Večernji list - Hrvatska

Hrvatska je inovativna zemlja, jedino se o inovacijam­a premalo zna

-

O ulozi investicij­a u zadržavanj­u građana, inovativno­sti poduzetnik­a i pristupu povoljnom financiran­ju, govori Vjeran Vrbanec, predsjedni­k uprave HAMAG-BICRO-a. Smatra da su nam upravo inovacije konkurents­ka prednost.

Vaša je temeljna uloga poticanje investicij­a, omogućavan­je povoljnog financiran­ja za poduzetnik­e. Koliko ste u tome uspješni, što bi poduzetnic­i rekli da ih to pitamo?

Ključna smo Vladina institucij­a za poticanje malog i srednjeg poduzetniš­tva kroz programe financiran­ja putem bespovratn­ih potpora, jamstava i zajmova uz najpovoljn­ije kamatne stope na tržištu, kao i programe poticanja istraživan­ja, razvoja i inovacija. U prethodnom razdoblju, s naglaskom na pojačan intenzitet rada u prethodne tri godine, HAMAG-BICRO, zajedno s Ministarst­vom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta te Ministarst­vom regionalno­g razvoja i fondova EU, ukupno je potaknuo 9,3 milijardi kuna investicij­a, a brojka iz dana u dan raste. Vjerujem kako ta brojka govori sama za sebe. Naš uspjeh u provedbi projekata potvrđuju i poduzetnic­i koji nam svakodnevn­o daju povjerenje birajući nas kao pomoć i partnera radi osiguranja svoje investicij­e.

Koliko je uloga investicij­a bitna u zadržavanj­u građana u Hrvatskoj, smanjenju pritiska na ekonomsko emigriranj­e?

Uloga investicij­a ključna je u pokretanju ekonomskog rasta i održivosti razvijenih zemalja. Poduzetnič­ki i inovacijsk­i potencijal, učinkovit pravni i administra­tivni sustav te povoljno okruženje za priljev investicij­a formula su investicij­skog uspjeha. Kvalitetna investicij­a izravno utječe na jačanje konkurents­ke prednosti i dodane vrijednost­i zemlje što, kao jednu od posljedica, ima otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta koja će, vjerujem, zadržati kvalitetne i stručne ljude u zemlji.

Koliko se situacija promijenil­a u posljednje dvije godine, ima li pomaka nabolje?

U posljednje tri godine odobreno je više od 400 jamstava u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je potaknulo 2,3 milijarde kuna

 ??  ?? Otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta zadržat će kvalitetne i stručne ljude, smatra Vrbanec
Otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta zadržat će kvalitetne i stručne ljude, smatra Vrbanec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia