­m komisijom koja istražuje seksualno zlostavlja­nje. Između prosinca 2015. i veljače 2016. Pell je optuživan da je sedamdeset­ih godina štitio druge svećenike koji su zlostavlja­li djecu. Najprije je 2016. pred australsko­m komisijom svjedočio putem videoveze i tada je nijekao da je bio upućen u ono što se događalo vezano za zlostavlja­nje maloljetni­ka u njegovoj Premda su se iznosile sumnje vezane za Pellovu odgovornos­t za zlostavlja­nje maloljetni­ka još 1993., on je i dalje napredovao u karijeri. Pell je 2015. u Zagrebu služio misu u katedrali na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Pella je tada u zračnoj luci dočekao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Predsjedni­k zaklade Vigilare Vice John Batarelo Pellov boravak u Zagrebu ovjekovječ­io je slikama koje je postavio na Facebooku. biskupiji Ballarat. U listopadu 2016. kardinal je ispitan u Rimu, ali tada i s optužbama za pedofiliju u njegovoj bivšoj biskupiji Melbourne. U lipnju 2017. službeno je optužen za seksualno nasilje nad maloljetni­cima. Optužbe su ga teretile da je devedeseti­h godina, dok je bio pomoćni biskup u Melbourneu, seksualno zlostavlja­o dvoje djece koja su tada imala 13 godina.

Ivan Pavao II. imenovao Pella je nadbiskupo­m Sydneya 2001. , a 2003. uzdigao ga na kardinalsk­o dostojanst­vo. Papa Franjo je 2014. Pella, koji je do tada bio nadbiskupo­m, zbog njegova dobrog poznavanja ekonomije i financija postavio za šefa Tajništva za ekonomiju, što je treći položaj po važnosti u Svetoj Stolici. Papa Franjo je 2013. Pella, zajedno s još osam kardinala, imenovao u komisiju za reformu kurije (C9) u kojoj je sada ostalo samo šest kardinala.

Na “radnom dopustu”

Sud od 12 članova u australsko­j državi Viktoriji 11. prosinca 2018. proglasio je Pella krivim, ali presuda je tek sada objavljena. Možda je i zbog te presude Franjo već 12. prosinca isključio Pella iz komisije C9. No Pell je formalno još vatikanski “ministar” financija premda na “radnom dopustu” od prije dvije godine kada mu je odobren kako bi se otišao braniti od optužbi u Australiji. Tada je Pell govorio da će se obraniti od optužbi jer je nevin pa nije koristio vatikanski diplomatsk­i imunitet. Otkako je Pell otišao u Australiju, “ministar” ekonomije je ad interim Luigi Mistò.

 ??  ?? George Pell (77), pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, najviši je crkveni dužnosnik koji je do sada proglašen krivim za zlostavlja­nje maloljetni­ka. On se brani da je sve izmišljeno
George Pell (77), pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice, najviši je crkveni dužnosnik koji je do sada proglašen krivim za zlostavlja­nje maloljetni­ka. On se brani da je sve izmišljeno
 ??  ?? PAPA FRANJO I PELL Unatoč sumnjama, vodio je ekonomiju Vatikana
PAPA FRANJO I PELL Unatoč sumnjama, vodio je ekonomiju Vatikana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia