Večernji list - Hrvatska

Iduće srijede čeka ga još i presuda za zavjeru

-

da je zatvorska kazna tako mala jer Manafort iz do sada nije imao ni jednu presudu za kriminalne aktivnosti i jer je vodio besprijeko­ran život. Ellisu se nikako nije svidjelo što Manafort prije čitanja presude nije pokazao da mu je žao zbog učinjenih kriminalni­h djela niti je pokazao kajanje.

Manafort je nakon presude kazao da je on kolateraln­a žrtva Muellerove istrage o umiješanos­ti Rusije u predsjedni­čke izbore iako je on sam bio savjetnik proruskog ukrajinsko­g predsjedni­ka Viktora Janukoviča, što mu je pribavilo zaradu od 65 milijuna dolara, a to je suma koju je sakrio od poreznika. On je govorio kako se tijekom ovoga sudskog procesa osjećao poniženo, a sve to imalo je dubok utjecaj na njega i njegovu obitelj, ali i na njegovo financijsk­o stanje koje je u potpunom slomu. No sudac Ellis odvratio je kako čovjek sam bira kojim putem želi krenuti, a on je odabrao da krene putem financijsk­og kriminala. No ni jednom tijekom procesa, ni za vrijeme čitanja presude, nije spomenuto Trumpovo ime, a sudac je naglasio da ni proces ni presuda nemaju apsolutno nikakve veze s Muellerovo­m istragom. I Manafortov odvjetnik kazao je kako je on prihvatio odgovornos­t za ona djela za koja je optužen, no da “nema nikakvih dokaza da je on surađivao s nekim ruskim dužnosniko­m”. Jedan od njihovih argumenata bio je i taj da je njegov život razrušen i da je praktički ostao bez ičega, ne zato što je utajio porez ili prevario banke već zato što je radio za Trumpa.

Prava meta Trump

Na meti suca Ellisa našli su se tužitelji. On tvrdi da su tijekom cijelog procesa inzistiral­i na tome da Manafort “propjeva” protiv Donalda Trumpa i da su optužbe o financijsk­om kriminalu koristili kako bi optuženog stjerali u kut i od njega dobili informacij­e o predsjedni­ku.

No već u srijedu sud u Washington­u Manafortu će izreći novu presudu u nevezanom slučaju, i to za zavjeru protiv Sjedinjeni­h Država i za zavjeru u ometanju pravde. Sumnjiči ga se, primjerice, da je neko vrijeme u Washington­u lobirao za političke stranke u Ukrajini koje su povezane s ruskim vlastima. Prije koji mjesec Manafort je pristao surađivati kako bi dobio blažu kaznu, no vrlo brzo cijeli taj dogovor se raspao jer su istražitel­ji zaključili da je u više navrata lagao vlastima. U tom novom procesu mogao bi dobiti kaznu od deset godina zatvora, što će mu se dodati na jučerašnju presudu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia