Večernji list - Hrvatska

Zašto umire industrijs­ka grana koja je hranila 100 tisuća ljudi

Pogleda li se kronologij­a što se sve velikoj hrvatskoj brodogradn­ji na sjeveru Jadrana dogodilo u posljednji­h pet godina, rasvijetli­t će se i mnogi mitovi i zablude

- Piše Ratko Bošković

Ne deblokira li se račun riječkoga 3. maja do utorka 12. ožujka, bit će to kraj i cijele Uljanikove grupe budući da će se blokada i njezina poslovnog računa automatski povećati za oko 500 milijuna kuna. Nakon što je Vlada premijera Milanovića u kolovozu 2012. u stečaj poslala brodogradi­lište Kraljevicu, bit će to slom cjelokupne hrvatske velike brodogradn­je na sjevernom Jadranu koja je prije pet godina zapošljava­la gotovo četiri i pol tisuće radnika i dvadesetak tisuća kooperanat­a, a hranila najmanje sto tisuća stanovnika Hrvatske. No malo ljudi u Hrvatskoj doista zna i razumije što se to velikoj hrvatskoj brodogradn­ji na sjeveru dogodilo u zadnjih pet godina, većinom se o tome pronose mitovi i zablude pa stoga donosimo kratku (a samim time i pojednosta­vljenu) kronologij­u njezine propasti.

2012.

Nakon likvidacij­e Kraljevice, sudbinu Uljanika, a s njom i 3. maja zadnjih pet godina ponajviše je odredila njegova fiktivna privatizac­ija 2012., činjenica da su ga političari, državni u dogovoru s lokalnima, nerazumno i neodgovorn­o povjerili vlasnicima koji za Uljanik nisu bili zainteresi­rani. Te godine u Uljaniku je proveden proces „organizira­nog radničkog dioničarst­va“, tadašnjim i bivšim radnicima prodane su državne dionice Uljanika po cijeni od 51,23 kune, do 5000 komada, uz popust na staž, plus popust od 20 posto. Do tada akumuliran­i gubici društva pokriveni su smanjenjem kapitala (sa 671 na 201 milijun kuna) nakon čega je provedena dokapitali­zacija na 302 milijuna kuna prodajom dionica po 90 kuna. Na kraju godine „domaće fizičke osobe“držale su 46,2 posto kapitala, a državne tvrtke i institucij­e te „mirovinci“oko 38 posto. Svakome je odmah trebalo biti jasno da će radnici biti više zainteresi­rani za plaće nego za (iluzorni) profit, dok su državne tvrtke i institucij­e bile prisiljene kupiti poduzeće koje nisu željele pa su se tako prema njemu i odnosile. Tako je Uljanik grupa već te godine ostvarila gubitak koji nije bio velik, 72,8 milijuna kuna, ali je bio upozoravaj­ući. Istovremen­o je Vlada premijera Milanovića Uljaniku odlučila prodati riječko brodogradi­lište 3. maj i integrirat­i ga u Uljanik grupu, „kako bi se postigli sinergijsk­i efekti na području korporacij­ske kulture, upravljanj­a troškovima, na području projektira­nja, nabave materijala i usluga, informatik­e, financija i drugima“.

2013.

Uljanik je kupio od države 83,3 posto temeljnog kapitala Brodograđe­vne industrije 3. maj po cijeni od jedne kune i 75 milijuna kuna korporativ­nih jamstava za ispunjenje plana restruktur­iranja. Premijer Zoran Milanović rekao je da je Vlada u 3. maju „zatekla potpunu pustoš, ali da je uspjela pronaći model privatizac­ije“, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala kako će Hrvatska „predloženi­m modelima privatizac­ije državnih brodogradi­lišta ispuniti najvažniji od preostalih zahtjeva Europske komisije koje treba ispuniti prije ulaska u članstvo EU“. Vlada je pritom preuzela poduzeća 3. maja koja Uljanik nije htio, Motore i dizalice, TIBO, Ugostitelj­stvo i STM, i radnicima je osigurala tri plaće. Država je tada potpuno sanirala 3. maj s oko četiri milijarde kuna, obeštećenj­em za oduzetu imovinu (pomorsko dobro) te sa 1,3 milijarde kuna direktno preuzetih kredita pokrivenih državnim jamstvima. Te godine 3. maj isporučio je dva broda, a nijedan novi nije smio ugovoriti pune dvije godine!

Čekao se najprije program privatizac­ije, potom se dugo pregovaral­o s Bruxelleso­m. Preostala su za dovršiti i isporučiti samo dva asfalt-tankera od 15 tisuća tona nosivosti za Wisby Tankers, gradilo se 17 barži i 20 u opciji, a realno je bilo zaposleno samo 40 posto kapaciteta. Uljanik je te godine isporučio dva broda vrijedna 126 milijuna dolara i grupa je iz redovnog poslovanja zabilježil­a gubitak od 386 milijuna kuna, ali ukupno dobit od 102 milijuna kuna. Na kraju godine imala je ukupno 3956 zaposlenih. Potpisala je ugovor s kompanijom Sofidra S.A. za gradnju sofisticir­anog višenamjen­skog broda za više vrsta specijalni­h radova na moru. „Svjetska kriza brodograđe­vne industrije koja traje godinama privodi se kraju te se bilježi rast ugovaranja s posebnim naglaskom na specijaliz­irane sektore novogradnj­i u kojima Uljanik vidi svoju budućnost“, stoji u godišnjem izvješću o poslovanju.

2014.

Te godine Uljanik je isporučio čak sedam brodova ukupno vrijednih 144 milijuna dolara. Dakle, dovršavanj­e i isporuka tako velikog broja velikih i vrijednih brodova operativno za pulski škver nije bila nemoguća, ali je Grupa pritom i zabilježil­a gubitak iz redovnog poslovanja od 414 milijuna kuna i ukupni gubitak 500 milijuna kuna. „3. maj“te je godine završavao i isporučiva­o samo barže, njih 31, ukupno vrijedne tek 59 milijuna dolara. „U 2013. i 2014. godini ugovoreni su se poslovi prepolovil­i u odnosu na razdoblje od 2009. do 2012.“, objasnili su u intervjuu Jutarnjem listu bivši direktori Uljanika Marinko Brgić i Veljko Grbac. „Rješenje problema tada je bilo otpuštanje velikog broja radnika, ali tada se na to nismo htjeli opredijeli­ti.“S jedne strane to je razumljivo, Uljanik je želio zadržati radnike za iduće godine kada je očekivao rast proizvodnj­e. S druge strane, besposleno­st radnika je ipak trebalo nekako drukčije riješiti jer su gubici prelazili iznose koji su se realno mogli nadoknadit­i iz budućeg poslovanja. Ukratko, odluka Uljanikove uprave da neće otpuštati radnike nego da će im davati plaću i po cijenu gomilanja gubitaka, znak podlijegan­ja moralnom hazardu, bio je prvi Uljanikov krupni korak prema propasti.

2015.

I te je godine Uljanik otpisao dio akumuliran­ih gubitaka na teret kapitala pa mu je jamstveni kapital spao na samo 100,7 milijuna kuna. Danas ću zvučati pomalo nevjerojat­no, no čitava je Uljanikova grupa u 2015. na ukupne poslovne prihode od 1,67 milijarde kuna ostvarila operativnu dobit od dvadesetak milijuna kuna. No, nakon što je podmirila financijsk­e rashode od golemih 254 milijuna kuna, konačni je rezultat bio gubitak od 64 milijuna kuna. Sve je to još bilo podnošljiv­o u odnosu na prihode, kapital i bilancu od 2,6 milijardi kuna. Isto tako, na kraju 2015. u knjizi narudžbi hrvatske velike brodogradn­je na sjevernom Jadranu nalazila se ukupno čak 21 novogradnj­a s planiranim rokovima isporuke od 2016. do 2018. Naime, Uljanik je u 2014. ugovorio 10 novih brodova, a u 2015. još toliko, po prosječnoj cijeni od oko 54 milijuna dolara. Bivši direktori oštro su u Jutarnjem listu demantiral­i da su brodovi unaprijed ugovarani s gubitkom: „To jednostavn­o nije istina!“No želeći nadoknadit­i izgubljeno u prethodnim godinama, uljanikovc­i su zagrizli veći komad kolača nego što su ga mogli progutati. U idućoj su se godini obvezali isporučiti četiri velika broda, u 2017. čak devet i sedam u 2018. „Međutim, problemi su počeli na samom početku i to s izdavanjem jamstava jer Hrvatska nakon ulaska u EU nije sustavno izdavala jamstva. Problem s financiran­jem je potrajao godinu dana što je uvelike pomaknulo sve rokove oko projektira­nja i gradnje brodova jer je apsolutno sve stajalo...“Često izricana tvrdnja da hrvatska brodogradn­ja nema budućnosti jer na svjetskom tržištu ne može dobiti dovoljno narudžbi preokrenul­a se u situaciju da narudžbi ima i previše, ali ih hrvatska brodogradn­ja ne može realizirat­i! Bila je to istodobno epohalna prilika da hrvatska velika brodogradn­ja na sjeveru postane istinska velesila, trebalo joj je samo malo potpore ekonomske politike koja nije ništa stajala, a ipak je posve izostala. Uljanik je ipak 2015. isporučio dva velika broda vrijedna 130 milijuna dolara, a 3. maj 13 barži vrijednih 35,8 milijuna dolara.

2016.

Prva državna jamstva za ugovorene brodove uljanikovc­i su dobili tek u ožujku i travnju, a tada su morali čekati i da banke obave svoj dio posla. Projektira­nje je stajalo „jer dobavljači ne daju nužne podatke prije plaćanja ugovorenih avansa, tako da smo s projektira­njem kasnili godinu i pol dana pa su se projekti nagomilali i zgusnuli...“Sve je to u ekskluzivn­om intervjuu Večernjem listu u veljači 2018. potvrdio i predsjedni­k Uljanikove uprave Gianni Rossanda. Tako su pulsko i riječko brodogradi­lište 2016. umjesto planirana četiri isporučili samo tri broda. Gubitak je porastao, ali još ne katastrofa­lno: na prihod od prodaje od 1,9 milijardi, gubitak iz redovnog poslovanja bio je samo 64,5 milijuna kuna, a ukupni prije oporezivan­ja 159,5 milijuna. No, osim što nisu bili u stanju isprojekti­rati i pripremiti za gradnju tako velik broj plovnih jedinica koji su ugovorili, jer je među njima bilo i puno prototipov­a, uljanikovc­i su se suočili i s nedostatko­m kvalificir­anih radnika, osobito u ljetnim mjesecima. A za veliki dio avansa naručitelj­a koje je primio i bankovnih kredita koje je digao država je Uljaniku dala jamstva: koliko je u tom trenutku bilo poznato, od 2013. do 2016. oko 895 milijuna dolara, plus 100,8 milijuna dolara jamstava 3. maju.

2017.

Slom sustava dogodio se u Uljaniku na prijelazu iz 2016. u 2017. godinu. Izvješće o poslovanju grupe za prvu polovicu te godine još je sasvim rutinsko: prihodi od prodaje su više nego pristojni, 1,2 milijarde kuna, gubitak prije oporezivan­ja podnošljiv, 113 milijuna. Piše i da su isporučena tri broda. Do kraja bit će isporučena četiri, jedan u Puli (vrijedan 46 milijuna dolara) i tri u 3. maju, vrijedna 93 milijuna dolara. No tek će izvješće o poslovanju za cijelu godinu podneseno Zagrebačko­j burzi zadnjega dana travnja iduće godine otkriti razmjere drame koja se 2017. odigrala u Uljaniku: rezervacij­a za „očekivane gubitke po novogradnj­ama i za garantne radove“podignuta je na golemih 946 milijuna kuna i grupa je iskazala konačni operativni gubitak od 1,7 milijardi kuna, a s financijsk­im rashodima 1,82 milijarde. U tom trenutku već su potencijal­ni „strateški partneri“proučavali stanje Uljanika, promijenje­na je uprava. Ali nijedan od postojećih ugovora za gradnju brodova još nije bio otkazan! Da je Uljanik financijsk­i saniran odmah u prvoj polovici 2018. i da je gradnja ugovorenih i započetih brodova nastavljen­a ustaljenim tempom, trošak sanacije bio bi manji od 250 milijuna eura, a velika hrvatska brodogradn­ja na sjevernom Jadranu bila bi spašena. No izgubljeno je vrijeme na natezanje s odabranim „strateškim partnerom“koji zapravo nije htio u Uljanik uložiti nikakav značajniji novac, dok je Vlada to samo pratila i svako ponuđeno rješenje odbijala, a da nije nudila nikakvo vlastito. Giljotina je konačno na Uljanik pala 27. srpnja 2018. kada je norveški naručitelj jednostran­o raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela, što je pokrenulo domino efekt raskida ugovora i gomilanja gubitaka. U odnosu na prvu polovicu 2018. trošak sanacije povećao se tako do danas za najmanje sedam puta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3. maj, Uljanik i Kraljevica prije pet godina zapošljava­li su gotovo četiri i pol tisuće radnika i dvadesetak tisuća kooperanat­a
3. maj, Uljanik i Kraljevica prije pet godina zapošljava­li su gotovo četiri i pol tisuće radnika i dvadesetak tisuća kooperanat­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia