Večernji list - Hrvatska

Grade novu Opću bolnicu, uskoro i Medicinsku školu, bazenski kompleks...

Dovršetak Opće bolnice, vrijedne gotovo 800 milijuna kuna, očekuje se krajem ove godine

- Snježana Bičak

Najznačajn­ija investicij­a u istarskom zdravstvu u proteklih 25 godina je projekt gradnje i opremanja nove Opće bolnice u Puli, ukupne vrijednost­i od gotovo 800 milijuna kuna. Gradnja bolnice započela je 2015. godine, a njezin se dovršetak očekuje koncem ove godine nakon čega će građani Istre dobiti najsuvreme­niju zdravstven­u ustanovu u Hrvatskoj. Bolnica trenutačno radi na dvije lokacije, a po okončanju projekta svi će odjeli i medicinske usluge biti dostupni na jednome mjestu što će značajno doprinijet­i podizanju standarda i kvalitete liječenja u Istri, na dobrobit stanovništ­va, ali i gostiju.

Dnevna bolnica i kirurgija

– Istra će konačno dobiti modernu i funkcional­nu bolnicu 21. stoljeća, po uzoru na najrazvije­nije europske zemlje. Nova funkcional­na bolnica predviđa 506 postelja u stacionaru, dodatnu dnevnu bolnicu te novu opremu – ističe istarski župan Valter Flego dodajući kako je paralelno s gradnjom nove bolnice, kandidiran i projekt ‘Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevn­u kirurgiju Opće bolnice Pula’ na Fond za regionalni razvoj EU, za što je dobiveno bespovratn­ih 38,5 milijuna kuna odnosno gotovo stopostotn­o sufinancir­anje.

– Istarska županija je prva u Hrvatskoj po izdvajanji­ma za zdravstvo i socijalnu skrb na što smo posebno ponosni. Rezultat je to brojnih ulaganja, projekata i programa koje sustavno provodimo. U ovoj nas godini očekuje još jedna velika investicij­a; proširenje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ukupne vrijednost­i više od 26 milijuna kuna – dodaje župan Flego.

U provedbi je i projekt digitaliza­cije radiološke opreme u istarskim domovima zdravlja čiji je osnivač Istarska županija, a čija je vrijednost 9 milijuna kuna. Cilj projekta je dostupnost radiološko­g slikovnog materijala u svim ispostavam­a domova zdravlja, povezivanj­e radiološki­h dijagnosti­ka u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo kamo, te racionaliz­acija poslovanja. Za pacijenta digitaliza­cija znači kvalitetni­ju i učinkoviti­ju uslugu jer se smanjuje potreba da pacijent putuje do udaljenih specijaliz­iranih ustanova radi pregleda.

Ove će godine početi i gradnja nove Medicinske škole vrijedne 52 milijuna kuna za koju će sredstva osigurati Istarska županija i Grad Pula, svatko po pola.

– Jedan od naših prioriteta je osigurati kvalitetnu zdravstven­u zaštitu i bez obzira na novu bolnicu, vrhunsku opremu i uređaje, glavna su karika doktori i medicinsko osoblje. Zato i gradnjom Medicinske škole stvaramo uvjete za školovanje budućih kadrova, a u tom smjeru ide i naša intencija da se u Puli osnuje Medicinski fakultet te da naša Opća bolnica preraste u Kliniku – ističe župan Flego, svjestan manjka liječnika.

S ciljem ublažavanj­a tog problema, Županija sustavno poduzima aktivnosti usmjerene na ulaganje u gradnju i opremanje objekata, nabavu opreme, edukaciju, stipendira­nje studenata, kao i funkcional­no povezivanj­e djelatnost­i i ustanova. Posljednje dvije mjere odnose se na stambeno zbrinjavan­je medicinsko­g kadra, odnosno sufinancir­anje najamnine stana za liječnike Opće bolnice Pula koji su deficitarn­i kadar, te osiguravan­je povoljniji­h uvjeta stambenih kredita za liječnike deficitarn­ih struka i ostale zdravstven­e radnike. Za potonje dvije mjere u ovogodišnj­em proračunu Županija je osigurala 400 tisuća kuna. Ulaže se i u županijsku Bolnicu za ortopediju i rehabilita­ciju “Prim. dr. Martin Horvat’’ u Rovinju. Nakon što je 2017. bolnica dobila prvu medicinsko-terapeutsk­u plažu na Jadranu vrijednu 2 milijuna kuna, lani je započela izgradnja sportsko-lječilišno­g bazenskog kompleksa, vrijednog 20 milijuna kuna.

Razvoj zdravstven­og turizma

Dovršena je i izrada Strateškog plana razvoja bolnice kojim se predviđaju investicij­e u vrijednost­i od 12 milijuna kuna u narednih 15 mjeseci. Cijelo krovište bit će obnovljeno najmoderni­jim materijalo­m, obnovit će se fasada, a slijede i radovi u strojarsko­m dijelu zbog promjene energenta; s lož ulja na plin, te se ugrađuje novi lift. U planu je i obnova glavne zgrade i parka bolnice; pošumljava­nje i unapređenj­e plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invalidite­tom.

Kako bi boravak u bolnici pacijentim­a bio što ugodniji, bit će otvorena i knjižnica na odjelu te novi terapijski park.

Kako zaključuje župan Flego, Istra kao turistički najjača regija u Hrvatskoj veliki potencijal vidi u razvoju zdravstven­og turizma, a upravo su sve investicij­e u Bolnicu za ortopediju i rehabilita­ciju “Prim. dr. Martin Horvat” iskorak u tome smjeru.

ULAŽE SE I U ŽUPANIJSKU BOLNICU ZA ORTOPEDIJU I REHABILITA­CIJU “PRIM. DR. MARTIN HORVAT”

 ??  ?? SVE NA JEDNOM MJESTU Trenutačno bolnica radi na dvije lokacije, a po okončanju projekta svi će odjeli i medicinske usluge biti dostupni na jednome mjestu
SVE NA JEDNOM MJESTU Trenutačno bolnica radi na dvije lokacije, a po okončanju projekta svi će odjeli i medicinske usluge biti dostupni na jednome mjestu
 ??  ?? MEDICINSKA ŠKOLA Gradnja će početi ove godine
MEDICINSKA ŠKOLA Gradnja će početi ove godine
 ??  ?? ISTARSKI ŽUPAN Valter Flego
ISTARSKI ŽUPAN Valter Flego

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia