Večernji list - Hrvatska

PREMINUO VLADO JUKIĆ

Otišao velikan psihijatri­je koji je postavljao dijagnozu nacije

- Romana Kovačević Barišić

Nakon kratke i teške bolesti, jučer je u Zagrebu umro jedan od najpoznati­jih hrvatskih psihijatar­a, prof. dr. Vlado Jukić. Četvrt stoljeća bio je na čelu Klinike za psihijatri­ju Vrapče i ostat će upamćen kao jedan od najuspješn­ijih i najdugovje­čnijih njenih ravnatelja. Slažu se s time njegovi najbliži suradnici koji su se u nedjeljno jutro okupili u Vrapču.

Agresija uništava društvo

Prof. Jukić imao je sposobnost da precizno, ali s profesiona­lnom mjerom dijagnosti­cira društvena zbivanja i njihove aktere, rekavši sve, a ne uprijevši prstom ni u koga. U prosincu 2017. u razgovoru za Večernji list, na pitanje kako društveno-politička zbilja utječe na psihičko stane nacije, kazao je: “Jasno da zbivanja u društvu utječu na psihičko stanje pojedinca, a onda i samog društva. To je začarani krug. Ono što se dogodilo kao posljedice negativnih društvenih zbivanja prelamaju se kroz prizmu pojedinca, a onda ta nezadovolj­stva i problemi koji se u njemu nagomilaju povratno utječu na društvo. I to je praktički negativan začarani krug u kojem se sada nalazimo – on nije dobar i trebalo bi ga, premda je to lako govoriti, nego učiniti, prekinuti i iz njega se izvući . ... Mnogi pojedinci pritajenu agresiju prema vlasti i svemu onome što se oko njih zbiva koriste kao “mehanizam obrane” pa se na taj način lakše nose s tom frustracij­ama; barem im se tako čini. No agresija se od onoga prema kome je usmjerena odbija kao od staklenog zida, vraća se na pojedinca i on bude još jednom, po tko zna koji put, ranjen i frustriran, a time manje sposoban, kreativan i manje uspješan u rješavanju problema s kojima se susreće.”

Upozorio je tada i na posljedice traženja rješenja na kratke staze. “Danas se vrlo često kolju krave zbog jednog odreska, a to nije dobro. To je kultura koja je ekspandira­la od pojedinaca koji tako razmišljaj­u i postala opće pravilo koje ljudi prihvaćaju dok ih se s tim ne suoči. Vrlo spremno svi mi sudjelujem­o u takvoj raspodjeli, sjednemo za stol i jedemo odrezak krave koja je zaklana samo radi tog odreska, a djeca možda sutra neće imati mlijeka.”

Psihijatri­ja za nepsihijat­re

Dobitnik niza društvenih odlikovanj­a i stručnih priznanja, prof. Jukić utjecao je na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatri­je. Potkraj prošle godine izdao je knjigu “Psihijatri­ja za nepsihijat­re”, koja privlači temama kao što su psihijatri­jska etika, psihijatri­jska forenzika i dr. Prof. Jukić volio je bolnicu Vrapče i nadograđiv­ao je u raznim smjerovima, pa ona nije samo ustanova za mentalne bolesti, to je ujedno i muzej, izdavačka kuća i obrazovni centar. Tri mjeseca prije njegove smrti Vrapče je dobilo novu zgradu Zavoda za forenzičku psihijatri­ju, odjel za smještaj i liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela. Smrću prof. Jukića završava važno razdoblje hrvatske psihijatri­je u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

PROF. JUKIĆ VOLIO JE BOLNICU VRAPČE I NADOGRAĐIV­AO JE PA JE ONA I IZDAVAČKA KUĆA I OBRAZOVNI CENTAR TRI MJESECA PRIJE NJEGOVE SMRTI VRAPČE JE DOBILO NOVU ZGRADU ZAVODA ZA FORENZIČKU PSIHIJATRI­JU

 ??  ??
 ??  ?? Vlado Jukić: Mnogi pritajenu agresiju prema vlasti i svemu što se oko njih zbiva koriste kao ‘mehanizam obrane’
Vlado Jukić: Mnogi pritajenu agresiju prema vlasti i svemu što se oko njih zbiva koriste kao ‘mehanizam obrane’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia