Večernji list - Hrvatska

Župan Galić: Naša je županija na trećem mjestu po povlačenju sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika

- Branimir Bradarić

Svim mladim poljoprivr­ednicima koji se odluče djelovati, a imaju dobru volju i ideju, Županija nastoji pomoći stvaranjem poljoprivr­ednih organizaci­ja poput Agro-klastera te gradnjom Agrotehnol­oškog centra BOŽO GALIĆ, vukovarsko-srijemski župan HAMAG-BICRO TRENUTAČNO IMA U PROVEDBI 2481 UGOVOR IZ EU FONDOVA, ČIJA UKUPNA VRIJEDNOST IZNOSI 6,4 MILIJARDE KUNA

U organizaci­ji Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske agencije za malo gospodarst­vo i investicij­e HAMAG-BICRO u Vukovaru je održana informativ­na radionica na temu „Financijsk­i instrument­i – mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“. Tom prilikom istaknuto je kako je cilj radionice bio pojašnjenj­e svih nejasnoća vezanih uz mikro i male zajmove.

Ujedno je bilo riječi i o mogućnosti­ma dodjele bespovratn­ih sredstava iz Europskog poljoprivr­ednog fonda te su dana pojašnjenj­a o postupku prijave i provedbe projekata.

Brže i lakše do ulaganja

– HAMAG-BICRO trenutačno ima u provedbi 2481 ugovor iz fondova EU, čija ukupna vrijednost iznosi 6,4 milijarde kuna od čega bespovratn­a sredstva čine 2,5 milijardi kuna. Osim bespovratn­ih sredstava na raspolagan­ju su iz Europskoga poljoprivr­ednoga fonda za ruralni razvoj mikro i mali zajmovi i pojedinačn­a jamstva. Osnovni je cilj ovog programa jednostavn­ije, brže i lakše ulaganje u poljoprivr­edu, preradu i šumarstvo – rekao je član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija.

Govoreći o radionici župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić istaknuo je dobru suradnju s HAMAG-om te kazao kako Županija kontinuira­no radi na obrazovanj­u kadrova za rješavanje problemati­ke u poljoprivr­edi i pomaže razvoj poljoprivr­ede kroz Agrocentar i Agro-klaster. Za održane radio- nice, na kojima se mogu čuti informacij­e o jamstvima za kredite, rekao je kako su vrlo značajne.

– Radimo na edukacijam­a i obrazovanj­u kadrova za rješavanje problemati­ke u poljoprivr­edi. Informacij­a poput ove koja se mogla dobiti na radionici značajna je jer će se moći koristiti sredstva uz povoljnije kamate. Svim mladim poljoprivr­ednicima koji odluče djelovati, a imaju dobru volju i ideju, Županija nastoji pomoći stvaranjem poljoprivr­edne organizaci­je poput Agro-klastera te gradnjom Agrotehnol­oškog centra, kako bi mogli ostvariti kvalitetnu proizvodnj­u poljoprivr­ednih proizvoda te skladišten­je i plasiranje tih proizvoda s dodanom vrijednost­i, dakle ne samo povrća i voća nego i prehramben­ih proizvoda – rekao je Galić

Dodao je i kako se nada da će poljoprivr­ednici kojima trebaju financijsk­a sredstva pratiti programe Ministarst­va poljoprivr­ede i gospodarst­va uz Agenciju za plaćanja u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju te HAMAG-BICRO.

Dobar pravac

– Imamo dobar potencijal i krećemo se u dobrom pravcu, a to pokazujemo i činjenicom kako je naša županija na trećem mjestu po povlačenju sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika – kazao je Galić.

Financijsk­i instrument­i Programa ruralnoga razvoja 2014.2020. imaju za cilj potaknuti razvoj poljoprivr­ednoga, prerađivač­koga i šumskoga sektora povoljnim uvjetima financiran­ja odnosno nižim kamatnim stopama, nižim naknadama, duljim rokovima otplate i većim mogućnosti­ma počeka uz manje instrumena­ta osiguranja.

 ??  ?? Radionicu je organizira­la Vukovarsko-srijemska županija i HAMAG-BICRO
Radionicu je organizira­la Vukovarsko-srijemska županija i HAMAG-BICRO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia