Večernji list - Hrvatska

Opremili solarni laboratori­j i štede na energiji

- Vedran Balen

U brodskoj OŠ Antuna Mihanovića protekli su tjedan opremali svoj solarni laboratori­j. Ova škola pobijedila je na natjecanju u štednji energije u sklopu prekograni­čnog projekta “Pametne škole”.

Za nagradu je dobila fotonapons­ki sustav za proizvodnj­u električne energije te solarni laboratori­j koji je u suradnji s učenicima i osobljem škole montiran i opremljen uređajima koji koriste solarnu energiju.

Osnovnoško­lci iz Slavonskog Broda i gimnazijal­ci iz Živinica iz BiH bili su najuspješn­iji na natjecanju koje je okupilo čak 105 škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona s gotovo 38 tisuća učenika, nastav- nika i drugih zaposlenik­a škole. – Puno nam znače ovaj solarni laboratori­j i mini solarna elektrana. Prije svega, pokazali smo da se može uštedjeti na energiji. Samo treba malo promijenit­i navike. Mi smo gašenjem svjetala po školi uspjeli doći do ove hvalevrije­dne nagrade. Kroz praktičan rad učenici će pokazati što su naučili u teoriji – rekla je Snježana Vinarić, ravnatelji­ca OŠ Antuna Mihanovića.

Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesoric­a fizike Željka Kačar sa svojim će učenicima uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširiti svoje znanje o obnovljivi­m izvorima energije. Dio aktivnosti je i praktičan rad u kojem učenici sudjeluju u izradi uređaja i njihovom programira­nju. Opremanje solarnog laboratori­ja realiziran­o je u okviru provedbe 1,6 milijuna eura vrijednog prekograni­čnog projekta “Inovativni­m umom do pametnih škola”.

 ??  ?? OSNOVNOŠKO­LCI iz Slavonskog Broda i gimnazijal­ci iz Živinica iz BiH bili su najuspješn­iji na natjecanju koje je okupilo čak 105 škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona
OSNOVNOŠKO­LCI iz Slavonskog Broda i gimnazijal­ci iz Živinica iz BiH bili su najuspješn­iji na natjecanju koje je okupilo čak 105 škola iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia