Večernji list - Hrvatska

AUTOMOTO SENZACIJA

Mladi Samoborac Martin Kodrić postao vozač slavnog McLarena

- Katarina Kušec

Kako počinje trkaća sezona u Hrvatskoj i prvi reli sezone u Kumrovcu, tako dolaze i sve zanimljivi­je vijesti iz automotosv­ijeta. Ne tiču se, doduše, relija, ali Hrvatska se može pohvaliti talentiran­im mladim vozačima. Jedan od njih je i Samoborac Martin Kodrić koji je već napravio veliki korak time što je vozio Lamborghin­i u GT3 kategoriji, a sada je potpisao za čuveni McLaren u GT kategoriji.

Već s osam prvak Hrvatske

- To je za mene veliki korak, najveći u dosadašnjo­j karijeri, mislim da od toga i ne mogu puno bolje - javio se Martin telefonski iz Madrida i pojasnio kako je došlo do njegova prelaska u momčad automobili­stičkog diva:

- Postigao sam odlične rezultate prošle godine, dobio sam više ponuda, a na kraju sam potpisao za McLaren. Nije još odlučeno što ću voziti, no jedno prvenstvo ću sigurno voziti. Preda mnom je sada dosta dana testiranja i razvijanja novog automobila, a vozit ću što god mi kažu.

Martin je izrazito zadovoljan i ponosan jer ne potpisuje se svaki dan za momčad poput McLarena. Vjerojatno o tome nije ni sanjao kada je ušao u svijet automobili­zma. Kao i većina vozača, počeo je s kartingom.

- Cijela moja obitelj bila je u nekim ekstremnim sportovima, stariji brat i sestra su skijali u početku, brat je vozio motokros i ozbiljno se time bavio kad je bio mlađi, no onda je mama rekla da je s time dosta jer se stalno nešto lomio, pa je počeo voziti kružne utrke na Grobniku. Tako sam i ja rastao uz utrke, svidjelo mi se i odveli su me na karting. S osam godina počeo sam se natjecati u prvenstvu Hrvatske i pobijedio – kaže 21-godišnji Martin i nastavlja: - Počeli smo tada voziti u inozemstvu, kamperom smo išli u Italiju, a onda sam počeo voziti za jednu slovensku momčad. Nastavio sam pobjeđivat­i i tako sam dobio kartu za Svjetsko prvenstvo 70 najboljih vozača svijeta. Htio sam ući u finale, u koji ulaze 34 vozača, a na kraju sam bio peti i otad je moja automobili­stička priča ozbiljnija. Pa sam počeo voziti za britansku momčad u Svjetskoj seriji te opet postizao vrhunske rezultate, bio sam treći na Svjetskom prvenstvu, četvrti na EPu, pobjeđivao u utrkama... Tada sam i paralelno vozio protiv Verstappen­a i Strolla koji danas voze formulu 1 – rekao je Kodrić koji se potom preko Formule Renault probio do Lamborghin­ija.

- Lamborghin­i je tada došao i tražio mlade vozače za Formulu, imao sam jedan test i bili su zadovoljni te mi dali priliku da vozim njihov Lamborghin­i u prvenstvu. Uvjet je bio da će mi godinu kasnije, budem li dobar, dati ugovor za GT3. Ta sezona bila mi je odlična, bio sam sve bolji i to se 2016. i dogodilo, bio sam četvrti u prvenstvu i dobio sam ugovor – priča naš automobili­st koji je prošle godine dobio prvi profesiona­lni ugovor.

Utrkivao se s Verstappen­om

S vremenom su mu se promijenil­i i ciljevi. Sanjao je o Formuli 1, no ambicije su mu otišle u drugom smjeru.

- Danas je F1 poprilično nerealan cilj s obzirom na to da sam iz Hrvatske, a i to više nije kao nekada, morate imati velike sponzore da biste nešto postigli. Što sam više rastao, Formula mi je sve manje bila ambicija. Ovo što sada radim mi je zanimljivi­je. Recimo, Stroll plaća 30 milijuna eura da bude tamo, tako da… to nema smisla. Verstappen je druga priča, on je odličan. Za njega mislim da je bio najbolji vozač u svemu što je vozio, zato je tu gdje jest i mislim da će sigurno postati prvak. Brz je, dobar, mora još malo poraditi na svemu jer je mlad, ali uvijek je bio bolji od mene - kaže Martin, koji će, vjerujemo, sa svojom novom momčadi McLarenom postići puno uspjeha u GT kategoriji.

 ??  ??
 ??  ?? Blistao je prošle godine u Blancpain GT Series Asia, gdje je zajedno s Dancem Dennisom Lindom došao do naslova prvaka MARTIN KODRIĆ
Blistao je prošle godine u Blancpain GT Series Asia, gdje je zajedno s Dancem Dennisom Lindom došao do naslova prvaka MARTIN KODRIĆ
 ??  ?? MCLAREN GT SERIJA Izuzetno je cijenjeno natjecanje u svijetu automobili­zma, a sada ćemo u njemu imati hrvatskog predstavni­ka
MCLAREN GT SERIJA Izuzetno je cijenjeno natjecanje u svijetu automobili­zma, a sada ćemo u njemu imati hrvatskog predstavni­ka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia