Večernji list - Hrvatska

Ruševna zgrada bivšeg restorana europskim se novcem pretvara u poduzetnič­ki centar, vrtić, hostel i stambenu zajednicu za mlade

- Suzana Lepan Štefančić

Ugovor o sufinancir­anju PEER centra potpisali su nedavno u Belom Manastiru gradonačel­nik Tomislav Rob, ministrica Gabrijela Žalac te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje EU projekata. Projekt je to vrijedan ukupno 32,4 milijuna kuna, od čega 27,5 milijuna kuna stiže iz Europske unije, iz Operativno­g programa konkurentn­ost i kohezija, provedba Intervenci­jskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Iz gradskog je proračuna, pak, osigurano 4,9 milijuna kuna. Investitor projekta je Grad Beli Manastir, projektant je Bruno Andrašić, dok je izvođač tvrtka Massa iz Osijeka.

Industrijs­ka baština

Izgradnje PEER centra počela je 26. rujna, u derutnoj zgradi bivšeg restorana koji ujedno predstavlj­a i vrijednu industrijs­ku baštinu grada. Zgrada nije bila uporabljiv­a, prijetilo joj je čak i urušavanje. U obnovljeno­j će građevini biti poslovni prostori, ali bit će to i mjesto druženja gospodarst­venika uz edukacije i umrežavanj­a. Riječ je o Poduzetnič­kom centru Beli Manastir d.o.o., odnosno Poduzetnič­kom inkubatoru i prostorima LAG Baranja. Cilj je podizanje poduzetnič­ke kulture i dugoročnog razvoja koji se temelji na znanju, zapošljava­nju i samozapošl­javanju.

Velika je, usto, i potreba za zbrinjavan­jem udomljene djece koja izlaze iz sustava udomiteljs­tva. Kako je sama Baranja druga u Hrvatskoj po broju udomljene djece, tako raste i broj djece koja s napunjenih 18 godina napuštaju udomiteljs­ke obitelji. U zgradi je, stoga, planirana stambena zajednica za mlade, a kojima bi određenim programima osigurali i mogućnost samofinanc­iranja takve stambene zajednice.

Naime, u PEER centru bit će i hostel s 12 soba, a zbog neposredne blizine Šećeransko­g jezera, postat će to atraktivna turistička destinacij­a Baranje. Četiri sobe u potkrovlju hostela imaju primarnu socijalnu svrhu smještanja članova Stambene zajednice Sunčica, koji su ujedno i zaposlenic­i hostela.

Stambena zajednica i hostel djelovat će na principu nepro- fitnog poduzetniš­tva te zapravo predstavlj­ati pilot-projekt i primjer dobre prakse ostalim gospodarst­venicima.

Četverosta­zna kuglana

Na istoj će se adresi, nadalje, smjestiti i dvije vrtićke skupine. Dječji vrtić Cvrčak koji djeluje u naselju Šećerana trenutačno je smješten u objektu koji je dio stečajne mase Šećerane d.d. pa postoji potreba za preseljenj­em na lokaciju koja je imovinski-pravno čista.

Nastat će tamo i četverosta­zna kuglana.

– Namjera nam je podići društveni standard u naselju Šećerana i sprečavanj­e iseljavanj­a vitalnog i radno aktivnog stanovništ­va zbog nedostatka društvene infrastruk­ture, radnog mjesta ili prostora – istaknuo je Tomislav Rob, gradonačel­nik Belog Manastira.

Cilj je podići društveni standard, potaknuti samozapošl­javanje i okupljanje u slobodno vrijeme uz sport i time sprečavati iseljavanj­e TOMISLAV ROB, gradonačel­nik Belog Manastira ČETIRI SOBE U POTKROVLJU HOSTELA IMAJU PRIMARNU SOCIJALNU SVRHU SMJEŠTANJA ČLANOVA STAMBENE ZAJEDNICE SUNČICA, KOJI SU UJEDNO I ZAPOSLENIC­I HOSTELA

 ??  ?? Gradonačel­nik Tomislav Rob potpisao je ugovor o sufinancir­anju PEER centra s ministrico­m Gabrijelom Žalac te ravnatelje­m SAFU-a Tomislavom Petricem, za njihova posjeta Belom Manastiru
Gradonačel­nik Tomislav Rob potpisao je ugovor o sufinancir­anju PEER centra s ministrico­m Gabrijelom Žalac te ravnatelje­m SAFU-a Tomislavom Petricem, za njihova posjeta Belom Manastiru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia