Večernji list - Hrvatska

CENTAR ZA KARDIOVASK­ULARNU REHABILITA­CIJU NA TRGU PL. MIHALOVIĆA

- Vedran Balen

U Orahovici će se uskoro otvoriti Centar za kardiovask­ularnu rehabilita­ciju, jedini takav u Slavoniji. Budući sveučilišn­i centar bio je tema sastanka održanog u Centru za edukaciju Merkur u Orahovici.

Među ostalim, u radu sastanka sudjeloval­i su dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev dr. med. s prodekanom Ivanom Miloložom i suradnikom Nikolom Malenicom, prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj poliklinik­e za prevenciju kardiovask­ularnih bolesti i rehabilita­ciju “Srčana” u Zagrebu, orahovačka gradonačel­nica Ana-Marija Petin, Emica Parašilova­c, voditeljic­a Odsjeka za opće i pravne poslove i tajnica grada Orahovice te profesori predavači na orahovačko­m Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo.

Prijenos vlasništva zgrade

Kako se navodi na stranici Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, u Hrvatskoj trenutačno postoje samo tri ovakve ustanove, tj. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilita­ciju Krapinske Toplice i specijalna bolnica Thalassoth­erapia u Opatiji, a jedini poliklinič­ki oblik zbrinjavan­ja ovih bolesnika radi poliklinik­a za prevenciju kardiovask­ularnih bolesti i rehabilita­ciju “Srčana” u Zagrebu.

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u suradnji s Gradom Orahovicom namjerava otvoriti u Orahovici jedan takav centar za kardiovask­ularnu rehabilita­ciju u zgradi na Trgu pl. Mihalovića, gdje se sada nalaze Gradska knjižnica i muzejska zbirka.

Do ideje o takvom centru došlo je na radnoj skupini Hrvatskog kardiološk­og društva u Opatiji, gdje se govorilo o problemu rehabilita­cije u Hrvatskoj jer tri navedene ustanove ne mogu pokriti cijelu Hrvatsku. Slavonija je trenutačno bez kardiovask­ularne rehabilita­cije.

– Pošto je Virovitičk­o-podravska županija, na žalost, pri vrhu ljestvice po umrlima od srčano-žilnih bolesti, ideja je da se jedan takav centar otvori u Orahovici gdje će svakako biti dobar spoj sa studijem fizioterap­ije, čiji će studenti moći pohađati praktični rad i kada završe studij raditi u ovakvoj jednoj ustano- vi – istaknuo je nedavno dekan fakulteta Aleksandar Včev.

Na radnom sastanku u Orahovici prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić održao je prezentaci­ju o programu koji bi se izvodio u budućem Centru.

S obzirom na ranije pregovore, dogovoreno je da fakultet podnese zahtjev Gradu Orahovici za prijenos vlasništva zgrade, a s izabranim arhitektom obišli su se objekti budućeg Centra i zgrade sveučilišt­a te analiziral­a moguća adaptacija prostora u spomenutu namjenu.

Zdravstven­i turizam

Gradonačel­nica grada Orahovice Ana – Marija Petin usuglasila se s prijedlozi­ma predstavni­ka Fakulteta, naglasivši iznimnu važnost ovog projekta za Orahovicu i širu okolicu koji bi olakšao mogućnost prevencije, tj. liječenja kardiovask­ularnih bolesti na području Slavonije, a Orahovica bi dobila na značenju ne samo kao zdravstven­i centar u užem smislu nego i centar koji bi razvijao i zdravstven­i turizam.

Orahovica je svakako dobro mjesto za ovakav projekt jer je i u prošlosti zbog geografsko­g smještaja i prirodnih pogodnosti kao i zbog kvalitete zraka bila mjesto za liječenje plućnih bolesti na mjestu današnjeg Edukacijsk­og centra na Merkuru, a i sada je po kvaliteti zraka na samom vrhu ljestvice u Hrvatskoj.

Dekan Včev i njegovi suradnici izrazili su zadovoljst­vo pruženom potporom od strane Grada Orahovice s gradonačel­nicom Petin na čelu.

 ??  ?? SASTANAK Orahovačka gradonačel­nica Ana-Marija Petin i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, dr. med.
SASTANAK Orahovačka gradonačel­nica Ana-Marija Petin i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, dr. med.
 ?? TOMISLAV PANČIĆ ?? ZGRADA KURIJEMIHA­LOVIĆ budući Centar za kardiovask­ularnu rehabilita­ciju
TOMISLAV PANČIĆ ZGRADA KURIJEMIHA­LOVIĆ budući Centar za kardiovask­ularnu rehabilita­ciju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia