Večernji list - Hrvatska

OBNOVLJENA KAPELICA SVIH SVETIH POKAZALA JEDINSTVEN OSLIK IZ 19. ST.

- Snježana Bičak

Karlovačka groblja vrijedan su dio kulturno-povijesne baštine Karlovca zbog koje je grad postao prepoznatl­jiv.

Kako bi upravo te znamenitos­ti i posebnosti istaknuli, gradska tvrtka Zelenilo, koja upravlja grobljima, čini sve kako bi u suradnji s nadležnima uredila sve lokacije posljednji­h počivališt­a sugrađana.

Zaštita konzervato­ra

– Kako bi groblja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom bila što kvalitetni­je održavana iz godine u godinu ulažemo znatan novac, a dokaz tome su brojne investicij­e na gradskim grobljima. I protekle godine gotovo da nije bilo groblja kojim upravlja tvrtka Zelenilo a da u njega nije investiran­o. Jedno od većih ulaganja koje smo prije prošlogodi­šnjeg blagdana Svih svetih na Katoličkom groblju Dubovac realiziral­i obnova je tamošnje kapele Svih svetih s kraja 19. stoljeća. Inače, Katoličko groblje Dubovac od 2014. godine uvršteno je u ASCE, Udrugu znamenitih groblja Europe, i član je European Cemeteries Route – Rute europskih groblja zbog brojnih grobnica koje imaju posebnu kulturnu vrijednost. I kapelica Svih svetih s mrtvačnico­m na groblju Dubovac je pod zaštitom konzervato­ra, odnosno zaštićeno je kulturno dobro i trebala je obnovu; kako građevinsk­u, tako i obnovu oslika u unutrašnjo­sti. Dvije su godine trajali građevinsk­i i opsežni re- staurators­ki radovi – pojasnio je Tomislav Vukelić, direktor karlovačke gradske tvrtke Zelenilo.

Od građevinsk­ih radova izvedena je sanacija temelja i izolacija, sanirano je pročelje, stolarija, postavljen­o je novo opločenje kapelice, rasvjeta, ozvučenje i klima-uređaj.

Stručnjaci restaurato­ri obnovili su oslike na stropu kapelice. Investitor je, uz Ministarst­vo kul- ture, bio i Grad Karlovac, koji su u obnovu uložili 1,165 milijuna kuna, od čega je Grad izdvojio 715.260 kuna, a Ministarst­vo 450.000 kuna. Građevinsk­i radovi obavljeni su pod budnim okom Konzervato­rskog odjela u Karlovcu.

Protekle godine na Katoličkom groblju Dubovac završeni su i konzervato­rsko-restaurato­rski radovi na kamenoj kompozicij­i groba Jordan koja je očišćena i hidrofobiz­irana. Grob Jordan jedinstven je primjer arhitekton­sko-skulptural­ne alegorijsk­e figuralne grupe na groblju.

Obavljeni su i građevinsk­i radovi na betonskom opločenju pješačkih staza vrijedni 270.449 kuna.

– Katoličko groblje Dubovac na ruti je turistički­h obilazaka sličnih lokacija u Hrvatskoj. Ubuduće, uvjeren sam da će se i druge lokacije gradskih groblja naći na toj ruti; poput Vojnog i Židovskog groblja. Zato ulažemo dodatne napore kako bismo ih uredili – dodao je direktor Tomislav Vukelić.

Uređenje mrtvačnice

Na Židovskom groblju u protekle dvije godine izvedena je sanacija mrtvačnice.

Investicij­a je bila vrijedna 354.815 kuna, od čega je Ministarst­vo kulture sufinancir­alo radove s 280.000 kuna. I u ovoj godini planiran je nastavak uređenja te mrtvačnice.

Na groblju Hrnetić sagrađena je odvodnja i pješačka staza, sve u vrijednost­i 178.973 kune.

Na Vojnom groblju, pak, nastavljen­i su opsežni radovi na sanaciji potpornih zidova tako da je protekle godine saniran jedan potporni zid.

Na groblju Ladvenjak uređeno je novo grobno polje i sagrađena pješačka staza.

Na groblje Cerovac Vukmanićki dovedena je voda i postavljen­a fontana, a na groblju Jamadol sagrađene su nove grobnice i staza.

 ??  ?? DIREKTOR KARLOVAČKE GRADSKE TVRTKE ZELENILO Tomislav Vukelić kaže da ulažu znatan novac kako bi groblja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom bila što kvalitetni­je održavana
DIREKTOR KARLOVAČKE GRADSKE TVRTKE ZELENILO Tomislav Vukelić kaže da ulažu znatan novac kako bi groblja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom bila što kvalitetni­je održavana
 ??  ?? OBNOVA KAPELICE Svih svetih trajala je dvije godine
OBNOVA KAPELICE Svih svetih trajala je dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia