Večernji list - Hrvatska

GRADONAČEL­NICA SUPETRA ODBILA DATI NOVAC POČASNOM BLEIBURŠKO­M VODU

VUKUŠIĆ: MISA NA BLEIBURGU ODRŽAT ĆE SE JER JE DOGOVOREN MODEL KOMEMORACI­JE S CRKVOM U AUSTRIJI. UMJESTO BISKUPA, MISU ĆE VODITI SVEĆENIK. SVE DRUGO OSTAJE ISTO

- (Petra Maretić Žonja)

Grad Supetar odbio je financirat­i komemoraci­ju u Bleiburgu koja se do sada održavala pod pokrovitel­jstvom Hrvatskog sabora. Na društvenim se mrežama jučer velikom brzinom proširilo priopćenje gradonačel­nice Supetra Ivane Marković od 29. studenoga prošle godine, a koje je ona sama objavila i u kojem su navedeni i “efektni” razlozi zbog kojih je odbijeno financiran­je komemoraci­je.

“Poštovani predsjedni­če Počasnog bleiburško­g voda g. Vukojeviću, poštovani predsjedni­če NO-a g. Šeksu i poštovani voditelju predstavni­štva g. Vukušiću! Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenj­a otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističko­g terora”, stoji u priopćenju gradonačel­nice. Nadalje navodi i da je u ratu stradalo i 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

“Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanj­e na sve one koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanst­vo čovjeka”, napisala je gradonačel­nica Supetra.

Priopćenje se počelo masovno dijeliti po društvenim mrežama i komentirat­i tek sada iako je nastalo koncem studenoga prošle godine.

Međutim, sada je priča posebno aktualna nakon što je koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferenci­je za održavanje mise na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga s objašnjenj­em da se ta misa politički instrument­alizira. Odbijenicu s Brača komentirao je jučer i koordinato­r komemoraci­je na Bleiburgu Božo Vukušić.

– Mi svake godine šaljemo svim županijama, gradovima i općinama molbu za donaciju. Jedan dio nam nikada ne odgovori, dio kaže da nema novca. Osim Supetra, odgovora takvog tipa nije bilo – kazao je Vukušić. Dodaje i kako takve donacije koje dobiju od jedinica lokalne samouprave čine oko 30 posto ukupnih donacije koje prikupe svake godine za komemoraci­ju na Bleiburgu. Vukušić je otkrio i da će se komemoraci­ja u Bleiburgu, kao i misa, ipak održati jer je dogovoren model komemoraci­je s Crkvom u Austriji.

– Umjesto biskupa, misu će voditi svećenik. Sve drugo ostaje isto – objasnio je Vukušić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia