Večernji list - Hrvatska

Žinić: Imamo jedan od najvećih fondova za stipendira­nje u Republici Hrvatskoj

- Danijel Prerad

– Osim za troškove karata za ZET i HŽ, planiram novac trošiti za literaturu za fakultet, možda neki izlet, muzej. Planiram biti profesor u srednjoj školi, najviše bih volio raditi u sisačkoj Gimnaziji. Tamo sam završio školu pa bih volio tamo i raditi – govori Lucijan Veseli iz Odre Sisačke, student 3. godine povijesti i filozofije na Hrvatskim studijima. On je jedan od 50 studenata i studentica koji su ove godine dobili stipendije iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. Njima su ugovori uručeni na svečanosti u Glazbenoj školi Sisak, a istovremen­o je ugovore o stipendija­ma dobilo i 145 učenika srednjih škola s područja županije.

Prvi put za strukovne škole

Ugovore su im uručili župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec. Župan je istaknuo da ove godine imaju 195 novih stipendist­a. Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno, studentske su 700 kuna dok su prvi put dodijeljen­e i stipendije za deficitarn­a srednjoško­lska zanimanja u iznosu od 400 kuna. – Dodijeljen­o je 45 stipendija za učenike srednjih škola, dok za deficitarn­a zanimanja ove godine prvi put dodjeljuje­mo stipendiju. Time se već u ovoj godini broj upisa za ta zanimanja povećao za 30%. Dakle, 100 stipendija dodjeljuje­mo za učenike strukovnih srednjih škola koji su upisali neko od deficitarn­ih zanimanja. Tu je i 25 redovnih studentski­h stipendija i 25 stipendija za studente iz obitelji s troje i više djece, tzv. sti- pendija kroz mjere pronatalit­etne politike u iznosu od 700 kuna – rekao je župan Žinić dodavši kako, uz ovih novih 195 stipendist­a, imaju još barem dvostruko više stipendija koje je Županija podijelila proteklih godina. – Različitim vrstama stipendija trenutačno stipendira­mo 358 učenika i studenata što čini jedan od najvećih fondova za stipendira­nje u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da tako pripomažem­o i njihovim roditeljim­a da mogu lakše školovati svoju djecu. Nisu to tako veliki iznosi, ali vjerujemo kako su dovoljni za pokrivanje nekih osnovnih, materijaln­ih troškova i da su svakako dobrodošla pomoć u školovanju – dodao je župan.

Motivacija za daljnji rad

S njim se slaže i Lea Rodić iz Siska, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. – U svakom slučaju to mi je dodatna motivacija za daljnji rad i napredak. Namjeravam stipendiju potrošiti na putovanje i učenje stranih jezika. Nadam se da ću, nakon što završim školovanje, pronaći dobro radno mjesto i dobar posao kakav zaslužuje mlada osoba koja je u svoje obrazovanj­e uložila puno rada i truda – ustvrdila je Rodić.

 ??  ?? Ove je godine prvi put dodijeljen­o i 100 stipendija za učenike deficitarn­ih zanimanja poput soboslikar­a, tokara, zidara, strojobrav­ara...
Ove je godine prvi put dodijeljen­o i 100 stipendija za učenike deficitarn­ih zanimanja poput soboslikar­a, tokara, zidara, strojobrav­ara...
 ??  ?? Studentske stipendije iznose 700 kn, a učeničke 500 kn mjesečno
Studentske stipendije iznose 700 kn, a učeničke 500 kn mjesečno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia