Večernji list - Hrvatska

RAKITIĆ JE PODCIJENJE­N, A FANTASTIČA­N IGRAČ

- Katarina Kušec IVAN RAKITIĆ

Još jedan El Clásico je iza nas, još jedan poraz Real Madrida. Bila je to predstava daleko manje “sramotna” od one u srijedu kada su Madriđani izgubili 0:3 od Barcelone i ispali iz Kupa Kralja. Tako da je ovih 0:1 sada u Prvenstvu samo potvrdilo ono što se već odavno naslućuje. Momčad Santiaga Solarija sada je već na 12 bodova manje od prvoplasir­ane Barcelone, 12 bodova manje u nadi da osvoji naslov.

Zanimljiva stvar oko tih srazova dvaju velikana jest da od 1916. do 2003., Barcelona je pobijedila samo u 13 od 74 utakmice na Santiago Bernabéuu. Od tada do danas, posljednjo­m pobjedom izjednačil­i su taj učinak, a za to su im trebale samo 23 utakmice. Što znači da je Barcelona na 56 posto pobjeda u gostujućim El Clásicima od 2003. godine.

Dvije pobjede u četiri dana

Zvijezda subotnje utakmice bio je Ivan Rakitić koji je zabio u 26. minuti.

– Pobijedili smo zasluženo. Bilo je potrebno boriti se i to smo učinili. Uz sve poštovanje prema Real Madridu, napravili smo važan korak prema osvajanju prvenstva. Pa ipak, do kraja je ostalo još puno utakmica. Sada svi zajedno trebamo uživati, neka svi navijači i simpatizer­i Barcelone uživaju, a onda ćemo se okrenuti onome što je pred nama – re- kao je Rakitić pa dodaje koliko je zadovoljan osvojenim bodovima na gostujućem terenu:

– Kada pobjeđuješ ovdje, moraš biti jako zadovoljan. Ponosan sam na ovo što smo napravili. Nema puno ekipa na svijetu koje mogu reći da su ovdje pobijedile dva puta u četiri dana.

Real statističk­i ponovno nije izgledao loše, imali su više udaraca prema golu (17:10), ali i neznatno manji posjed lopte... ali nije im išlo.

– Razgovaral­i smo o onome što se dogodilo u srijedu, a zatim smo dobro počeli utakmicu. Stvarali smo prilike i osjećali se ugodno. Oni su pritiskali u drugom poluvremen­u, što je normalno, jer su tražili izjednačen­je, no uspjeli smo utakmicu privesti kraju uz poneki kontranapa­d. Perfektno je što smo i u ovoj utakmicu pobijedili ovdje – zaključio je Rakitić.

Bila je to utakmica koju prati cijeli svijet. Gledao ju je i portugalsk­i stručnjak José Mourinho koji je za hrvatskog veznjaka imao samo pohvale:

– Već jako, jako dugo vam želim ovo reći. Za mene je Rakitić jedan od najpodcjen­jenijih igrača na svijetu. On je fantastiča­n igrač na svakoj razini. Defenzivno je sjajan na desnoj strani gdje kompenzira za Messija. Puno trči, a u posjedu lopte je fantastiča­n. On je jednostava­n i efektivan. Ponavljam, on je među najpodcjen­jenijim igračima svijeta. Želim ovaj razgovor završiti s tom izjavom jer obično govorimo o velikim igračima, a Rakitić to za mene jest – rekao je u analizi za američku televiziju.

Od naslova se ne opraštaju

Barcelona se trenutačno nalazi na prvom mjestu La lige sa 60 bodova, 12 manje ima treći Real Madrid koji se od naslova još uvijek ne oprašta:

– Čestitamo im na rezultatu. Mi smo igrali dobro, ali to nije bilo dovoljno. Napravili su važan korak u borbi za naslov, razlika je velika, ali borit ćemo se do kraja jer je sve moguće – izjavio je kapetan Madriđana Sergio Ramos kojeg kao i ostatak momčadi u utorak čeka ponovno jedna velika utakmica i to ona u Ligi prvaka. Tada im na Santiago Bernabéu dolazi Ajax (21 sat).

Barcelona pak u srijedu u osmini finala elitnog natjecanja igra protiv Lyona (21 sat).

 ??  ?? bio je junak Barcelonin­e pobjede nad Madriđanim­a
bio je junak Barcelonin­e pobjede nad Madriđanim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia