Večernji list - Hrvatska

19.600 MILIJUNAŠA HRVATSKA ĆE IMATI 2025.

Za šest godina u našoj će zemlji biti 770 dolarskih multimilij­unaša i 213 ultramilij­unaša. U 2015. imali smo 11.400 milijunaša, 450 multimilij­unaša i 124 ultramilij­unaša

- Dijana Jurasić

U Hrvatskoj će 2025., prema procjenama The Wealth Reporta koje je objavio Global Credit Swiss Institute, biti 19.600 milijunaša, 770 multimilij­unaša, 213 ultramilij­unaša, a prema podacima iz 2015. imali smo 11.400 milijunaša, 450 multimilij­unaša, 124 ultramilij­unaša. Pri tome treba znati, milijunaš je svaka osoba koja posjeduje materijaln­u i financijsk­u imovinu čija je tržišna vrijednost u vrijeme provođenja istraživan­ja veća od milijun dolara. U svijetu je 35 milijuna milijunaša, 15 milijuna ih je u Sjevernoj Americi, u Europi oko 12, u Aziji i na Pacifiku oko 7 milijuna. Tako deset posto odrasle svjetske populacije posjeduje 86 posto globalnog privatnog bogatstva, a najviše bogatih je u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i bogatijim azijskim ili istočnim zemljama. Sve manji broj bogatih postaje još bogatiji, razlike između bogatih i siromašnih stalno se povećavaju, a takav trend nazire se i u Hrvatskoj, ističe prof. dr. Anita Pavković s Katedre za financije zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta. Iz njezina stručnog rada “Privatni ulagatelji: promjene strategije ulaganja” u kojem se bavila novim trendovima ulaganja bogataša, izdvojili smo najzanimlj­ivije podatke za širu javnost.

London i New York omiljeni

U svijetu je, navodi, i oko 128.000 ultrabogat­aša čija imovina premašuje 50 milijuna USD. Najviše ultrabogat­aša je u Kini, njih 7631, u SAD-u 6258, Njemačkoj 5548, Britaniji 4660, Fran- cuskoj 4151, Italiji 3322, Japanu 2887, Rusiji 2771... Kod bogataša je zamjetan trend, kaže Pavković, smanjenja ulaganja u financijsk­u imovinu nakon krize 2008. u korist nefinancij­ske kao što su stambeni i poslovni objekti, luksuzna dobra, sportski klubovi, umjetnine... – Zadnjih desetak godina mjeri se i gdje bogataši vole živjeti, investirat­i, educirati djecu, ulagati u poslovanje i provoditi slobodno vrijeme pri čemu su London i New York na prvom mjestu, a poslije njih Singapur, Hong Kong, Šangaj, Dubai, Pariz, Sydney, Peking, Ženeva, Zurich. Najviše su poskupjeli stanovi 2015. u Vancouveru, slijede Monaco, Šangaj, Sydney, San Francisco... Privatno bogatstvo mjeri se i putovanjim­a, najčešće privatnim letovima, na sportske, umjetničke i poslovne predstave. To su odlasci na ekonomski forum u Davos, na Master’s teniske turnire, Monaco Grand prix, Aspen festival ideja, Art Basel u Miamiju. Trendovi se mijenjaju i u ulaganju u luksuzna dobra. Slika “Djevojka iz Tahitija” Paula Gauguina najskuplji je uradak ikad prodan muzeju u Kataru za 300 milijuna USD, Picassova “Žena iz Alžira” prodana je za više od 179 milijuna USD – govori Pavković.

Oldtajmeri su poželjni statusni simbol ili investicij­a, pa je Ferrari 1962 250 GTO Berlinetta prodan za 38 milijuna USD. Bogataši, kaže, vole ulagati u drago kamenje, plemenite metale i dizajnersk­e komade, a najskuplji, Lockhead Lounge sofa australsko­g dizajnera Marca Newsona prodana je za 2,4 milijuna funti. – Dijamant Blue Moon kupio je bogati poslovni čovjek iz Hong Konga za 48,4 milijuna USD. Mlađi poslovni ljudi investiraj­u u sport, naročito nogomet. Ruski milijarder Roman Abramovič postao je vlasnik nogometnog kluba Chelsea, šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan Manchester Cityja. Najčešće je motiv investicij­a i povećanje ciljne publike za druge poslove. Tu su i ugovori s proizvođač­ima odjeće i sportskih rekvizita, prava imena stadiona, prihodi od prodaje igrača... – kaže Pavković. Ulagatelji su, kaže, od početka krize 2008. investiral­i sve više u zlato dok mu je cijena rasla. Hrvatski građani, kaže, tradiciona­lno ulažu najviše u nekretnine i novca deponiraju puno u banke, a više vjeruju stranim valutama.

Domaća statistika loša

– Nismo skloni suvremenim financijsk­im oblicima ulaganja, a kad uđemo u eurozonu, imat ćemo i egzaktan podatak koliko su Hrvati novca držali u madracima... Podaci o bogatstvu pojedinaca u nas su manjkavi, često i nedostupni. Zbog netranspar­entnih statistika nije rijetka sumnja u „bijeg“imovine s poduzetnič­kih računa na privatne ili u nekretnine, jahte, luksuzne automobile, skrbničke račune, inozemne tvrtke ili na off-shore račune – kaže Pavković.

BOGATSTVO SE MJERI PREMA VRIJEDNOST­I NEKRETNINA, JAHTI, KLUBOVA... ALI I PRIVATNIM LETOVIMA NA MASTER’S TENISKE TURNIRE I SL.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia