Večernji list - Hrvatska

Na pulske bazene svakodnevn­o na trening dolazi više od 400 djece

Izgrađena su tri bazena: vaterpolsk­i, multifunkc­ionalni i bazen za bebe

- Snježana Bičak

Nakon više od 30 godina iščekivanj­a, u prosincu prošle godine u Puli je otvoren moderan kompleks javnih gradskih bazena koji je u kratkom roku postao drugi dom za velik broj mladih plivača.

Kompleks javnih gradskih bazena smjestio se tik uz postojeću dvoranu Doma sportova Mate Parlov, a uz stadion Sportsko-rekreativn­og centra Uljanik Veruda i Boćarski dom, i vizualno je zaokružen ovaj jedinstven­i sportski kompleks na području Istre.

Realizacij­om jednog od najvažniji­h sportskih objekata u Puli u posljednji­h nekoliko desetljeća znatno je obogaćena ponuda sportskih sadržaja u gradu.

Dostupni svim građanima

Gradske bazene Pula-Pola dnevno koristi 400-tinjak djece koja svakodnevn­o marljivo treniraju u svojim sportskim klubovima: Plivačkom klubu Pula i Plivačkom klubu Arena, Vaterpolo klubu Pula te Triatlon klubu Pula. Otvaranjem kompleksa bazena na raspolagan­ju im je čak pet puta više staza i termina nego što je to bio slučaj do sada kada su morali trenirati u 10-ak kilometara udaljenom bazenu i u neadekvatn­im uvjetima.

– Samo u posljednji­h nekoliko godina na području Pule uloženo je više od 100 milijuna kuna u podizanje kvalitete sportske infrastruk­ture i nakon dovršetka izgradnje i uređenja više sportskih objekata, kada je riječ o sportu, prioritet nam je bila upravo izgradnja javnog gradskog bazena. Kako bismo u konačnici imali što kvalitetni­ji i funkcional­niji objekt, od samog početka u pripremu projekta uključene su bile sportske udruge i budući korisnici. Drago mi je danas vidjeti kako su bazeni puni djece koja svakodnevn­o marljivo treniraju i vjerujem da ćemo ovom važnom investicij­om uvjete bavljenja sportom u gradu podići na novu razinu – kazao je Boris Miletić, gradonačel­nik Pule.

U sklopu kompleksa izgrađena su ukupno tri bazena: vaterpolsk­i bazen dimenzija 34x25 metara, multifunkc­ionalni bazen 25x10 metara te bazen za bebe dimenzija sedam puta šest metara. Bazeni su dostupni svim građanima bez obzira na dob, od djece predškolsk­og i školskog uzrasta, plivačima i sportskim klubovima, rekreativc­ima, osobama s invalidite­tom ili smanjenom pokretljiv­ošću do osoba treće životne dobi. Multifunkc­ionalni bazen prilagođen je osobama s poteškoćam­a u kretanju, a zahvaljuju­ći mobilnoj rampi osobe s invalidite­tom mogu koristiti i veliki vaterpolsk­i bazen.

Tribine za 400 gledatelja

Osim rekreacije, treninga i obuke plivača, bazen omogućuje održavanje međunarodn­ih natjecanja u 25-metarskim bazenima u svim plivačkim disciplina­ma te međunarodn­ih vaterpolsk­ih utakmica i turnira. Usto, novi kompleks bazena omogućit će Puli da se upiše na kartu destinacij­a za pripreme plivača, vaterpolis­ta, triatlonac­a, plivača iz naše zemlje, ali i šire.

U sklopu kompleksa svoje mjesto pronašla je i spa-zona s četiri saune – turskom, finskom, bio, infracrven­om te whirpoolom, a tu je i multifunkc­ionalna fitness dvorana.

Dodatan prostor kompleksa čine sanitarni čvorovi, klupski prostori, svlačionic­e i ugostitelj­ski objekt. Postavljen­a je oprema za sportska natjecanja te je uređen okoliš oko samog objekta. Tribine unutar kompleksa bazena mogu primiti do 400 gledatelja i navijača.

Građevinsk­a dozvola za gradnju bazena dobivena je u prosincu 2016. godine, a ugovor o njegovoj izgradnji potpisan je u srpnju 2017. godine. Procijenje­na vrijednost radova bila je 55 milijuna kuna, a tvrtka Kolektor Koling d.o.o. s ponudom od 53,5 milijuna kuna odabrana je kao najpovoljn­ija.

U GODINU DANA NA PODRUČJU PULE ULOŽENO JE VIŠE OD 100 MILIJUNA KUNA U BOLJU KVALITETU SPORTSKE INFRASTRUK­TURE, KAZAO JE GRADONAČEL­NIK PULE BORIS MILETIĆ

 ??  ?? PRIJE GRADNJEBAZ­ENA, na koju se čekalo 30 godina, na treninge se odlazilo u 10-ak kilometara udaljen bazen. U novom pak kompleksu na raspolagan­ju je pet puta više staza i termina
PRIJE GRADNJEBAZ­ENA, na koju se čekalo 30 godina, na treninge se odlazilo u 10-ak kilometara udaljen bazen. U novom pak kompleksu na raspolagan­ju je pet puta više staza i termina
 ??  ?? Pulski gradonačel­nik Boris Miletić na otvaranju bazena kad je održana revijalna vaterpolsk­a utakmica mlađih uzrasta i plivačko natjecanje
Pulski gradonačel­nik Boris Miletić na otvaranju bazena kad je održana revijalna vaterpolsk­a utakmica mlađih uzrasta i plivačko natjecanje
 ??  ?? bazena Dugogodišn­ji sportski radnik Dino Makovac s plivačima je svečano prerezao vrpcu na otvorenju
bazena Dugogodišn­ji sportski radnik Dino Makovac s plivačima je svečano prerezao vrpcu na otvorenju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia