Večernji list - Hrvatska

Članovi zadruge nude vino, med, pekmez, smještaj, edukativne usluge...

- Vedran Balen

Kao jedna od aktivnosti projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, financiran­og iz programa prekograni­čne suradnje Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovin­a-Crna gora, osnovane su dvije zadruge, jedna u Pleternici – Pleterničk­a korpa te druga u Tomislavgr­adu – Korpa Tomislavgr­ada. Inicijativ­u osnivanja pokrenuli su sudionici projekta koji su prošli obuku za voditelja ruralnog turizma te aktivno sudjeloval­i u aktivnosti­ma projekta.

Osnivačka skupština

Cilj zadruge je staviti u funkciju turizma proizvode i usluge s ruralnog područja oko grada te potaknuti daljnje umrežavanj­e tamošnjih subjekata. Stoga je ovo svojevrsni početak novog oblika razmišljan­ja, ali i pozivnica svim zainteresi­ranim subjektima na uključivan­je u zadrugu.

– Održavanje­m Osnivačke skupštine “Pleterničk­e korpe” poljoprivr­ednoj djelatnost­i zadruge dodali smo i turistički dio priče. Suvremeni turistički trendovi pokazuju porast interesa za turistički­m doživljaji­ma u ruralnom okruženju, a na području grada Pleternice svjedočimo povećanju turistički­h aktivnosti. Također, suočeni smo s nekonkuren­tnosti u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i te je potreban zaokret prema drugim sektorima. Cilj nam je da članovi zadruge, ali i cijela lokalna zajednica osjete dobrobiti udruživanj­a. Zadruga će dati pleterničk­om području snažniju platformu za plasiranje lokalnih poljoprivr­ednih proizvoda prvenstven­o kroz razvoj ruralnog turizma, ali i kroz svojevrsno povezivanj­e plave i zelene Hrvatske što nam je svakako u planu – izjavila je Monika Maras, upravitelj­ica Zadruge.

Prijave na natječaje

Članovi zadruge nude širok spektar proizvoda i usluga, od vina, meda, pekmeza i tradiciona­lne hrane do edukativni­h usluga i ponude smještaja, sve što turistu treba za potpun doživljaj destinacij­e Pleternica. Zadruga djeluje u prostorija­ma pleterničk­og inkubatora, poznatijeg kao PLINK. U “Pleterničk­oj korpi” optimistič­no se planiraju prijavljiv­ati na razne natječaje kako bi svojim članovima osigurali pomake u poslovanju, bilo nabavkom dodatne opreme, marketinšk­im alatima ili zajednički­m

sajmovima.• predstavlj­anjem na

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia