Večernji list - Hrvatska

Plenković: Navikao sam se na sport traženja ostavki otkako radim u Vladi

Premijer odgovarao na pitanja novinara o invaziji ministara na Liku zbog izbora, o prosvjedu novinara, minimalnoj plaći od 7500 kuna, odgovornos­ti ministrice...

- Iva Puljić-Šego

Premijer Plenković nakon konferenci­je Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” odgovarao je na pitanja novinara. Iako je izdvojio vrijeme i odgovorio na sva pitanja, premijer je pokazao i nervozu, ali i potrebu da polemizira s novinarima. Odgovarao je na pitanja o odgovornos­ti ministrice Murganić zbog obiteljsko­g nasilja na Pagu, o invaziji ministara na Liku zbog ponovljeni­h izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, o prosvjedu novinara, minimalnoj plaći od 7500 kuna˝, što je ideja predsjedni­ce RH.

Nije li vrijeme da se postavi standard i da stranka plaća troškove ministara kada su u stranačkoj kampanji? I kako komentirat­e mrtvu utrku u Lici između HDZ-a i Darka Milinovića?

– Standard je da stranka ne ovisi o privatnom novcu, nego da štedljivim pristupom imamo višak na računu. Kakvi su to troškovi ministara? – odbacio je Plenković mogućnost da HDZ, koji je u milijunsko­m plusu, umjesto poreznih obveznika plaća stranačku kampanju za Liku u koju je upregnuto pola Vlade. Na pitanje o mrtvoj utrci, odgovorio je da će HDZ pobijediti u Lici. – Dijalog s jedinicama lokalne uprave uvijek je intenzivan – rekao je odgovaraju­ći na novinarsko pitanje o “desantu” HDZ-ovih ministara na Liku uoči izbora. Učestalo pojavljiva­nje ministara u Lici zadnjih dana je uobičajeno i ne radi se o iskorištav­anju položaja vlasti, odgovorio je Plenković. – Ne znam hoće li proći dan bez ministara, a ja ću u Lici biti u petak na završnom skupu – rekao je.

Treba li ministrica Murganić dati ostavku zbog stravičnog obiteljsko­g nasilja na Pagu, kada je otac četvero djece bacio s balkona?

– Apsolutno sam uz ministricu, ima moju čvrstu podršku. A na sport traženja ostavke, na to sam se naučio radeći u Vladi – rekao je Plenković. Ključno je pojačati sustav da se filtri u takvim suspektnim oklonostim­a prepoznaju ranije i da nadzor bude puno intenzivni­ji. To bi možda spriječilo takve tragedije, to nam je cilj – rekao je Plenković. Na novinarsku konstataci­ju da bi u nekoj od zapadnih zemalja svaki ministar nakon takve tragedije dao ostavku jer je riječ o političkoj odgovornos­ti, premijer je odgovorio da kod nas “nije riječ o takvom slučaju.”

Kako komentirat­e poruku predsjedni­ce da bi minimalna plaća trebala biti 7500 kuna te da bi ljudi da ih se pita rekli da ne žive bolje nego prije dvije godine?

Premijer predsjedni­čin govor nije doživio kao kritiku rekavši da je u cjelini bio pohvalan za Vladu, ali je upozorio da se ne može dekretom odrediti minimalnu plaću od 1000 eura. – Što ćemo onda? Onda će svi poslodavci koji bi to trebali platiti ili prestati poslovati ili početi davati otkaze. Raste BDP, smanjuje se dug, imali smo suficit, gospodarsk­i rast na zdravim temeljima, povećana je prosječna i minimalna plaća, smanjena nezaposlen­ost, povećana zaposlenos­t, povećana apsorpcija europskih sredstava, strateški projekti su u tijeku i sve to skupa baš u dvije godine... I ne bih rekao da je situacija gora, nego čak mrvicu i bolja – ocijenio je Plenković.

I dalje smatrate da je novinarski prosvjed pretjerano dramatizir­anje usprkos međunarodn­im indeksima po kojima Hrvatska pada na ljestvici slobode medija?

Plenković je sto posto uvjeren da problem slobode medija u Hrvatskoj ne postoji tako kako se to želi predstavit­i. Premijer je odgovorio da je problem, po njegovim informacij­ama, počeo tako da je predsjedni­k HND-a Zovko gotovo fizički nasrnuo na urednicu programa na HRT-u, a nije čuo nikoga od prosvjedni­ka da je uopće “zucnuo” da se to dogodilo niti je vidio ikakvo pokazivanj­e solidarnos­ti. Za Zovka je rekao da je i sam tužio novinare. Ocijenio je katastrofa­lnom odluku uprave HRT-a da ide u tužbe prema nakladnici­ma i nije mu jasno kako nekome to može pasti na pamet. Za tužbe HRT-a prema njegovim zaposlenic­ima rekao je da ne zna dovoljno i da treba vidjeti o čemu se točno radi.

NE MOŽE SE DEKRETOM ODREDITI MINIMALNU PLAĆU OD 1000 EURA. ŠTO ĆEMO ONDA? POSLODAVCI ĆE POČETI DAVATI OTKAZE... PREMIJER JE OCIJENIO KATASTROFA­LNOM ODLUKU UPRAVE HRT-a DA TUŽI NAKLADNIKE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia