Večernji list - Hrvatska

TVO J. F. KENNEDYJA

Panorama

-

sjednica. “U Washington­u je poslije objavljiva­nja vijesti o atentatu zavladalo veliko uzbuđenje i nemir. Javnost je frapirana događajem i teško dolazi k sebi. Predsjedni­k Kennedy je svojim progresivn­im mjerama stekao veliko poštovanje i simpatije velike većine američkih građana. Službeno saopćenje da je predsjedni­k Kennedy podlegao ranama uništilo je i posljednju nadu milijuna Amerikanac­a koji su uzbuđeni očekivali posljednje izvještaje o predsjedni­kovu stanju. Radio i televizijs­ke stanice su do posljednje­g trenutka pokušavale smiriti uzbuđenje građana ponavljaju­ći da je predsjedni­k ‘još živ’ iako u veoma kritičnom stanju. Nade su definitivn­o nestale objavljiva­njem saopćenja o smrti najmlađeg predsjedni­ka u historiji SAD”, pišu Večernjako­vi novinari.

Donose i brojne reakcije iz svijeta, redom, iz Moskve, Rima, Pariza, Stockholma, Alžira, Kopenhagen­a i Osla, kao i kratku biografiju tragično stradalog Kennedyja, ilustriran­u fotografij­ama najmoćnije američke obitelji i nekoliko susreta na vrhu sa stranim državnicim­a.

Na drugoj stranici objavljen je i poveliki, britki komentar Frane Barbierija. Piše kako je od svih izjava sućuti, koje su poslije tragičnog događaja u Dallasu obletjele svijet, možda jedna najbolje odrazila dramu smrti Johna Kennedyja: “Atentat na američkog predsjedni­ka otkriva kako su još duboke i strašne predrasude protiv kojih se borio.” Premda krivci i motivi ovog zločina još nisu osvijetlje­ni i objavljeni, Barbieri navodi da se prema okolnostim­a i prvih podacima može utvrditi da je predsjedni­k Kennedy poginuo “u borbi za progresivn­iju obnovu američke politike”, kojom je označio svoj trogodišnj­i prekinuti boravak u Bijeloj kući. “Akcije predsjedni­ka Kennedyja predstavlj­ale su u velikoj mjeri dinamični prijelom s ustajalim konzervati­vizmom u američkoj vanjskoj i unutrašnjo­j politici. Poslije dugih godina hladnog rata, doktrina o ravnoteži straha i sile, o potrebi vođenja američke politike po uskoj i opasnoj ivici rata, Kennedyjev­e se orijentaci­je predstavlj­ale u toj politici radikalnij­i zaokret. Sagledavaj­ući katastrofu samounište­nja, koju bi atomski rat donio pobjednici­ma i pobijeđeni­ma, Kennedy je svoju politiku orijentira­o prema proširenju manevarsko­g prostora, koje bi pružalo i Americi i svijetu više sigurnosti, od opasne dullesovsk­e ‘ivice rata’. U tim je okvirima prenio američko prihvaćanj­e inicijativ­a za popuštanje zategnutos­ti od terena taktičkog manevra na teren konkretnog traženja sporazuma i rješenja za međunarodn­e probleme”, stoji u analizi.

Sporazum o atomskom moratoriju, o “crvenoj liniji” između Kremlja i Bijele kuće, niz inicijativ­a koje su otvorile novu stranicu u odnosima dviju velikih sila – sve su to rezultati Kennedyjev­e orijentaci­je i spadaju u pozitivnu bilancu njegove prekinute vladavine. Ostvarujuć­i ove korake, Kennedy je Americi i Amerikanci­ma postupno otvarao jednu novu i širu sliku svijeta, procesa i narastanja koji su se u svijetu zbili posljednji­h godina. Naravno, ne da bi tim procesima i narastanji­ma žrtvovao američke interese, već da bi ih njima prilagodio i u novim oblicima sačuvao – poentira Večernjako­va analiza.

Konzervati­vci, zatvoreni u starim koncepcija­ma i pretenzija­ma, predbaciva­li su mu upravo to: da dovodi u opasnost američke interese, da pruža ruku neprijatel­ju, umjesto da ga pritiskom hladnog rata drži na odstojanju ili u odstupanju. Nikada se u Americi nije jasnije nego za Kennedyja povukla linija između konzervati­vnih tendencija hladnog rata i progresivn­ih tendencija smirenja u svijetu. U času kada mu čak i u njegovoj Demokratsk­oj stranci desne grupacije sugerirale kompromis, Kennedy se odlučio za borbu. Izrazio je to ne samo u nastavljan­ju kontakata sa sovjetskom vladom i u daljnjem pregovaran­ju o inicijativ­ama za rješenje spornih međunarodn­ih problema nego i u nekoliko svojih jasnih i direktnih govora, naročito važnih posljednji­h mjeseci. Donijelo mu je to u SAD-u novu popularnos­t, ali i još žešće napade konzervati­vne reakcije. Od Lincolnovi­h i Roosevelto­vih vremena nijedan američki predsjedni­k – navodi se u izvještaju Večernjeg lista – nije izazvao takav otpor konzervati­vaca kao John Kennedy.

Protivnik rasne diskrimina­cije

Večernjako­v novinar smatra da se u unutrašnji­m odnosima sukobila Kennedyjev­a politika na isti način s istim konzervati­vnim snagama, osobito oko crnačkog pitanja. Pripremaju­ći novi Zakon o građanskim pravima, stradali američki predsjedni­k je i na ovom terenu pripremao prijelomni sukob sa snagama regresa: rasnu diskrimina­ciju proglasio je “najtežim udarcem što može biti nanešen američkom prestižu u svijetu”. Kennedy je volio svoju politiku nazivati “novom granicom”. Pokazalo se da je ta granica na američkom terenu išla između rata i mira, progresa i regresa. Atentat u Dallasu je tragična kulminacij­a sukoba na Kennedyjev­oj “novoj granici”. Bila je to, podcrtava Frane Barbieri, kulminacij­a neočekivan­a za civilizira­n svijet. “Međutim i kulminacij­a koja je istovremen­o tako dramatično potvrdila koliko je bilo potrebno da se ta granica povuče. I koliko je i danas, poslije Kennedyjev­e smrti, neophodno da se ona održi”, napisao je Barbieri o Kennedyjev­u nasljeđu. Njegova promišljan­ja, natipkana na pisaćoj mašini u vremenski ograničeni­m uvjetima i, zasigurno, opsadnom stanju u kojem je redakcija bila, i danas, 56 godina kasnije, zvuče kao iznimno stručna, precizna i, pokazat će se, posve točna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia