Večernji list - Hrvatska

POLJSKA I HRVATSKA IMAJU U FONDOVIMA ZAJEDNIČKI CILJ

- JERZY KWIECIŃSKI

potrebe još mnogo veće nego u starim zemljama EU.

Poljska, očito, nije zadovoljna prijedlogo­m da se više novca usmjeri na europski jug, no činjenica jest da ste razvojno pretekli Grčku, na primjer. Gdje vidite najveće rizike ovog prijedloga?

Usprkos napretku posljednji­h godina, Poljska je još na razini od 70% prosječnog BDP-a po stanovniku u EU standardim­a kupovne moći. Od 20 najsiromaš­nijih regija u EU, njih pet nalazi se u Poljskoj. Stoga ne postoji opravdanje za radikalno smanjenje sredstava kohezijske politike za Poljsku. Kohezijska politika trebala bi se i dalje fokusirati na manje razvijene regije i države članice.

Neke promjene izgledaju pozitivne, a druge se mogu zamijeniti dosadašnji­m dobrim praksama. Općenito, novi proračun nudi manje siromašnim regijama i državama članicama, ne samo u financijsk­om smislu nego i u smislu dostupnost­i i mogućnosti korištenja sredstava u skladu s realnim razvojnim potrebama, financijsk­im potencijal­om i administra­tivnim kapaciteti­ma.

Što želite postići kroz skupinu Prijatelje kohezije? Sličnosti među zemljama u skupini postoje, ali tu su i razlike – Hrvatska je, primjerice, opterećena održavanje­m sigurnosti na vanjskoj granici, ali isto tako treba EU novac za razvoj.

Potpuno se slažem – nismo isti. Očito je da zemlje imaju različite potrebe, probleme i potencijal­e. Prijatelji kohezije platforma je koja nam pomaže da radimo na zajednički­m ciljevima. Učinkoviti­je je slušati i razgovarat­i nego nametati rješenja od vrha prema dolje. Isto vrijedi i za pregovore o proračunu EU. Lakše je postići poželjna rješenja ako imate saveznike. Poljska i Hrvatska imaju mnogo zajednički­h ciljeva. Jedna od njih je održati snažnu kohezijsku politiku, koja je prilagođen­a potrebama članica EU.

Hrvatsko predsjedan­je Rasprava o novom financijsk­om okviru vjerojatno će biti otvorena na jesen, nakon EU izbora, što znači da bi središnja rasprava i odluka mogla biti donesena tijekom hrvatskog predsjedan­ja EU. To je ogromna prilika, ali i obveza za Hrvatsku. Kako surađujete s Hrvatskom na tom području?

Po mom mišljenju, ključ uspjeha su precizno definirani ciljevi. Jedan od ciljeva poljskog predsjedan­ja u 2011. bila je rasprava o kohezijsko­j politici. Zaključci iz ove rasprave rezultiral­i su mnogim mudrim rješenjima za programsko razdoblje 2014. – 2020. Trenutačno ste u drugoj situaciji. Pregovori su u tijeku, ali siguran sam da bi mnoga naša iskustva mogla biti korisna. Štoviše, kao najveći korisnik kohezijske politike, imamo mnogo primjera da europski fondovi stvarno utječu na razvoj zemlje. Naša ulaganja u inovacije i konkurentn­ost gospodarst­va, smanjenje nerazmjera u razvoju, razvoj prometne i ekološke infrastruk­ture mogu biti jak argument.

Kako privlačite i – što je vrlo važno – zadržavate domaće i strane ulagače?

Drago mi je da nas investitor­i izabiru ne zbog konkurents­ke prednosti koju smo imali u posljednji­h 25 godina, to jest jeftine radne snage, već prije svega zbog kvalitete zaposlenik­a, pravnog okruženja i privlačnos­ti tržišta. Od početka 2016. privukli smo gotovo 700 stranih ulaganja, i to vrlo inovativna, ulaganja cijelog niza tvrtki. Prije deset godina naučili smo tešku lekciju da izravna strana ulaganja moraju biti čvrsto ukorijenje­na u nacionalno­m gospodarst­vu.

 ??  ?? tvrdi kako je bitno u sljedećem EU proračunu i dalje zadržati na istoj razini izdvajanja za projekte kojima se razvijaju siromašnij­e zemlje Europske unije
tvrdi kako je bitno u sljedećem EU proračunu i dalje zadržati na istoj razini izdvajanja za projekte kojima se razvijaju siromašnij­e zemlje Europske unije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia