Večernji list - Hrvatska

Kraj karijere Justina Trudeaua?

- Bernard Karakaš

Kanadski premijer Justin Trudeau, “dobri dečko tamošnje politike”, našao se usred korupcijsk­og skandala koji bi mogao zapečatiti njegovu političku sudbinu. Naime, samo nekoliko mjeseci prije izbora (u listopadu ove godine), pojavile su se prilično teške optužbe da je Trudeau koristio svoj položaj i svoje savjetnike da bi napravio pritisak na pravosuđe i spriječio proces protiv jedne velike privatne kanadske kompanije.

“Prijetnje sve ozbiljnije”

Tvrtka SNC-Lavalin sa sjedištem u Montrealu prije nekog vremena optužena je kako je u periodu od 2001. do 2011. isplatila 48 milijuna dolara mita obitelji Moamera Gadafija kako bi si osigurala prilično unosne poslove u Libiji dok je tom zemljom još uvijek Gadafi vladao čeličnom rukom. Ako se dokaže da je to točno, SNC-Lavalin, koji trenutačno zapošljava oko 50 tisuća radnika, ne samo da će morati platiti kaznu već će mu i na deset godina biti zabranjeno natjecanje na federalnim projektima u Kanadi. Kako bi to izbjegla, uprava tvrtke već neko vrijeme lobira da im se omogući poseban status kojim bi kaznu platili, no bez ikakvih ograničenj­a za sudjelovan­je na budućim projektima u Kanadi. Ali savezna tužiteljic­a Jody Wilson-Raybould odlučila je ipak pokrenuti puni postupak. Upravo u tome trenutku uprava SNC-Lavalina odlučila je posegnuti za krajnjom, ne baš zakonitom i moralnom mjerom, za svojim vezama u uredu premijera Trudeaua. U vrlo kratkom vremenu, tužiteljic­a Wilson-Raybound našla se pod cijelim nizom neslužbeni­h zahtjeva i poziva da “razmotri svoj stav o pokretanju procesa”.

– Sve češće i češće upozoraval­i su me da dolazim u sukob i sa samim premijerom, prijetnje su postajale sve češće i ozbiljnije – kaže tužiteljic­a koja je sve iznijela u javnost.

I tužiteljic­a dala ostavku

Skandal je prilično jako zatresao kanadsku političku scenu, a prije dva tjedna ostavku je podnio i Gerald Butts, dugogodišn­ji Trudeauov prijatelj i jedan od najbližih savjetnika. Istovremen­o, ostavku je podnijela i sama tužiteljic­a Wilson-Raybould držeći kako u takvoj atmosferi više ne može obavljati dužnost. Ovaj skandal prilično je načeo poziciju kanadskih Liberala, a većina kanadskih birača danas drži kako su Trudeauovi liberali osramoćena stranka koja se koristi političkim pritiscima kako bi utjecala na pravosuđe. Sam Trudeau potvrdio je kako je s Wilson-Raybould razgovarao o slučaju SNC-Lavalina, no tvrdi kako se razgovor uvijek odvijao pristojno i u okviru zakona, no izbori će pokazati vjeruju li mu glasači.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia