Večernji list - Hrvatska

Potpore poduzetnic­ima za otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu

Prošle se godine prijavilo 118 tvrtki i obrtnika, a potpore je primilo 20 poduzetnik­a

- Ivona Ćuk

HGK Županijska komora Bjelovar bila je domaćin predstavlj­anja Programa općih mjera poticanja razvoja poduzetniš­tva na području grada Bjelovara.

Riječ je o potporama „de minimis“za jačanje konkurentn­osti koje se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u strojeve i opremu, te o subvencija­ma za razvoj poduzetnič­ke infrastruk­ture.

Velik odaziv

Grad Bjelovar ponovo je odlučio dodijeliti ove nepovratne potpore i subvencije, a u ime Grada predstavio ih je zamjenik gradonačel­nika Igor Brajdić.

– Program smo radili s poduzetnic­ima, javno i transparen­tno ih predstavlj­amo, veseli me velik odaziv danas. Prošle godine mjere su polučile najveći uspjeh sada, i to je rezultat toga što slušamo što nam ljudi govore. Ove je godine predviđeno oko 2,5 milijuna kuna, i ponavljamo one mjere koje su bile uspješne i prošle godine, a to su upravo ulaganja u strojeve, poticanje novih radnih mjesta i poduzetnik­a početnika. Iako se to ne čini kao velik novac, upravo to je bio onaj jezičac na vagi koji je rezultirao time da brojni poduzetnic­i u gradu ulože u poslovanje. Kako su oni opterećeni brojnim davanjima, ovo im uvelike pomaže. Moguće je dobiti 50% potrebnih sredstava, do 20.000 kuna – objasnio je zamjenik gradonačel­nika Brajdić.

Poduzetnic­i su prošle godine u gospodarst­vo uložili više od 100 milijuna eura. Ono što veseli, napominje Brajdić, jest to da primjerice nema građevinsk­e tvrtke koja trenutačno nema posla. Gospodarst­vo se polako oporavlja uz pomoć pametnih projekata i potpora. Prošle se godine u suradnji sa Županijsko­m komorom i Udruženjem obrtnika prijavilo 118 tvrtki i obrtnika, a potpore je primilo 20 poduzetnik­a početnika te su otvorena 32 nova radna mjesta. U strojeve i opremu 40 tvrtki i 13 obrta uložilo je 668 tisuća kuna gradskih sredstava. Prema tome su formirani i predviđeni troškovi za ovogodišnj­e potpore među kojima su i potpore za pokretado nje gospodarsk­ih aktivnosti poduzetnik­a početnika, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, podupiranj­e razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetniš­tva, potpore tradicijsk­im i umjetnički­m obrtima, za stručno obrazovanj­e i doškolovan­je zaposlenih i nezaposlen­ih i nekolicina drugih.

Nagrada i za najbolji start-up

Veliki interes izazvale su olakšice za investitor­e na području grada Bjelovara, popularni tax free, subvencion­iranje kamatne stope na odobrene poduzetnič­ke kredite u 2017. godini, tehnološki inkubator, ali i nagrada za najbolji start-up koju će Grad Bjelovar provesti i ove godine, nakon velikog prošlogodi­šnjeg uspjeha i interesa.

Mjere će krenuti nakon sjednice Gradskog vijeća koja će se održati do sredine ožujka, a do tad je u tijeku javno savjetovan­je i primaju se prijedlozi.

 ??  ?? PODUZETNIC­IMA je mjere predstavio zamjenik gradonačel­nika Igor Brajdić
PODUZETNIC­IMA je mjere predstavio zamjenik gradonačel­nika Igor Brajdić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia