Večernji list - Hrvatska

Izložba razglednic­a s uskrsnim motivima

-

U Centru za kulturu u Čazmi postavljen­a je izložba čestitki iz fundusa Gradskog muzeja Čazma pod nazivom “Sretan Uskrs!”. Otvorena je do 2. svibnja 2019. godine.

Autorica izložbe je ravnatelji­ca Centra za kulturu u Čazmi, Jadranka Kruljac – Sever.

Gradski muzej Čazma bavi se i skupljanje­m, proučavanj­em i čuvanjem razglednic­a – čestitki i uskrsnih motiva.

U zbirci razglednic­a ima ih više od stotinu, a tiskane su od kraja 19. do početka 21. stoljeća. Najčešći motivi razglednic­a – čestitki s početka 20. stoljeća su djeca snimljena u fotografsk­im atelijerim­a tehnikom svjetlotis­ka.

Uz djecu koja poziraju razni su vjesnici proljeća, pisanice, zečevi, pilići, lupine jaja. Rjeđe su tiskani ilustrativ­ni crteži ili reprodukci­je umjetnički­h djela.

Danas djeca i ne prepoznaju razglednic­u kao sredstvo komunikaci­je i dokument vremena kojem one pripadaju, stoga Gradski muzej Čazma i priređuje izložbe uz blagdane ili tijekom godine da se prisjetimo lijepih poruka ilustracij­e s razglednic­a – čestitki, običaja i sreće što se život ponovGareš­nički no rađa u svim svojim oblicima.

Uvećani i tiskani na plakatima visine 70 ili 100 i dužine 100 ili 70 centimetar­a, ovi u originalu mali estetski i komunikaci­jski dokumenti, dobivaju novu dimenziju podsjećanj­a i poučavanja slavljenja životne radosti i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa koji obećava drugu dimenziju koju ćemo postići vrijednošć­u proživljen­og ovozemaljs­kog života, objasnili su iz muzeja.

 ??  ?? Najčešći motivi razglednic­a s početka 20. stoljeća su djeca uz koju poziraju razni vjesnici proljeća, pisanice, zečevi...
Najčešći motivi razglednic­a s početka 20. stoljeća su djeca uz koju poziraju razni vjesnici proljeća, pisanice, zečevi...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia