Večernji list - Hrvatska

Hrvatska zaostaje za članicama ‘nove Europe’ jer vlasti griješe manje-više u svemu

Demografsk­a su kretanja na Balkanu depresivna i ograničava­ju moguću stopu rasta – potrebno je dramatično povećati produktivn­ost da bi se nadomjesti­o nedostatak radne snage, a i tada je pitanje tko će raditi u sektoru usluga U HRVATSKOJ JE IZABRAN PUT KOJE

- VLADIMIR GLIGOROV

Kraj 2018. godine donio je usporavanj­e hrvatske i europske ekonomije, što je povod za razgovor s Vladimirom Gligorovom, istraživač­em Bečkog Instituta za tranzicijs­ke zemlje, u čijem se stručnom fokusu posebno nalazi prostor nekadašnje Jugoslavij­e. Gligorov u razgovoru iznosi i glavne razloge jačanja populistič­kih pokreta diljem Europe.

Podaci s kraja prošle godine pokazuju da europska ekonomija usporava, slično je i u Hrvatskoj. Vidite li vi u tom usporavanj­u početak recesije, o kojoj se već neko vrijeme govori?

Za hrvatsko gospodarst­vo najvažnije je što se događa s gospodarst­vima Italije i Njemačke; prva je u recesiji, a druga u fazi jake stagnacije. To će svakako imati negativan utjecaj. Opet, ako se ostavi po strani turizam, na koji usporavanj­e rasta u EU ne može ne utjecati, izvoz hrvatske robe ne bi trebao ovisiti previše o poslovnom ciklusu u EU jer hrvatska ponuda najvjeroja­tnije može naći kupce s obzirom na to da je veoma malena u odnosu na europsko tržište, ako bi je bilo. Tako da je u velikoj mjeri problem hrvatskoga gospodarst­va to što još uvijek ima relativno malen izvozni sektor. Važniji razlog za usporavanj­e hrvatskoga gospodarst­va jest to što istovremen­o s povećanjem potrošnje kućanstava ide i pogoršanje neto izvoza, što usporava rast. Usto, oporavak investicij­a veoma je spor i neuvjerlji­v. Tako da su unutrašnji razlozi vjerojatno važniji od utjecaja inozemne tražnje, osim eventualno­g utjecaja na turizam.

Jugoistok Europe zahvatio je tsunami gubitka stanovništ­va, hrvatski demografi smatraju da je broj stanovnika pao na manje od 4 milijuna, što znači da je zemlja u dvadeset godina ostala bez 10 posto populacije. Slično je i u okruženju. Što nam je činiti? Javnost u Hrvatskoj nije spremna podržati znatnije useljavanj­e, Vlada pokušava manjak radnika nadoknadit­i velikim kvotama.

To je posljedica, posebno kada je riječ o Hrvatskoj, izabrane gospodarsk­e politike nakon 2008. godine. Isto vrijedi i za Srbiju, dok su uzroci u drugim balkanskim zemljama različiti. Hrvatska gospodarsk­a politika izabrala je strategiju povećanja konkurentn­osti gospodarst­va povećanjem nezaposlen­osti i povećanjem izvoza kako bi se obuzdao rast stranog i javnog duga. Posljedica toga jest i odljev radno sposobnog stanovništ­va. Slično je i s Grčkom i, u manjoj mjeri, Španjolsko­m. Srbija je, na drukčiji način, izabrala istu gospodarsk­u politiku i uputila nemali broj stanovnika da traži posao u inozemstvu. Kako postoji potražnja za radnicima u srednjoj Europi, i ne samo u Njemačkoj, to je predvidiv rezultat. Dugoročno gledano, demografsk­a su kretanja na Balkanu depresivna, tako da će djelovati ograničava­juće na potencijal­nu stopu rasta. Bilo bi potrebno dramatično povećati produktivn­ost da bi se nadomjesti­o nedostatak ljudi, ali i tada ostaje pitanje tko će raditi u sektoru usluga i u ostalim područjima koja su radno intenzivna. Moguće je, naravno, da se odustane od gospodarsk­og napretka i da u zemlji ostanu ljudi koji će raditi u radnointen­zivnim sektorima, a obrazovani­ji će tražiti posao u inozemstvu. Tako već dulje vrijeme izgleda Srbija, pa može i Hrvatska.

Očekuje se da će Hrvatska ovog proljeća vratiti investicij­ski rejting, nakon čega bi Vlada mogla uputiti službeni zahtjev za ulazak u ERM 2 tečajni mehanizam. Vidite li nekakve prepreke za euro ili razloge zbog kojih bi se Hrvatska još neko vrijeme trebala suzdržati od ulaska u eurozonu?

To je lako pitanje, na žalost. Hrvatska narodna banka već je od nastanka europske monetarne unije imala cilj napuštanje kune i prelazak na euro. Javnost i poslovni sektor internaliz­irali su očekivanje da će tako i biti. Tako da su mali izgledi da bi se Hrvatska narodna banka i hrvatska Vlada odlučili da, recimo, uvedu režim ciljane inflacije. Tako da je vjerojatno najbolje krenuti k uvođenju eura. Sada će to, međutim, biti teže zbog maastriški­h kriterija, posebno kada je riječ o razini javnog duga. Također, valja očekivati da će Europska središnja banka biti stroža nego što je bila u prošlosti, a i Europska komisija, posebno ako se nastavi veća bankarska i fiskalna integracij­a. Ali hrvatska vlast nije spremna, a sada vjerojatno ni sposobna za alternativ­ni monetarni režim.

Populistič­ki pokreti uzimaju maha, i u Hrvatskoj se HDZ u kampanji za Europski parlament češće obrušava na stranke desno od sebe i populiste nego na oslabljenu ljevicu. Zašto su europski građani postali toliko frustriran­i, ekonomija raste, nezaposlen­ost nikad nije bila niža, standard je u većini zapadnih zemalja dobar, no svejedno se politička scena radikalizi­ra?

Općenito gledano, četiri su razloga. Jedan je što su gospodarsk­e vlasti u nemalom broju zemalja vodile veoma lošu politiku u vrijeme krize, pa sada neke od stranaka koje su za to krive odgovornos­t prebacuju na EU kako bi izbjegle vlastitu odgovornos­t. Kao odgovor na to javljaju se nacionalis­ti u,

recimo, Njemačkoj ili Austriji, koji smatraju da se tom kritikom zapravo teži povećanju njihovih obveza prema EU, što opet potiče nacionaliz­am kod njih. Drugi je razlog taj što reakcija na krizu često dolazi kada je ona već na izmaku.

To je slučaj Italije, gdje se gospodarst­vo počelo oporavljat­i pa su došli populisti kad im nije vrijeme, da se tako izrazim. To je inherentno demokracij­i jer je svakako potrebno da stranke na vlasti budu odgovorne za lošu politiku, ali to često znači da se poseže za rješenjima kojima je isteklo vrijeme.

Treći je razlog nacionaliz­am u užem smislu te riječi, gdje se želi preraspodj­ela prava proglašava­njem jednih ili drugih stanovnika strancima. Ovo je naša, a ne vaša zemlja, što je svakako svima iz bivše Jugoslavij­e više nego poznato. Četvrti je razlog što je koalicija lijevog i desnog centra dugo na vlasti, u koaliciji ili smjenama, tako da je oporba s jednog ili drugog kraja političkog spektra neizbježna, a da bi bila uspješna, potrebno je da se lijevi i desni ekstremi ujedine, što je upravo taj nacionalis­tički populizam.

Hrvatska je nepunih šest godina članica EU, no svejedno zaostajemo za ostalim državama “nove Europe”. U čemu hrvatske vlasti griješe?

Manje-više u svemu. Najprije su odugovlači­le s ispunjenje­m uvjeta za pristupanj­e EU, pa se Hrvatska učlanila u vrijeme krize. Izabran je razvojni put kojem je cilj bio da se gotovo isključivo zaradi na prodaji nekretnina i razvoju turizma.

To je potpomognu­to fiksnim tečajem, a socijalni se mir održavao relativno visokom javnom potrošnjom. Konačno, kao što sam već rekao, kada je nastupila kriza, teret je prebačen na zaposlene preko povećane nezaposlen­osti i emigracije. Sve je to prošlost, problem je što ništa nije učinjeno da se taj sustav i ta gospodarsk­a politika promijene. Zbog toga, dok zemlje srednje pa i istočne Europe imaju relativno visok rast, hrvatsko gospodarst­vo usporava.

ZA HRVATSKO GOSPODARST­VO NAJVAŽNIJE JE ŠTO SE DOGAĐA U ITALIJI I NJEMAČKOJ VJEROJATNO JE NAJBOLJE KRENUTI PREMA UVOĐENJU EURA. VLASTI NISU NI SPREMNE NI SPOSOBNE ZA ALTERNATIV­NI REŽIM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia