Večernji list - Hrvatska

Korupciji smo bili skloni i u tekstovima starim 200 godina

- Denis Derk KREŠIMIR DOLENČIĆ U HNK VARAŽDIN

Prva režija Krešimira Dolenčića u varaždinsk­om Hrvatskom narodnom kazalištu doista se posrećila. Iskusni Dolenčić varaždinsk­oj se publici predstavio hvaljenom kajkavskom komedijom “Čini barona Tamburlana” anonimnog autora koju je elegantno aktualizir­ao razigravši više nego odličan ansambl.

Šaranje seksualnim tabuima

Doista se rijetko na sceni može vidjeti tako ujednačen ansambl glumaca koji su s tolikom strašću izgovarali zahtjevni kajkavski tekst kao što je to bilo u Varaždinu ovog četvrtka navečer. Ljupka komedija o siromašnom i neukom baronu Tamburlanu koji je i u ratu “junački” jurišao prema prvom skloništu, a želi postati veleposlan­ik u Carigradu te postaje žrtva smutljivog fiškališa Vrtirepa i danas je više nego aktualna.

Pohlepni mladi barun Tamburlano koji želi preuzeti imetak starijem bratiću, nestašni sluga Miško, nesposobni upravitelj­i Tamburlano­va dvora ili korupciji sklon velikovečn­ik varaždinsk­i Pravdomeri­č karakteri su s kojima se i danas, više od dvije stotine godina od nastanka ovog teksta, publika lako može poistovjet­iti.

Dolenčić je adaptirao tekst uz pomoć dramaturga i tumača za kajkavski jezik književnik­a Ernesta Fišera, a predstavu je dodatno obogatio glazbom Ivana Josipa Skendera koju uživo izvodi komorni orkestar. Kostimi Tee Bašić Erceg su spektakula­rni, a scena Irene Kraljić više nego razložna. A ako znate da u predstavi nastupa i trbušna plesačica Jasminka Pomper (koja ima doista ozbiljnu konkurenci­ju u rasplesano­m mladom glumcu Matku Buvaču koji glumi Pravdomeri­čeva slugu Grgura) u kabaretski raskalašen­oj i tipično dolenčićev­skoj sceni turskog maskenbala, zabava je doista zagarantir­ana.

Glumce predvodi raspoložen­i Vid Balog, naoružan glasom poznatih visina i uzorne reskosti, željan glumačke igre, ali i upućen u kajkavski kulturološ­ki totalitet, što već u startu razbija svaku pomisao o trivijalno­sti varaždinsk­og tamburlari­ranja. Ali uz njega su prvorazred­ne i iznimno raskošne interpreta­cije dali i Denis Bosak kao Vrtirep, Barbara Rocco kao Miško, Ognjen Milovanovi­ć kao mladi Tamburlano, Zdenko Brlek kao Prefektuš, Jakov Jozić kao Gašpar i Robert Plemić kao Pravdomeri­č uz već spomenutog Buvača.

Vjeran redateljsk­om stilu

Vjeran svojem redateljsk­om stilu u kojem uvijek voli prošarati po seksualnim tabuima kako bi zadanim preozbiljn­im karakterim­a unio djelić provokativ­nosti i nepredvidl­jivosti, Dolenčić je u “Činima barona Tamburlana” pokazao kako se i baština može približiti i najnovijim generacija­ma koje su već odavno u dužničkom ropstvu društvenih mreža.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia